image

Verzekeraar: 75% auto-inbraken vindt digitaal plaats

maandag 21 september 2015, 09:51 door Redactie, 12 reacties

Bij 75 procent van de auto-inbraken wordt tegenwoordig geen koevoet of schroevendraaier meer gebruikt, maar digitale middelen. Dat laat Edwin Goetheer van ZLM Verzekeringen tegenover Omroep Brabant weten. "De klassieke manier waarbij de schroevendraaier wordt gebruikt, komt maar heel weinig meer voor", zo stelt hij. "Volgens onze experts is dit nog 25 procent van de gevallen."

Goetheer noemt ook onderzoeken die aangeven dat 85 tot 90 procent van de auto-inbraken een digitaal karakter heeft. Volgens Henk van Zanten, beveiligingsexpert bij certificeringsbedrijf KIWA SCM, is het belangrijk dat auto-eigenaren zich bewust van de risico's worden als de auto zonder fysieke sleutel op slot wordt gezet. "Zo is het zogeheten keyless - zonder actief een sleutel te gebruiken dus - vergrendelen van een auto een groot risico. Zet je auto dus altijd met de sleutel op slot", aldus de expert.

Reacties (12)
21-09-2015, 10:39 door PietdeVries
Hmm... Opmerkelijke cijfers!

Dat zou betekenen dat niet alleen 75 % van de auto-inbrekers meer kennis heeft dan voorheen en goed voorbereid is met diverse 'tooltjes', maar ook dat het hele protocol van op afstand je auto op slot zetten dusdanig gekraakt is dat zelfs de inbreker-met-de-pet al weet hoe ze dat moeten omzeilen.

Als kraken van het autoslot zo makkelijk is, dan neem ik aan dat de verzekeraars de schade van diefstal verhalen bij de fabrikanten?
21-09-2015, 10:43 door SecOff
"Zo is het zogeheten keyless - zonder actief een sleutel te gebruiken dus - vergrendelen van een auto een groot risico. Zet je auto dus altijd met de sleutel op slot", aldus de expert.

Ik heb helemaal geen sleutelgaten meer in de auto....
21-09-2015, 12:05 door Anoniem
De nadelen van de digitale revolutie worden steeds meer zichtbaar.
21-09-2015, 12:15 door FSF-Moses
Ik rij in een oude wagen van 1991 zonder al die elektronische snufjes. Eens kijken of ik korting kan krijgen bij de verzekeraar ;-)
Zal vast wel niet...
21-09-2015, 12:44 door [Account Verwijderd]
Door PietdeVries: Hmm... Opmerkelijke cijfers!

Dat zou betekenen dat niet alleen 75 % van de auto-inbrekers meer kennis heeft dan voorheen en goed voorbereid is met diverse 'tooltjes', maar ook dat het hele protocol van op afstand je auto op slot zetten dusdanig gekraakt is dat zelfs de inbreker-met-de-pet al weet hoe ze dat moeten omzeilen.

Lang leve internet? Die 'tooltjes' staan al lang en breed online en je kan ze zelfs voor een prikkie kopen!

En de gemiddelde auto inbreker/dief hoeft alleen maar online te zoeken over hoe en wat en ze kunnen verder.
http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-3187299/The-30-universal-remote-cars-hackers-access-vehicle-open-garage-door.html
21-09-2015, 14:54 door Anoniem
Door SecOff: Ik heb helemaal geen sleutelgaten meer in de auto....

Die heb je waarschijnlijk wel aan de bestuurderskant. Zal wel verstopt zitten onder een kapje maar voor nood is deze dus wel aanwezig.
Dit om te voorkomen dat je buiten gesloten kan worden door een lege accu, waar je vervolgens niet bij kan omdat de ontgrendeling van je motorkap in de auto zit...
21-09-2015, 17:36 door Anoniem
Dus er wordt beweerd,dat als je met een electronische deurvergrendeling je auto op slot doet,dat het risico groter is dat hij dan gestolen wordt?. Tja iedere auto kan wel gestolen worden hoor,geen beveiliging is waterdicht.
21-09-2015, 18:54 door Anoniem
Zet je auto altijd met een sleutel op slot

Wedden van niet? (methode: de deukentrekker)
https://www.youtube.com/watch?v=YojufWAZjog&ab_channel=gbaby23
22-09-2015, 09:01 door Anoniem
Toch maar weer gewoon de auto op slot doen met de sleutel. Dan wordt de ontgrendelsleutel in ieder geval niet door de lucht verstuurd.
22-09-2015, 09:29 door Anoniem
In de meeste contactsleutels tegenwoordig zit een chippie. Met daarop een digitale sleutel. Helaas is het niet vreselijk moeilijk om de auto te vertellen dat hij ook een andere sleutel moet accepteren, je sluit een laptop aan op de auto en maakt de nieuwe sleutel bekend (OBD2).
Dit is nl. handig voor de garage, als je een sleutel bij wil laten maken, en deze software is dus ook makkeljk voor mensen die je auto willen stelen: ze vertellen de auto dat hun sleutel ook een prima sleutel is, en weg zijn ze.

Heb me laten vertellen dat aangezien in Europa de markt heel vrij moet zijn, deze software niet door de fabrikanten alleen aan de dealers ter beschikking mag worden gesteld maar dat iedereen die vindt dat hij automonteur is, het moet kunnen verkrijgen. Dus ook de lui die een wat erg vrije interpretatie hebben van service verlenen.

Er valt aan automotive beveiliging nog wel wat te verbeteren. Maar ja, het mag niks kosten he, want een auto kost zowat een half huis (OK, toegegeven, twee derde daarvan is belasting...) maar twee duppies voor een beter contactslot is al te veel gevraagd dus laat staan voor beveiliging.
22-09-2015, 12:02 door _R0N_
Door FSF-Moses: Ik rij in een oude wagen van 1991 zonder al die elektronische snufjes. Eens kijken of ik korting kan krijgen bij de verzekeraar ;-)
Zal vast wel niet...

Ja hoor, mijn auto is nog 20 jaar ouder.. De all-risk verzekering is nog maar €260,- per jaar..:)
23-09-2015, 11:18 door Anoniem
Door FSF-Moses: Ik rij in een oude wagen van 1991 zonder al die elektronische snufjes. Eens kijken of ik korting kan krijgen bij de verzekeraar ;-)
Zal vast wel niet...

Haha! Die van mij is uit '92 en die kan alleen maar met een sleutel open en dicht.
Mocht je een verzekeraar vinden die korting geeft wanneer de auto geen afstandbediening heeft dan hou ik mij aanbevolen (-;
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.