image

Zwitserse overheid waarschuwt voor besmette advertenties

dinsdag 22 september 2015, 12:40 door Redactie, 8 reacties

Het Computer Emergency Response Team (CERT) van de Zwitserse overheid heeft internetgebruikers gewaarschuwd voor besmette advertenties die een Trojaans paard probeerden te installeren. De advertenties werden verspreid via een populair Zwitsers advertentienetwerk dat gehackt was.

De advertenties waren voorzien van kwaadaardige code die misbruik van bekende beveiligingslekken in Internet Explorer, Firefox, Java of Adobe Flash Player maakten. In het geval gebruikers deze software niet up-to-date hadden én een Duitse of Franse taalinstelling hadden, werd de Gozi Trojan geïnstalleerd. Dit is een Trojaans paard speciaal ontwikkeld om geld van online bankrekeningen te stelen. De versie die zich via de advertenties verspreidde richtte zich op vijf Zwitserse en twee Thaise banken.

Volgens het Zwitserse CERT zijn mogelijk honderdduizenden internetgebruikers via de besmette advertenties geïnfecteerd geraakt. Afgelopen vrijdag besloot de eigenaar van het botnet de malware opeens te verwijderen. Alle besmette computers kregen de instructie om het Trojaanse paard te deinstalleren. De reden hiervoor is onduidelijk, aldus het CERT. De overheidsorganisatie denkt dat de botnetbeheerder mogelijk voldoende geld heeft verdiend of dat hij zag dat het CERT zijn operatie had ontdekt en daarom besloot het botnet uit te schakelen.

Reacties (8)
22-09-2015, 12:44 door FSF-Moses
Ik blijft het maar herhalen: Gebruik AB+, Ghostery en eventueel NoScript of vervangende addons voor deze bijna onmisbare hulpjes welke het surfen niet alleen een stuk rustiger maken maar ook een heel stuk veiliger.
22-09-2015, 12:50 door Anoniem
De reden hiervoor is onduidelijk, aldus het CERT. De overheidsorganisatie denkt dat de botnetbeheerder mogelijk voldoende geld heeft verdiend of dat hij zag dat het CERT zijn operatie had ontdekt en daarom besloot het botnet uit te schakelen.
Kan ook een whitehat zijn geweest ;)
22-09-2015, 13:06 door Theodatus54
@FSF-Moses

Helemaal mee eens.
Plus,de pagina's worden sneller geladen.
22-09-2015, 14:04 door Anoniem
Advertenties verbieden of de schade bij het advertentie bedrijf verhalen.
Ook zij hebben hun verantwoordelijkheid hoewel ze dat blijkbaar niet zo ernstig nemen.
En de burger steeds meer verplicht om geldzaken te doen met zijn computer of mobieltje blijft mooi met de schade zitten.
22-09-2015, 14:41 door Anoniem
Geluk bij een ongeluk....

Ruim 25% van de Zwitsers gebruikt een Mac en heeft dus wat dit betreft helemaal nergens last van.

Ter vergelijk, het Europees gemiddelde van Mac gebruik ligt rond de 10%.
Waarbij landen met een hoog bnp wat hoger scoren en arme landen lager.
Nederland raampjesland is een middenmoter en 'Mac't' er weinig van.

;)


Bron (o.a) :
http://stats.areppim.com/stats/stats_osxtime_ch.htm
http://stats.areppim.com/stats/stats_osxtime_eu.htm
23-09-2015, 08:19 door Anoniem
Iedereen met een cloud oplossing zou eigenlijk voor een linux desktop distro moeten kiezen gezien je toch 90% van de tijd een browser gebruikt. Voor gamers blijft Windows de beste oplossing. Voor designers blijven Windows en OSX de beste oplossing.
23-09-2015, 08:45 door Anoniem
@14:41: het hebben van een Mac biedt nog steeds geen enkele garantie op (extra) veiligheid. Ik draai zelf OSX, maar ik houd mijn hart vast als ze de cryptolocker ooit naar OSX of *nix porteren. Om die reden heb ik maar een hot- en cold backupschema gemaakt op externe disks.

@FSF-Moses: als je AB+ verwisselt voor uBlock Origin (https://addons.mozilla.org/nl/firefox/addon/ublock-origin/) dan zul je een snelheidswinst behalen (in het renderen van pagina's) van ongeveer 30% tov AB+. Je kunt dezelfde filterlijsten blijven gebruiken.
24-09-2015, 02:17 door CrioWria
Door Anoniem: @FSF-Moses: als je AB+ verwisselt voor uBlock Origin (https://addons.mozilla.org/nl/firefox/addon/ublock-origin/) dan zul je een snelheidswinst behalen (in het renderen van pagina's) van ongeveer 30% tov AB+. Je kunt dezelfde filterlijsten blijven gebruiken.
En van dezelfde maker is uMatrix ook een aanrader en/of RequestPolicy (continued) iets eenvoudiger in gebruik.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.