image

ProtonMail ondersteunt versleutelde e-mails van Facebook

woensdag 23 september 2015, 13:59 door Redactie, 2 reacties

De gratis versleutelde e-maildienst ProtonMail heeft een nieuwe functie toegevoegd waardoor gebruikers voortaan versleutelde e-mails van Facebook kunnen ontvangen die automatisch worden ontsleuteld. Om dit mogelijk te maken worden met PGP-versleutelde e-mails van Facebook ondersteund. De sociale netwerksite besloot in juni het versleuteld versturen van e-mailnotificaties te ondersteunen.

Facebookgebruikers kunnen hun publieke OpenPGP-sleutel aan hun profiel toevoegen. Deze sleutel wordt vervolgens door Facebook gebruikt voor het versleutelen van de e-mailnotificaties die naar het e-mailadres van de gebruiker worden gestuurd. Voor de implementatie van de e-mailencryptie heeft Facebook gekozen voor GNU Privacy Guard (GPG), de populaire en gratis implementatie van de OpenPGP-standaard.

Gebruiksgemak

ProtonMail is naar eigen zeggen de eerste e-maildienst die de PGP-versleutelde e-mails van Facebook nu "naadloos" ondersteunt. Dit houdt in dat met PGP-versleutelde berichten van Facebook automatisch in ProtonMail worden geopend. Voorheen moesten internetgebruikers voor het gebruik van PGP in Facebook de PGP-software installeren, sleutels genereren en verschillende plug-ins gebruiken. ProtonMail-gebruikers hoeven voortaan alleen hun publieke sleutel in Facebook te importeren. Als het aan de ontwikkelaars ligt zal dit proces in de toekomst worden geautomatiseerd.

"Als we echt een meer privé en veiliger internet willen is het van cruciaal belang om samen te werken en we feliciteren Facebook voor het gebruik van open standaarden", aldus de ontwikkelaars van ProtonMail. "We zijn blij dat grote partijen als Facebook deze inspanningen ondersteunen en als meer bedrijven meedoen zal de beweging om privacy op internet te verbeteren niet te stoppen zijn." ProtonMail is ontwikkeld met behulp van wetenschappers van Harvard, het Massachusetts Institute of Technology en het Europese onderzoekslaboratorium CERN.

Reacties (2)
23-09-2015, 16:02 door Anoniem
Ik snap dit bericht niet helemaal. Wat heeft dit met ProtonMail te maken? Moet het nieuws niet zijn dat Facebook versleuteld mailen ondersteunt? Als ik mijn publickey aan facebook geef dan kan Facebook mij versleuteld mailen, ongeacht welke client ik gebruik.
Of is het nieuws dat ProtonMail het exporteren van je publickey mogelijk maakt? Dat lijkt me nogal een basisfunctionaliteit voor PGP diensten. Hoe moet ik anders mijn publickey aan iemand geven? Maar wat heeft dit dan met Facebook te maken?
23-09-2015, 17:01 door Anoniem
Door Anoniem: Ik snap dit bericht niet helemaal. Wat heeft dit met ProtonMail te maken? Moet het nieuws niet zijn dat Facebook versleuteld mailen ondersteunt? Als ik mijn publickey aan facebook geef dan kan Facebook mij versleuteld mailen, ongeacht welke client ik gebruik.

Voor het versturen heeft Facebook aan de publieke sleutel voldoende.

[/quote]Of is het nieuws dat ProtonMail het exporteren van je publickey mogelijk maakt? Dat lijkt me nogal een basisfunctionaliteit voor PGP diensten. Hoe moet ik anders mijn publickey aan iemand geven? Maar wat heeft dit dan met Facebook te maken?[/quote]
Je moet je private key aan ProtonMail geven om de mail te kunnen ontsleutelen.

Peter
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.