image

Belgen voor 7,2 miljoen euro opgelicht via phishing

woensdag 23 september 2015, 14:25 door Redactie, 1 reacties

Vandaag staan voor een Belgische rechter 24 leden van een groep cybercriminelen terecht die meer dan 1.000 Vlamingen wisten op te lichten en daarmee 7,2 miljoen euro buitmaakten. De Belgen werden zogenaamd door een "bankmedewerkster" gebeld, die de slachtoffers vervolgens codes voor internetbankieren via hun kaartlezer liet genereren en doorgeven.

Met deze codes konden de criminelen op de bankrekening van de slachtoffers inloggen en geld naar katvangers overmaken. De bende, die vanuit Hilversum opereerde, was vanaf de zomer van 2012 tot en met januari 2014 actief. Een Nigeriaanse man die hoofdverdachte is in de zaak zal niet voor de rechter verschijnen. Hij zit ondergedoken in Nigeria. Zijn Nederlandse vriendin uit Hilversum die alle telefoongesprekken afhandelde en enkele andere Nigeriaanse spilfiguren die vanuit Nederland de hele operatie aanstuurden, staan wel terecht.

De slachtoffers van de bende hebben inmiddels hun geld van de banken teruggekregen. De banken willen nu het gestolen geld terug van de bendeleden. De kans dat dit gebeurt is klein. "Die miljoenen zitten al lang in Afrika", zo laten rechercheurs tegenover Het Laatste Nieuws weten. Naar verluidt heeft de ondergedoken hoofdverdachten miljoenen euro's meegenomen, zo meldt De Morgen.

Reacties (1)
23-09-2015, 19:02 door Anoniem
Deze groep is ook jaren actief geweest in Nederland, alleen kan dat justitie niks schelen. Is teveel werk, klinkt als "cybercrime" en dus doen ze er niks aan.

Het Goede Doel zong het jaren geleden al, Belgë!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.