image

Europol en FBI bespreken verdere samenwerking

zaterdag 26 september 2015, 07:24 door Redactie, 6 reacties

De directeur van de FBI was deze week in Den Haag bij Europol op bezoek waar hij met de directeur van de Europese politiedienst de samenwerking op het gebied van cybercrime en terrorismebestrijding heeft besproken en naar de mogelijkheden voor verdere samenwerking heeft gekeken.

"De perceptie dat terrorisme alleen in grote steden zoals New York, Londen of Parijs plaatsvindt is niet waar. Er zijn overal in de Verenigde Staten en over de hele wereld verstoorde individuen. Daarom is samenwerken zo belangrijk", aldus FBI-directeur James Comey. Hij kreeg bijval van Europol-directeur Rob Wainwright. "Het belang van grensoverstijgende samenwerking tussen opsporingsdiensten om globale dreigingen zoals terrorisme en cybercrime aan te pakken is nu belangrijker dan ooit."

Volgens Wainwright is in dit opzicht de samenwerking tussen Europol, de FBI en internationale partners een voorbeeld, met name bij de bestrijding van cybercrime en online seksueel misbruik van kinderen. De samenwerking tussen Europol en de FBI is de afgelopen jaren steeds sterker geworden. Sinds mei 2015 heeft de FBI een permanente verbindingsofficier op het hoofdkantoor van Europol in Den Haag gestationeerd, zodat er snel en effectief informatie kan worden uitgewisseld.

Reacties (6)
26-09-2015, 10:46 door Boudivv
Goed dat dit gebeurd! Dit is in de wereld van nu een essentiële stap. Gegeven de onrust in het midden-oosten.
Voorlopig is de potentiële haard van terrorisme niet uitgebrand. Maar ook als het gaat om georganiseerde criminaliteit is dit van belang. De economieën van Europa en Noord-Amerika zijn immers erg verknoopt. Ook kent internet criminaliteit geen grenzen en vraagt om een geïntegreerde politie aanpak.
Wel is te hopen dat de politiek verstandiger met druks om zal gaan zodat deze bron van georganiseerde criminaliteit zichzelf oplost.
27-09-2015, 00:15 door soeperees
In mijn ogen is het helemaal niet goed dat we samenwerken met de FBI tegen "terrorisme". Word eens wakker en kijk welk risico je elke dag twee maal loopt als je in je auto stapt van en naar je werk. Dat is velen malen groter dan het risico dat je loopt om om te komen tijdens een terroristische aanslag. Drogredenen dus voor de samenwerking en hoogstwaarschijnlijk zit er een heel andere reden achter die samenwerking.
27-09-2015, 20:35 door Rarsus - Bijgewerkt: 27-09-2015, 20:37
Over drogredenen gesproken zeg.

Vergelijken van appels en peren als verkeersongevallen en terrorisme terwijl de samenwerking ook cybercrime betreft (vast even vergeten, denk ik)

Maar toppunt: in dezelfde zin het verwijt van drogredenen maken en een suggestieve, niet verifieerbare complottheorie poneren.

Samengevat: een typische troll reactie van soeperees 00:15. [edit: naam aangepast, suffe autocorrectie]

Even een wat serieuzere reactie: het werd hoog tijd. M.n. Cybercrime stopt niet bij landsgrenzen. Betere samenwerking is noodzakelijk on effectief op te kunnen treden. Wanneer wordt gekeken hoeveel afstemming en inspanning het kost om een beetje botnet te ontmantelen, snap ik deze stap wel. (Zeker in den beginne ging het nog wel eens mis omdat er een paar minuten, zo niet uren, zat tussen het offline beleenden van de verschillende C&C servers).
27-09-2015, 23:27 door Anoniem
Door soeperees: In mijn ogen is het helemaal niet goed dat we samenwerken met de FBI tegen "terrorisme". Word eens wakker en kijk welk risico je elke dag twee maal loopt als je in je auto stapt van en naar je werk. Dat is velen malen groter dan het risico dat je loopt om om te komen tijdens een terroristische aanslag. Drogredenen dus voor de samenwerking en hoogstwaarschijnlijk zit er een heel andere reden achter die samenwerking.

Word eens wakker en besef het verschil van impact van een verkeersslachtoffer of een terroristische aanslag waarbij tientallen doden en/of gewonden vallen.
Een verkeers slachtoffer meer of minder (hoe erg ook voor de nabestaanden) heeft geen impact op een land, een aanslag wel.
28-09-2015, 01:16 door Anoniem
Door soeperees: In mijn ogen is het helemaal niet goed dat we samenwerken met de FBI tegen "terrorisme". Word eens wakker en kijk welk risico je elke dag twee maal loopt als je in je auto stapt van en naar je werk. Dat is velen malen groter dan het risico dat je loopt om om te komen tijdens een terroristische aanslag. Drogredenen dus voor de samenwerking en hoogstwaarschijnlijk zit er een heel andere reden achter die samenwerking.

Volgens mij kan het geen kwaad om samen te werken met de FBI. Ze hebben waarschijnlijk meer ervaring op dit gebied dan wij, dus je kunt er altijd van leren. Het terrorismerisico vergelijken met andere risico's slaat inderdaad nergens op, want het is een risico dat er bij komt, en als je er iets tegen kunt doen moet je dat niet nalaten. Het risico op een terroristische aanslag mag dan momenteel laag zijn, als de bevolkingssamenstelling verandert - en dat gaat in rap tempo - kan dat risico heel snel toenemen.
29-09-2015, 16:09 door Anoniem
Wat ze er niet bij vertellen is dat deze samenwerking, om het andere internet gaat.
Dus niet waar wij allen nu opzitten.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.