image

Anti-virusbedrijf met molotovcocktails aangevallen

dinsdag 29 september 2015, 15:59 door Redactie, 2 reacties

Het Russische anti-virusbedrijf Doctor Web is vorig jaar met molotovcocktails aangevallen nadat het een analyse had gepubliceerd van malware waarmee criminelen geld uit geldautomaten kunnen stelen. Dat heeft de virusbestrijder op de eigen website bekendgemaakt. Bij de aanslagen vielen geen gewonden.

Eind december 2013 publiceerde Doctor Web een analyse van de "Trojan.Skimer". Het ging om een Trojaans paard dat in staat bleek te zijn een veelgebruikt type geldautomaat te infecteren om vervolgens pincodes en andere kaartgegevens te stelen. Na de publicatie van de analyse ontving Doctor Web een dreigmail van een groep criminelen die zichzelf "Syndicate" noemde. Volgens de groep vormde de analyse van het anti-virusbedrijf een bedreiging voor de malware en zouden criminelen hierdoor gedupeerd raken. Ze gaven Doctor Web een week de tijd om de analyse te verwijdere, anders zouden de programmeurs van het bedrijf worden aangevallen.

Vorig jaar maart werd één van de vestigingen van het anti-virusbedrijf twee keer met molotovcocktails aangevallen. Na de aanvallen ontving Doctor Web een tweede dreigmail. Dit keer dreigden de criminelen alle kantoren van het bedrijf te vernietigen. De Russische virusbestrijder negeerde de dreigementen en liet de analyse online staan. Uiteindelijk werd het kantoor in Sint Petersburg voor een derde keer aangevallen, zo laat Boris Sharov, directeur van Doctor Web, tegenover Brian Krebs weten. Ook werd er drie keer geprobeerd om bij een kantoor in Moskou in te breken.

De schade door de molotovcocktails was verwaarloosbaar, maar de schrik zat er bij het personeel goed in, aldus Sharov. Hij denkt dat de personen die de aanslagen uitvoerden door de programmeurs van de malware waren ingehuurd en dat het niet om de programmeurs zelf ging. De analisten van Doctor Web denken dat de programmeurs de malware aan verschillende criminele bendes hadden beloofd, maar nog niet hadden geleverd. De analyse van het anti-virusbedrijf zou vlak na de ontwikkeling van het Trojaanse paard zijn verschenen, maar nog voordat de programmeurs de malware aan hun klanten konden leveren, wat ze in een lastig parket plaatste.

Reacties (2)
29-09-2015, 16:03 door Anoniem
Inkoppertje: de criminelen begrepen de definitie van een firewall verkeerd??
30-09-2015, 16:06 door Anoniem
Nee, ze wilden Dr. Web bedanken voor de publiciteit, maar begrepen de definitie van cocktail verkeerd.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.