image

Ontwikkelaar Citadel-malware veroordeeld tot 4,5 jaar cel

woensdag 30 september 2015, 09:54 door Redactie, 0 reacties

Een ontwikkelaar van de Citadel-malware, waardoor wereldwijd meer dan 11 miljoen computers werden besmet, is in de Verenigde Staten tot een gevangenisstraf van 4,5 jaar veroordeeld. Citadel was speciaal ontwikkeld om geld van bankrekeningen te stelen, maar werd ook gebruikt om andere data buit te maken.

Dat laat het Amerikaanse ministerie van Justitie weten. Het lijkt echter niet om de ontwikkelaar te gaan die de eerste versie van Citadel ontwikkelde. In de verklaring van het ministerie wordt vooral gesproken dat de nu veroordeelde man Citadel distribueerde en op computers installeerde. Citadel werd onder cybercriminelen een populaire tool om internetgebruikers mee te infecteren en allerlei gegevens te stelen. Wereldwijd waren er honderden botnets actief die uit door Citadel-besmette computers bestonden.

De computers raakten besmet via e-mailbijlagen en drive-by downloads. Naast het gebruik van Citadel en het beheren van een Citadel-botnet werd de nu veroordeelde man, een 22-jarige Rus, ook beschuldigd van het bieden van online hulp om Citadel te verbeteren. De Russische man werkte vanuit Rusland, maar kon toen hij in Spanje was worden opgepakt. Citadel zou volgens het Amerikaanse ministerie van Justitie meer dan 500 miljoen dollar aan schade hebben veroorzaakt. Naast zijn gevangenisstraf moet de man ook een schadevergoeding van 322.000 dollar betalen.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.