image

Apple stelt privacy centraal in opgepoetst privacybeleid

woensdag 30 september 2015, 10:18 door Redactie, 3 reacties

Apple heeft het privacybeleid dat het een jaar geleden publiceerde opgepoetst en duidelijk gemaakt dat het de privacy van gebruikers centraal stelt. Het privacybeleid wordt voorafgegaan door een brief van Apple-baas Tim Cook, die duidelijk maakt dat Apple nog nooit met een overheidsinstantie heeft samengewerkt om een backdoor aan de producten of diensten toe te voegen.

Ook is er volgens Cook nooit toegang tot de servers van Apple verleend. Iets waarvan de Apple-baas zegt dat het dit nooit zal doen. Het privacybeleid is verder opgedeeld in drie hoofdstukken, namelijk de manier waarop Apple met privacy omgaat, hoe gebruikers hun privacy kunnen beheren en dataverzoeken van overheden. Zo legt Apple uit dat het toestellen van gebruikers niet kan ontsleutelen omdat alleen gebruikers hier de sleutel van hebben. Iets wat ook geldt voor iMessage- en FaceTime-berichten. Ook wordt nogmaals vermeld dat Apple geen backdoors aan de producten toevoegt. Verder wordt duidelijk gemaakt hoe apps met privacy omgaan en dat iCloud-data versleuteld is.

Het deel over het beheren van de privacy bestaat vooral uit beveiligingsadviezen, zoals het instellen van twee-factor authenticatie, het kiezen van een sterk wachtwoord en het gebruik van Touch ID. Als laatste gaat Apple in op de dataverzoeken van overheden die het krijgt. In 94% van de gevallen gaat het om verzoeken van politie die voor een gebruiker hulp zoeken bij het vinden van een gestolen toestel. De overige 6% zijn verzoeken om persoonlijke informatie.

Apple laat hierbij weten dat op toestellen met iOS 8 en nieuwer de persoonlijke data via de passcode van de gebruiker is beveiligd. Voor toestellen met iOS 8 en nieuwer zal Apple op verzoek van overheden dan ook geen "data extractions" uitvoeren, omdat de bestanden die worden gezocht met een encryptiesleutel zijn beveiligd die aan de passcode van gebruiker is gekoppeld, waar Apple niet over beschikt.

Reacties (3)
30-09-2015, 12:52 door Anoniem
"Ook is er volgens Cook nooit toegang tot de servers van Apple verleend."

Ehm... Tim Cook? Apple maakt als sinds 2012 onderdeel uit van het PRISM-programma van de NSA. Die informatie is uitgelekt en algemeen bekend.

Of zit hier juist de catch? De NSA krijgt geen toegang tot de servers van Apple, maar Apple pusht wel alle data naar servers van de NSA? Dan krijgt de NSA technisch gezien "geen toegang tot de servers van Apple".
30-09-2015, 13:32 door Anoniem
Vals... voorheen nooit actief beschermd en zelfs alleen opvallende handelingen die eerder het tegenovergestelde doet vermoeden. (Bannen van apps die cryptografie aanprijzen als middel 'tegen de NSA', o.a.) en nu ze eindelijk (wordt beweerd) een vorm van encryptie toepassen waar ze de sleutel niet bezitten (nota bene; NA de ophef toen de sleutel wel in hen bezit was)...

Maar goed Apple, gelukkig ben ik niet anders van u gewend dan dat u meer geeft om hoe u zich marketingtechnisch presenteert in plaats van de integriteit in uw houding an-sich... als het waar was had dit bericht namelijk eerder niet de wereld in gehoeven... net zoals wanneer de eerdere encryptiesleutelfout niet eerder gemaakt had geweest...
30-09-2015, 22:10 door karma4 - Bijgewerkt: 30-09-2015, 22:10
Wat verbazend is, is de privacy statement zoals opgesteld voor de VS http://www.apple.com/legal/privacy/en-ww/ lees vertaal en huiver.
Het gekke is dat ondanks dat alles in centrale datacenters wereldwijd wordt afgehandeld er kennelijk complete andere beloftes gedaan worden per land. Dan zou de verwerking per land ook heel anders moeten gaan. Dat is niet logisch.
Iets klopt er niet, maar wat klopt er niet.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.