image

Consumentenbond: fabrikanten vaag over Android 6.0-update

woensdag 30 september 2015, 14:09 door Redactie, 7 reacties

Gisteren kondigde Google de komst van Android 6.0 Marshmallow aan, maar de meeste fabrikanten geven geen informatie over welke smartphones de update naar de nieuwe Android-versie ontvangen en wanneer ze die update precies krijgen, zo stelt de Consumentenbond.

De bond vroeg fabrikanten om duidelijkheid hierover en kreeg alleen een inhoudelijk antwoord van Sony, LG, Motorola en HTC. Ook op de vraag wanneer ze het Stagefright-lek gaan dichten bleef het merendeel van de fabrikanten het antwoord schuldig. Sony was het meest duidelijk in zijn antwoord: het bedrijf gaat de Xperia Z5-serie updaten naar Android 6.0 en is bezig met het uitrollen van patches die het Stagefright-lek verhelpen.

HTC, LG en Motorola reageerden wel op de vraag van de Consumentenbond maar waren een stuk minder concreet in hun reacties. De overige fabrikanten lieten niets van zich horen, waaronder Samsung, marktleider onder Android-smartphones. Google maakte gisteren bekend dat het volgende week Android 6.0 voor een aantal Nexus-toestellen beschikbaar stelt.

Verder blijkt uit een inventarisatie via de Consumentenbond community dat fabrikanten de beschikbare patches om het Stagefright-lek te dichten maar mondjesmaat beschikbaar stellen. De Consumentenbond startte laatst de campagne Updaten!, om zo fabrikanten te bewegen om smartphones minimaal 2 jaar van updates te voorzien. Inmiddels is de actie door 16.000 consumenten gesteund.

Reacties (7)
30-09-2015, 15:16 door Anoniem
Het probleem is dat de fabrikanten verantwoordelijk zijn voor de nieuwe versies van Andriod en de praktijk leert dat deze amper tot niet gebeurd. Want kosten post, hier door blijven miljoenen telefoons kwetsbaar (zie de dddos vanaf mobiels gisteren/eergisteren) voor hackers.

Android opzich is een prachtig OS, maar Google heeft zich verslikt in de fabrikanten die allemaal hun eigen versie met oa bloatware willen opduwen aan de consumenten. Sommige van ons zullen met bv Samsung toestellen overstappen naar Crynamod of andere vage mods, alleen blijft er een groep over die dadelijk easy te hacken zijn. Android zou een schone kale versie voor elk toestel van de afgelopen vijf jaar moeten uitbrengen en in de toekomst het als een OS brengen waarbij de gebruiker zelf makkelijk (zonder google accounts of tussen komst van fabrikanten/providers) het systeem kan onderhouden en worden voorzien van updates.
30-09-2015, 17:44 door Anoniem
Een android waarbij Google de nieuwste versies pusht met een tuin van goedgekeurde resoluties en hardware...

Hmm, dat lijkt meer op Windows... En we weten allemaal hoe dat gewerkt heeft in het verleden.
Nu nog steeds, eigenlijk. Elke nieuwe versie van Windows en nog steeds op geen enkele van mijn 5 laptops (verschillende merken, verschillende processoren en leeftijdden) werkt het internet (wifi noch bedraad nog bluetooth) out of the box.
Terwijl dat wel met die crappy Linux gewoon allemaal 'live' nog zelfs werkt.
Jammer.

Daar moet wel gezegd worden dat ondersteuning van hardware vele malen beter is geworden over de afgelopen jaren bij Windows en deze steeds crappier wordt bij Linux (wordt gek van dat gekloot met Nouveau drivers en Alsa rommel). Nog niet eens gehad over EUFI
30-09-2015, 17:45 door Zeurkool
Ik ben blij dat ik overgestapt ben op een Nexus. Stock Android draait als een tierelier en geen idiote bloatware op mijn telefoon. Kan het iedereen aanraden.
30-09-2015, 18:28 door Anoniem
De Consumentenbond startte laatst de campagne Updaten!, om zo fabrikanten te bewegen om smartphones minimaal 2 jaar van updates te voorzien. Inmiddels is de actie door 16.000 consumenten gesteund.

Hoezo moet daar een aparte campagne voor worden gestart? Als er remote code execution in je product zit werkt het niet zoals geadverteerd en is het gewoon stuk. Zou het onder de garantie moeten vallen lijkt me zo?
30-09-2015, 23:11 door Anoniem
Fijn hè zo'n goedkope 'China-phone'. Heb zelf een Huawei, maar dat doe ik niet nog een keer. Dan maar een Windows toestel met Windows 10 (helaas weinig apps, maar : zoveel exoten heb ik niet nodig op mijn telefoon) of een Apple (helaas vooral duur imo).
01-10-2015, 08:02 door Anoniem
Ik ben blij dat overgestapt ben naar Windows Phone, na 2 jaar krijg ik nog steeds updates en zelfs naar Windows 10 Mobile :-)

Op een paar apps na die ik niet meer heb is het voor de rest een verademing!
Dat gezeur met fabrikanten of providers die de update moeten goedkeuren door hun eigen schilletjes over het OS spelen bij Windows Phone geen rol... (netzoals bij iPhone)
01-10-2015, 14:18 door Anoniem
Deze kwestie speelt al jaren, fabrikanten van Android OS leveren geen updates of slechts voor korte tijd.
Dat is het nadeel van een OS met verschillende telefoonfabrikanten en ingebouwde hardware.
Voor iedere smartphone moet het OS weer worden aangepast, en als updates dan ook nog 2 jaar moeten worden doorgevoerd kost dit een hoop geld, tijd en medewerker support.
Vaak wordt er meer aandacht besteed aan het maken van nieuwe telefoons.
Als je echt op Android lange tijd updates wil ontvangen, kun je beter een Nexus kopen.
Google is daar zelf de verantwoordelijke voor updatebeleid etc.
En ook bij Apple is dat goed geregeld.
Ik vind het Windows Phone update beleid best redelijk, maar ook dat is niet altijd best:
Als een fabrikant besluit te stoppen met het produceren van Windows Phones stopt ook vaak de ontwikkeling van het OS voor dat toestel.
Denk aan de overstap Windows Phone 8 naar Windows Phone 8.1.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.