image

BVD plaatste microfoon in bureau Russische ambassade

donderdag 1 oktober 2015, 12:20 door Redactie, 6 reacties

In 1958 heeft de Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD), de voorloper van de AIVD, in een bureau van de Russische ambassade een afluisterapparaat geplaatst, zo heeft de AIVD vandaag bekendgemaakt. Uit de archieven van de AIVD zijn stukken over operatie "Easy Chair" vrijgegeven.

Uit de stukken blijkt dat de Russische ambassade in 1958 op zoek was naar nieuwe meubels. Het is de BVD toen gelukt om een microfoon in één van de poten van een bureau in te bouwen. In de media was recentelijk al aandacht voor operatie 'Leunstoel' en deze documenten en de rol van de BVD destijds bij het afluisteren van de Russische ambassade. De Correspondent heeft de AIVD gevraagd om documenten over operatie 'Easy Chair'.

Op grond van de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten 2002 kan de AIVD de gevraagde gegevens verstrekken, zolang deze niets prijsgeven over de werkwijze, bronnen en het actuele kennisniveau van de geheime dienst. Passages die om die juridische reden niet kunnen worden vrijgegeven zijn daarom onleesbaar gemaakt of niet verstrekt. In de nu vrijgegeven documenten zitten ook tekeningen over hoe de microfoon moest worden ingebouwd.

Reacties (6)
01-10-2015, 13:02 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 01-10-2015, 13:04
Nou ja, het is gelukkig niet zo dat we op gespannen voet staan met Rusland, Toch?

Hopelijk kunnen ze tegen een grapje daar in het koude oosten. " In mother Russia, you do not put surveillance equipment in table. Table puts surveillance into you!"

En als aller laatste verdediging kunnen we altijd nog zeggen dat het een "ding" is:
https://en.wikipedia.org/wiki/The_Thing_(listening_device)
01-10-2015, 13:59 door Anoniem
Oud nieuws. De correspondent heeft hier een paar weken geleden al over bericht
01-10-2015, 17:41 door Anoniem
Door Anoniem: Oud nieuws. De correspondent heeft hier een paar weken geleden al over bericht
En de AIVD bevestigt het nu. Simpel.
02-10-2015, 07:49 door Anoniem
Zaken bevestigen wanneer ze niet meer relevant zijn is niet echt zinvol en vooral symbolische kwats
02-10-2015, 09:54 door Anoniem
Toen vonden we dit nog prachtig, was het (net als nu) in landsbelang. Nu schreeuwen we moord en brand als een dergelijke actie plaatsvind. Deze mannen zijn de hoeders van onze veiligheid en doen niets uit eigen belang maar enkel landsbelang.
02-10-2015, 12:15 door Anoniem
Door Anoniem: Toen vonden we dit nog prachtig, was het (net als nu) in landsbelang. Nu schreeuwen we moord en brand als een dergelijke actie plaatsvind. Deze mannen zijn de hoeders van onze veiligheid en doen niets uit eigen belang maar enkel landsbelang.

Nu besteden ze meer tijd aan het volgen en bespioneren van onschuldige (mede)burgers.

Ik vind het trouwens ook vreemd om over landsbelang te hebben. Wat voor een belang heeft ons land anders dan voor de machthebbers. Zelfs in Amerika wordt nog beweerd dat het voor de veiligheid van de burgers gebeurt (naast de staat). Die worden in Nederland structureel vergeten.

Peter
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.