image

Vodafone maakt 4G-netwerk geschikt voor NL-Alert

maandag 5 oktober 2015, 12:05 door Redactie, 3 reacties

Abonnees van Vodafone kunnen voortaan ook via het 4G-netwerk van de telecomaanbieder berichten van NL-Alert ontvangen, zo heeft het bedrijf bekendgemaakt. Met NL-Alert kan de overheid mensen in de directe omgeving van een noodsituatie met een tekstbericht informeren.

Alle telecomaanbieders ondersteunen NL-Alert op hun 2G- en 3G-netwerk. De overheid heeft het wettelijk verplicht gesteld dat uiterlijk 1 december van dit jaar ook alle 4G-netwerken voor de alarmdienst geschikt zijn. In juni maakte KPN het 4G-netwerk al gereed voor NL-Alert. Naast 2G en 3G zenden Vodafone en KPN NL-Alert voortaan ook uit via 4G, zo laat de overheid weten.

NL-Alert werkt op basis van cell broadcast en niet met sms-berichten. De techniek werkt daardoor óók als het netwerk overbelast is. Volgens de overheid zijn steeds meer mobiele telefoons automatisch ingesteld om NL-Alert te ontvangen. Op sommige toestellen, zoals de iPhone, moeten gebruikers dit zelf inschakelen, wat via NL-Alert.nl wordt uitgelegd.

Reacties (3)
05-10-2015, 15:19 door Anoniem
Na 3 jaar al...

5G staat inmiddels in de kinderschoenen. De eerste praktijktests zijn aan de gang. Gaat straks vast hetzelfde mee gebeuren met NL-Alert: een paar jaar nadat 5G al gemeen goed is pas ondersteuning?
05-10-2015, 17:19 door Anoniem
Techniek geeft aan dat je een domme oude not-so-smart-yet phone erbij moet houden.

#1 omdat de oude smarties gewoon standaard ondersteuning hadden voor broadcast
#2 omdat de oude geen 4G ondersteuning hadden
#3 het dan gewoon werkt.

Anders krijgen we over 5 jaar een parlementaire enquete over hoe het zo ver heeft kunnen komen waarom

#1 de sirenes niet werkten (A omdat ze uitstonden omdat NL Alert de functionaliteit over had moeten nemen, B omdat het onderhoudscontract verlopen is en ze inmiddels geoxideerde printplaten hadden)
#2 90% van de mensen niet gewaarschuwd waren voor het dodelijk giftige gas toxicocononine wat vrijgekomen was bij een treinontsporing of het virus bascillus-mortuarius wat vrijgekomen was bij een NFI laboratorium nadat een stagiare het mee naar huis genomen had en op z'n fietsje aangereden werd toen ie door rood fietste door een Google mk3 auto.
06-10-2015, 10:14 door Anoniem
Door Anoniem: Na 3 jaar al...

5G staat inmiddels in de kinderschoenen. De eerste praktijktests zijn aan de gang. Gaat straks vast hetzelfde mee gebeuren met NL-Alert: een paar jaar nadat 5G al gemeen goed is pas ondersteuning?

Ik vind het zowizo verbazingwekkend dat er bij die hele ontwikkeling van 4G helemaal niet gekeken is naar compatabiliteit
met het verleden. Je kunt niet eens BELLEN met 4G! Het is alleen een internet verbinding. Bellen kan alleen door tijdelijk
naar 3G terug te schakelen, wat met allerlei haken en ogen gepaard gaat.

De ontwerpers dachten wellicht "bellen doe je gewoon via IP" maar dat willen de providers natuurlijk niet want dan kunnen
ze geen belminuten meer verkopen. Daar had men aan kunnen denken.
Het minste wat men had kunnen doen is er voor zorgen dat 4G netwerken uit de doos ook de gebruikelijke GSM functies
ondersteunen, desnoods dan maar door ze te verpakken in een IP stroom naar een service bij de provider.

Nu staat iedere provider er zelf voor, en krijg je dit soort ellende.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.