image

Timmermans: versturen van privédata naar VS kan doorgaan

dinsdag 6 oktober 2015, 16:59 door Redactie, 11 reacties

Bedrijven die privégegevens van hun gebruikers verwerken kunnen deze data naar de Verenigde Staten blijven doorsturen, zo heeft Frans Timmermans, vicevoorzitter van de Europese Commissie, in een reactie op de uitspraak van het Europese Hof van Justitie laten weten.

Het Hof verklaarde vanochtend het Safe Harbor-verdrag ongeldig. Dit verdrag stelt hoe Amerikaanse bedrijven gegevens van Europeanen moeten opslaan, zodat ze aan de Europese privacywetgeving voldoen. Volgens het Hof kunnen Amerikaanse bedrijven niet automatisch met de data van Europese gebruikers worden vertrouwd. Volgens Timmermans is de uitspraak van het Hof een belangrijke stap in de privacybescherming van Europese burgers.

Hij laat in een verklaring weten dat er al met de Amerikaanse autoriteiten wordt onderhandeld over een verdrag om de data-uitwisseling voor Europese burgers veiliger te maken. In de tussentijd kunnen bedrijven persoonlijke data tussen Europa en de Verenigde Staten gewoon blijven uitwisselen, aangezien hier onder de Europese databeschermingswetgeving andere mechnanismes voor beschikbaar zijn.

Volgens de Britse privacywaakhond ICO houdt de uitspraak niet in dat er een toegenomen dreiging is voor de persoonlijke data van mensen. "Maar het onderstreept wel de belangrijke verplichting van organisaties om de data van mensen te beschermen als het Groot-Brittannië verlaat", aldus David Smith van de ICO. Ook hij stelt dat Safe Harbor niet het enige verdrag was waarmee persoonlijke data naar de VS kon worden gestuurd en er al veel gegevens onder andere verdragen worden uitgewisseld.

Vertrouwen

In de Verenigde Staten is er inmiddels ook op de uitspraak gereageerd. Volgens de Amerikaanse burgerrechtenbeweging EFF laat het vonnis zien dat de surveillance van de NSA het vertrouwen van mensen in Amerikaanse internetbedrijven zoals Facebook, Google en Apple heeft aangetast. Gezien de zwakke juridische bescherming van Europese gegevens in de VS is het volgens de EFF geen verrassing dat het Europese Hof het Safe Harbor-verdrag ongeldig heeft verklaard.

De uitspraak heeft dan ook vooral gevolgen voor de VS, zowel op economisch als politiek vlak, zo waarschuwt de EFF. Om de ontstane situatie op te lossen is er maar één manier, aldus de burgerrechtenbeweging. Alle landen moeten duidelijk maken dat massasurveillance van onschuldige burgers een schending van de mensenrechtenwetgeving is, ongeacht of het binnen de eigen grenzen plaatsvindt of daar buiten.

Reacties (11)
06-10-2015, 17:23 door Anoniem
Klinkt alsof Timmermans lak heeft aan de uitspraak. Dit is gewoon totaal respectloos naar het hof en naar de Europese burgers. Tijd om op te stappen.
06-10-2015, 18:02 door Anoniem
... of - zoals alle Europese loophondjes van de Amerikaanse lobby ongetwijfeld de komende tijd heel hard in de media zullen verkondigen - de nieuwe FISA wet aannemen en nog harder bukken voor de Amerikanen onder het mom van communisime/kinderporno/terrorisme*


* doorstrepen wat niet van toepassing is
06-10-2015, 18:35 door Anoniem
Bedrijven die privégegevens van hun gebruikers verwerken kunnen deze data naar de Verenigde Staten blijven doorsturen


Terwijl er geen safe-haror meer is. Lijkt me niet slim van die bedrijven.

Hij (Timmermans) laat in een verklaring weten dat er al met de Amerikaanse autoriteiten wordt onderhandeld over een verdrag om de data-uitwisseling voor Europese burgers veiliger te maken. In de tussentijd kunnen bedrijven persoonlijke data tussen Europa en de Verenigde Staten gewoon blijven uitwisselen, aangezien hier onder de Europese databeschermingswetgeving andere mechnanismes voor beschikbaar zijn.


Dus omdat de EU al aan het onderhandelen is met de VS, moeten we maar vast vooruit lopen op die toekomstige overeenkomst, en net doen of onze neus bloedt. Mogen wij burgers van de EU dan ook vast vooruitlopen op de grote wetswijziging in de EU die de Europese Commissie overbodig maakt, en een echt staatsbestel opzet in de EU.
Niet bestaande, toekomstige, verdragen hebben nog geen rechtskracht, en daar kun je je als politicus niet achter verschuilen.

aldus David Smith van de ICO. Ook hij stelt dat Safe Harbor niet het enige verdrag was waarmee persoonlijke data naar de VS kon worden gestuurd en er al veel gegevens onder andere verdragen worden uitgewisseld.


Misschien moet er ook nog maar eens naar die mechanismen gekeken worden, in hoeverre die niet ook de rechten van europese burgers schenden. Het blijkt maar weer eens dat we niet kunnen vertrouwen op beslissingen van de Europese Commissie. Die zouden zo maar eens tegen de europese wetgeving in kunnen gaan.
Waar rook is is vuur. Het eerste verdrag is nu al afgeschoten. Hoeveel meer zullen er nog volgen?
06-10-2015, 18:56 door Anoniem
Door Anoniem: Klinkt alsof Timmermans lak heeft aan de uitspraak. Dit is gewoon totaal respectloos naar het hof en naar de Europese burgers. Tijd om op te stappen.

Onzin! Net als minister president Kok destijds (die zei over bankbiljetten die kapot gingen in de wasmachine dat je je geld niet in de wasmachine moet stoppen) nuanceert hij dit onzinverhaal over privacy.
06-10-2015, 19:54 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
06-10-2015, 20:11 door Anoniem
Onze nationale jank nazi moet zich er ook weer eens tegenaan bemoeien. Dat ie nog niet op tv heeft staan janken dat al die data echt naar de VS moet want anders is de wereld reddeloos verloren en gaan we ten onder aan terroristen, verkrachters en pedo's.
07-10-2015, 07:38 door Anoniem
Hij probeert te boel te sussen, want ze wisten al dat het niet houdbaar was.
Dus waren ze al begonnen met onderhandelen (bedenken) van een nieuw verdrag
waarmee ze voorlopig verder kunnen met gewilde data naar Amerika te sturen.
Sussen zodat er niet snel een wet komt die hun nieuwe verdrag dwars gaat zitten.
07-10-2015, 08:52 door Anoniem
"Dit verdrag stelt hoe Amerikaanse bedrijven gegevens van Europeanen moeten opslaan"

Hoe moeilijk is dit nou? gegevens moeten zij *niet* opslaan, eerst een tiental jaar zonder achterbaks misbruik, dan gaan we weer naar hun mooie blauwe ogen kijken... sjongejongejonge...
Meneer timmerfrans, het wordt zaak dat de data wordt opgeslagen in regio's waar het ook beschermd wordt... niet waar het bijna per definitie andersom gaat. Of wilt u niks leren van de gebeurtenissen?
07-10-2015, 09:05 door Anoniem
Vanaf de verklaring:

Our priorities as Commission are now:
-the protection of personal data transferred across the Atlantic;
-the continuation of transatlantic data flows, which are important for our economy, with adequate safeguards;
-and the uniform application of EU law in the internal market.

Dus, als ik het goed begrijp is het van economisch belang dat onze data die best in de categorie CBP valt door blijft stromen naar onze transatlantische buren...
Vrij geïnterpreteerd: Dus ze realiseren zich zelfs dat ze actief deze gegevens 'verkopen'? Waar is anders dat economische belang hier in? Dat hebben verder alleen de amerikanen zelf, anders moeten ze investeren voordat hun bedrijfsvoering door mag gaan... sterker nog, we hebben er éérder economisch belang bij dat de hosting aan onze zijde belandt...
Welke nitwits 'bedenken' danwel verzinnen de beweerde belangen? No offence, maar het wordt mooi verkeerd-om beschouwd... maar koppen zullen daar vast niet om gaan rollen... *zucht*

We krijgen de teugels aangereikt door het EU en geven deze vervolgens terug aan de VS...
07-10-2015, 13:33 door ben987
je verwacht het niet, een pvda-er die zijn land verraad....
08-10-2015, 04:16 door Anoniem
Hoe diep kan je zinken als een europeaan door het grootste gemeengoed weg te geven van alle europeanen..."privacy". Timmermans zal wel genoeg verdienen om het ontbreken van deze vrijheid, in rijkdom te kunnen overleven.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.