image

PvdA en VVD tegen Europese database passagiersgegevens

woensdag 7 oktober 2015, 10:18 door Redactie, 4 reacties

PvdA en de VVD zijn tegen het plan van het Europees Parlement om een database met gegevens van passagiers aan te leggen. Volgens het Europees Parlement is de database nodig tegen terrorisme, maar volgens de regeringspartijen komt hierdoor de privacy van honderden miljoenen reizigers in het geding.

"We delen de ambitie van Europa om samen te werken en slagvaardig te zijn tegen terrorisme", zegt PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt tegenover RTL Nieuws. "Maar dat kan niet betekenen dat de diensten onbeperkt in onze privégegevens mogen grasduinen. Wat dat betreft gaat het Europese voorstel veel te ver." De partijen zijn wel voorstander van een register waarin alleen 'verdachte reisroutes' worden opgenomen, zo meldt de NOS.

Minister van der Steur is nu gevraagd om in Europees verband voor een aanpassing van de wet te pleiten. Mocht de opslag van passagiersgegevens toch plaatsvinden dan willen VVD en PvdA naar het Europese Hof van Justitie stappen. Onlangs waarschuwde ook de Europese databeschermingsautoriteit (EDPS) dat de noodzakelijkheid van een dergelijke database niet is aangetoond. Sophie in't Veld, fractievoorzitter van D66 in het Europees Parlement, bestempelde de komst van het systeem zelfs als een overwinning voor terroristen.

Reacties (4)
07-10-2015, 10:52 door Anoniem
Een verdachte reisroute maakt iemand nog niet verdacht. Daar is toch echt wel wat meer voor nodig.

Ik kan naar Syrië vliegen om mijn familie op te halen, maar dat enkele feit wil nog niet zeggen dat ik dan automatisch een terrorismeverdachte ben.
07-10-2015, 15:55 door Anoniem
En anderzijds, als men (de terroristen) eenmaal de verdachte routes kent (en die je met wat gezond verstand ook wel kunt raden), dan kun je vrij makkelijk buiten de verdachte routes omwerken. Eigenlijk zoals met alles wanneer het aankomt op controles.
07-10-2015, 16:54 door Anoniem
VVD is tegen ? Wedden dat ze toch voor gaan stemmen ?
08-10-2015, 14:02 door Anoniem
Tsja nu zeggen ze dit... Hebben ze straks weer wat zetels. Daarna gaat het roer weer 180 graden om, let maar op mijn woorden. En alle domme sheeple maar op die partijen stemmen... Moedeloos word je ervan
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.