image

Minister: Nederland bezorgd over Safe Harbor-uitspraak

woensdag 7 oktober 2015, 13:39 door Redactie, 10 reacties

Nederland maakt zich zorgen over de gevolgen van de uitspraak van het Europees Hof van Justitie dat het Safe Harbor-verdrag met de Verenigde Staten ongeldig is, zo heeft minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie in een reactie laten weten.

Op grond van het verdrag konden persoonsgegevens uit de Europese Unie worden doorgegeven aan Amerikaanse bedrijven die zich aan bepaalde regels hielden. "Nederland maakt zich zorgen over de gevolgen van de ongeldigverklaring voor het bedrijfsleven", aldus de minister. Hij stelt dat de Europese Commissie de eerste instelling is die in aanmerking komt om een voorziening te treffen. Gisteren verklaarde de Commissie al dat de 'transatlantische datastromen' in stand kunnen blijven.

Reacties (10)
07-10-2015, 14:10 door dutchfish
Nee hoor, Nederland maakt zich helemaal geen zorgen, denk ik.

Waarom?

1. We vieren een feestje om de overwinning burgerrechten m.b.t. privacy en persoonsgegevens.
2. De samenwerking met onze Amerikaanse vrienden gaat nu veel gelijkwaardiger worden, 2 kanten op. Ook data.
3. De commercie kan zich opmaken voor meer datacentre capaciteit op ons eigen continent. Goed voor de werkgelegenheid.
4. We zullen de overbelaste zeekabel voor alle nodeloze verkeer lokaal en interlokaal kunnen gaan verwerken wat de capaciteit en snelheid ten goede komt en niet op de laatste plaats de kosten.

Cheers
07-10-2015, 14:21 door Anoniem
Ik vraag me ook af wie dhr. van der Steur met "Nederland" bedoelt, als in Nederland maakt zich zorgen.
Ik in ieder geval niet, en ik ben Nederlander. De stelling van dhr van de Steur klopt dus niet. Wanbt niet heel Nederland maakt zich zorgen.

Dat het bedrijsfleven nu mogelijk in een sagaat komt te staan, omdat ze aan tegenstrijdige wetgeving moet voldoen.
Tja, daar hadden de politici jaren de tijd voor om dat goed op te lossen. Dat heben ze niet gedaan.
Bedrijven hebben dit risico ook willens en wetens genomen. Ze hadden een voorziening kunnen treffen om niet juridisch in dit spagaat terecht te komen.

Met zijn uitspraak is maar weer eens duidelijk dat dit kabinet niets om privacy geeft.
dan kan het kabinet net zo goed Nederland uit de EU halen, en laten toetreden aan de VS.
Dan zijn ze in een keer van al het gezeik af.
Nu moeten ze elke keer rekening houden met de wensen van de kiezer, ipv slaafs achter de VS aan te lopen.
07-10-2015, 14:22 door Anoniem
Dan een geweldige oplossing voor alle mensen die zich wél zorgen maken, verhuis maar mét je data naar de VS. Je komt waarschijnlijk snel van die koude kermis thuis.
07-10-2015, 14:26 door Anoniem
Dit is echt verschikkelijk triest.


Het HvJEU stelt vast dat de doorgifte van en het verwerken van de persoonsgegevens door bedrijven in de VS geen doorgang zou mogen vinden omdat daarmee het recht op bescherming van de persoonlijk levensfeer, niet gewaarborgd is.

Reden hiervoor is dat de Nationale Wetgeving in de VS voorrang heeft op de Safe-Harbour richtlijnen en dat de Safe-Harbour richtlijnen alleen gelden voor de bedrijven die persoonsgegevens verwerken.

De VS maakt op grote schaal inbreuk op het recht op bescherming van de persoonlijke levenssfeer door massa-surveillance en verregaande opsporingsbevoegdheden, welke bevoegdheden door de VS in nationaal recht zijn vastgelegd.

Er wordt dus door de VS op grote schaal inbreuk gemaakt op het recht op bescherming van de persoonlijke levenssfeer een mensenrecht (art. 8 EVRM) (!) en Grondrecht (art. 10 GW.)

En waar maakt de minister zich zorgen over? over de gevolgen voor het bedrijfsleven....

Met geen woord rept hij over de ernst van de schending van het recht op privacy door de VS en dat vind ik schandalig.

Ons recht op privacy (een mensenrecht en een grondrecht) wordt door deze minister ondergeschikt gemaakt aan economische belangen en dat is werkelijk stuitend.
07-10-2015, 14:27 door Anoniem
Nu maak ik me zorgen.

Dat de minister van Veiligheid en Justitie zich zorgen maakt over een data / privacy beperking is begrijpelijk, maar dat hij daarbij verwijst naar "de gevolgen ... voor het bedrijfsleven" is bedenkelijk.
07-10-2015, 14:31 door Anoniem
Ik heb me inderdaad altijd zorgen gemaakt over dat onterechte 'safe harbour' gedoe. Houd je data in eigen land, dan heb je die onzin niet nodig.
Voor persoonlijke data: houd het op eigen servers, dan heb je het probleem ook niet.

Paspoorten die door een Amerikaans bedrijf gemaakt worden? Te gek voor woorden!
07-10-2015, 15:32 door Anoniem
Door Anoniem: Nu maak ik me zorgen.

Dat de minister van Veiligheid en Justitie zich zorgen maakt over een data / privacy beperking is begrijpelijk, maar dat hij daarbij verwijst naar "de gevolgen ... voor het bedrijfsleven" is bedenkelijk.

100% eens.
Echter ..... de partij van de minister stelt de belangen van 'het bedrijfsleven' stelselmatig boven die van de burger. Kortom er is niets nieuws onder de zon.
Desondanks is het zorgelijk dat een Nederlandse minister de uitspraak van het Europees Hof van Justitie primair beoordeeld op de gevolgen voor het bedrijfsleven en niet op de gevolgen voor de burgers.
07-10-2015, 16:28 door Anoniem
komt omdat vd Steur een vieze vuile vvder is die alleen maar aan geld denkt en het liefst over de ruggen van de burgers die hier helemaal geen belang in zien
08-10-2015, 09:47 door Anoniem
Het hele (privacybewuste) volk viert een feestje, behalve onze volksvertegenwoordiger.

Ik merk het nu al; dhr v/d Steur is net zo'n incompetente en onbetrouwbare boef als Opstelten.

Maar helaas voor v/d Steur; hij trekt aan het kortste eind.
08-10-2015, 14:25 door Anoniem
Het wordt steeds duidelijker, je hebt Nederlanders en Digitale slaven van de VS zoals ministers en bepaalde overheidsmedewerkers.

Het is juist een overwinning als de privacy in de EU landen gewaarborgd blijft door Europese wetgeving en niet wordt overruled door Amerikaanse belangen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.