image

ACM: geen 06-nummer voor tablet of beveiligingscamera

vrijdag 9 oktober 2015, 16:01 door Redactie, 7 reacties

Om een tekort aan 06-nummers te voorkomen mogen tablets, navigatiesystemen, alarmsystemen, slimme energiemeters en snoepautomaten geen 06-nummers van telecomproviders krijgen, zo stelt de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Volgens de toezichthouder blijven telecomaanbieders achter met het inzetten van 097-nummers voor apparaten die via een internetaansluiting gegevens uitwisselen.

In september 2015 publiceerde ACM de Schaarsterapportage. Hieruit blijkt dat 90,7% van de beschikbare 06-nummers in gebruik is. "We zien dat telecomaanbieders slechts mondjesmaat losse sim-kaarten aanbieden met een 097-nummer. Eigenlijk vinden we alleen bij T-Mobile goede voorlichting aan consumenten en bedrijven over 06-nummers en 097-nummers. De overige 24 aanbieders van de onderzochte telecomaanbieders blijven hierbij achter. Dat moet echt beter", zegt Johan Keetelaar van de ACM.

Telecomaanbieders mogen 06-nummers alleen nog inzetten om mobiel te bellen, omdat deze nummers anders te snel zouden opraken. Sinds 1 juni 2014 is het verplicht om 097-nummers te gebruiken voor mobiele datacommunicatietoepassingen. Bij deze toepassingen wisselen apparaten door een simkaart en een telefoonnummer gegevens uit met het internet. Het gaat dan bijvoorbeeld om tablets, navigatiesystemen of alarmsystemen.

ACM verwacht dat het aantal apparaten met datacommunicatietoepassingen in de toekomst blijft groeien, voornamelijk door de groei van het Internet of Things. Wat betreft het oplossen van de problematiek vindt Keetelaar dat telecomaanbieders hun verantwoordelijkheid moeten nemen. "Telecomaanbieders hoeven bestaande overeenkomsten niet om te nummeren naar 097-nummers; ze moeten een 06-nummer pas wijzigen in een 097-nummer als ze met de consument of de zakelijke gebruiker een nieuwe overeenkomst aangaan of de oude overeenkomst verlengen."

Reacties (7)
09-10-2015, 16:34 door SPlid
aha, de nieuwe tcp/ip versie 4 hype ;-) gelukkig kan de ACM hierin niet de baas spelen.

8 cijferig nummer na 06, = 100.000.000 combinatie , regelmatig vervallen er tijdelijke nummers, dus hoe het tekort ontstaat ?
lijkt erop dat iedere Nederlander 6 nummer in gebruik heeft (6x16 = 96 miljoen) .

Lijkt me niet waarschijnlijk of hele grote groepen nummers zijn gereserveerd .
09-10-2015, 21:54 door Anoniem
De schaarsterapportage van ACM over 2014 staat hier:
https://www.acm.nl/nl/publicaties/publicatie/14694/Schaarsterapportage-nummers-2014/

Door SPlid: 8 cijferig nummer na 06, = 100.000.000 combinatie , regelmatig vervallen er tijdelijke nummers, dus hoe het tekort ontstaat ? lijkt erop dat iedere Nederlander 6 nummer in gebruik heeft (6x16 = 96 miljoen) .
Nee, niet alle 06-nummers zijn vrijgegeven voor mobiele telefonie:
In de nummerreeks van mobiele telefoonnummers zijn de reeksen 061 t/m 065 en 068 beschikbaar. De totale nummerruimte van mobiele telefoonnummers is 60 miljoen nummers. Tot en met 2014 is 90,7% van de nummerruimte uitgegeven.
ACM is voorzichtig met het uitgeven van nieuwe reeksen. Ze geven een voorbeeld van een reeks van 100000 nummers waarvan ze verwachtten dat er hooguit 10000 van gebruikt zullen worden.

Maar met de wel uitgegevne reeksen zit je op 3,5 nummer per Nederlander. Als je bedenkt dat alarminstallaties en slimme meter per huishouden en niet per persoon worden uitgegeven dan lijkt mij dat niet weinig.

Maar ik vraag me af hoe het met prepaid-kaarten zit. Hoe lang duurt het voor die nummers hergebruikt worden als er kennelijk niets mee gedaan wordt? Ik heb in het verleden vanwege hoge roamingtarieven in vakantielanden heel verkwistend prepaid-kaartjes gekocht voor maar enkele weken gebruik binnen dat land. Hoeveel nummers gaan er verloren door dat soort gebruik? Hoeveel nummers die ik echt niet meer ken en waarvan ik niet weet waar ik de SIM-kaarten heb gelaten houd ik in andere landen bezet? Geen idee.
10-10-2015, 09:44 door Anoniem
Ik denk inderdaad dat de grootste "waiste" in pre paid zit. Daar kan de ACM zijn voordelen behalen door een aantal zaken in te voeren, zoals aanpassen van de voorwaarden en het laten registreren bij aanschaf.
10-10-2015, 11:09 door Anoniem
Hoeveel nummers gaan er verloren door dat soort gebruik?
Tegenwoordig gaan providers daar wereldwijd vrijwel hetzelfde mee om.
- Met een SIM moet elke 6 of 12 maanden een activiteit worden verricht, zoals uitgaand bellen, sms-en of data verkeer
- Daar bovenop eisen steeds meer providers dat je elke 6 of 12 maanden een opwaardering doet
- Voldoe je niet aan bovenstaande, dan gaat je mobiele nummer 1 tot 3 maanden in quarantaine. Inkomende oproepen werken dan nog wel, uitgaande niet meer. Opwaarderen activeert de SIM dan weer voor 6 tot 12 maanden
- Doe je na 3 maanden nog niks dan vervalt de SIM kaart. Het mobiele nummer wordt dan 3 tot 12 maanden offline gehouden, waarna het nummer weer opnieuw wordt uitgegeven. Dit om te voorkomen dat een nieuwe klant belletjes ontvangt die eigenlijk voor de oude gebruiker zijn bedoeld. Deze 'afkoelperiode' is afhankelijk van het beleid bij de provider.
10-10-2015, 18:30 door Anoniem
Zelfs al is er een situatie dat nummers niet meer gebruikt worden en dan nog niet meteen terug gegeven, dan nog moet
je een zekere omloopsnelheid hebben voor het een probleem wordt.
Als er 3.5 nummers per Nederlander zijn en ze blijven potentieel bijna 2 jaar in een niet gebruikte situatie steken dan nog
kan iedere Nederlander ieder jaar 2 nieuwe telefoons kopen en meteen weggooien.
Ik weet niet hoeveel prepaid telefoon nummers jullie per jaar kopen maar ik heb er maar 1.

Je moet echter bedenken dat het hele bestaansrecht van de ACM (het gedeelte wat dit nummerbeheer doet) er van
afhankelijk is dat alles gemanaged en gestuurd moet worden. Als het duidelijk zou zijn dat er geen probleem is ook al
laat je alles de vrije loop, hoe verantwoord je dan nog een afdeling met duurbetaalde mensen?

Dus dit soort stukjes moeten ze zo nu en dan publiceren anders worden ze opgeheven.
11-10-2015, 11:14 door johanw
Ik ken genoeg mensen die meerdere mobiele telefoons hebben en sommige daarvan elke paar maanden wisselen. Maar dat zijn inderdaad geen doorsnee gebruikers.
12-10-2015, 13:21 door Anoniem
Even tellen:
1 x privénummer
1 x zakelijk nummer
1 x in auto
1 x in (zakelijke)laptop
1 x in iPad

= 5.

Ben bovengemiddelde gebruiker blijkbaar...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.