image

Kamp bezorgd over uitbreiding AIVD-bevoegdheden

vrijdag 16 oktober 2015, 13:35 door Redactie, 4 reacties

Ook minister Kamp van Economische Zaken maakt zich zorgen over de mogelijke gevolgen van het uitbreiden van de tapbevoegdheden van de AIVD en MIVD op het vestigingsklimaat in Nederland. Dat blijkt uit zijn antwoorden (docx) op vragen van D66-Kamerlid Kees Verhoeven.

Verhoeven had tijdens de begrotingsbehandeling van Economische Zaken gesteld dat Nederland met ingrijpende wetsvoorstellen zoals de Wet Inlichtingveiligheidsdiensten, Computercriminaliteit 3, de Wet bewaarplicht en de Wet op online gokken startups en internetbedrijven verjaagt. Het Kamerlid vond dat Kamp voor het digitale vestigingsklimaat van Nederland moet staan en zich niet moet laten wegspelen door de ministeries van Veiligheid en Justitie en Binnenlandse Zaken.

Als het aan minister Plasterk van Binnenlandse Zaken ligt mogen de geheime diensten straks ongericht het verkeer van de kabel tappen. Tot 1 september konden burgers, organisaties en bedrijven op het wetsvoorstel reageren. Veel bedrijven, waaronder KPN en Microsoft, maakten zich zorgen over dit wetsvoorstel en de gevolgen die het op het vestigingsklimaat in Nederland zal hebben. Het zou bedrijven met onvoorziene kosten opzadelen als ze moeten voldoen aan de taplast van de overheid en het vertrouwen van burgers en bedrijven in digitale communicatie ondermijnen.

"Ook ik constateer dat er wetsvoorstellen in de maak zijn die mogelijk een minder positieve uitwerking op dit goede vestigingsklimaat hebben", laat Kamp in zijn antwoord weten. "Als dit soort zorgen niet goed wordt geadresseerd, kan dit het vestigingsklimaat negatief raken." Volgens de minister moeten economische belangen, de kansen voor innovatie en bedrijvigheid en een digitale infrastructuur goed worden afgewogen tegen andere belangen, zoals veiligheid. "Bij mijn contacten met collega’s van Veiligheid en Justitie en Binnenlandse Zaken maak ik mij daarom sterk om die economische belangen goed mee te wegen in lopende wetsvoorstellen als de Wet Inlichtingen en Veiligheidsdiensten, de Wet bewaarplicht en Computercriminaliteit 3."

Reacties (4)
16-10-2015, 14:54 door Anoniem
Een docx?

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/digitale-overheid/inhoud/open-data-en-open-standaarden

Dikke faal weer.. zucht
16-10-2015, 15:53 door Anoniem
> Dat blijkt uit zijn antwoorden (docx) <
Belachelijk om dergelijke bestanden zo (als docx) openbaar aan te bieden. Er wordt regelmatig gewaarschuwd dat MS Word bestanden virussen kunnen bevatten. En dat je dergelijke bestanden dus beter niet kunt downloaden. Lekker als al die ambtenaren zo documenten moeten bekijken, gegarandeerd gaat er op zeker moment iets fout en is het hele ministerie slachtoffer van een of andere Cryptoware.

In datzelfde MS Word zit ook een knop waarmee je het in één keer kunt bewaren als PDF. Natuurlijk zijn er daarmee ook wel eens wat 'vulnerabilities' maar dat haalt het niet bij de problemen met MS-Office!

In elk geval ben ik niet van plan een document te openen dat als docx wordt aangeboden, ook niet al het (al dan niet werkelijk) van een ministerie komt.
16-10-2015, 21:49 door Anoniem
Ach, waarom zou die bang zijn? Heeft ie wat te verbergen?
En wat dan nog.. AIVD doet toch al waar ze zin in hebben, controle is er niet, tenzij ze zelf uit school klappen..
Weinig kans... of der moet wat op hun USB sticks staan die ze elke dag achter laten in huurautos.
17-10-2015, 22:10 door Ron625
Door Anoniem:
In elk geval ben ik niet van plan een document te openen dat als docx wordt aangeboden, ook niet al het (al dan niet werkelijk) van een ministerie komt.
Dit kan niet van een ministerie komen, omdat overheden en gesubsidieerde instellingen als scholen, alleen met goedgekeurde openstandaarden mogen communiceren,
DOC en DOCx zijn:
1. Gesloten standaarden, volgens de Europese definitie, en
2. dus niet goedgekeurd.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.