image

Apple verwijdert privacyschendende apps uit App Store

dinsdag 20 oktober 2015, 12:44 door Redactie, 0 reacties
Laatst bijgewerkt: 20-10-2015, 13:03

Apple heeft zeker 256 apps voor iOS uit de App Store verwijderd omdat ze persoonlijke informatie van gebruikers verzamelden, zoals e-mailadressen en apparaat-id, en dit vervolgens doorstuurden. De apps maakten gebruik van het advertentieplatform van de mobiele Chinese advertentieaanbieder Youmi.

De ontwikkelaars hadden het platform van Youmi aan hun apps toegevoegd om zo advertentie-inkomsten te genereren. Via zogeheten 'private programming application interfaces' (APIs) wist het platform echter allerlei informatie van gebruikers te verzamelen. In iOS 8 heeft Apple maatregelen genomen die moeten voorkomen dat apps via deze interfaces informatie kunnen verzamelen, maar Youmi vond hier een oplossing voor door randapparaten, zoals het batterijsysteem, te enumereren en dit als hardwarematige identificatie te gebruiken, zo ontdekte het Amerikaanse SourceDNA.

Volgens het bedrijf gaat het om voornamelijk app-ontwikkelaars in China die niet wisten dat het advertentieplatform de gegevens verzamelde. Apple gaat nu met de ontwikkelaars samenwerken zodat ze snel nieuwe versies van de verwijderde apps in de App Store kunnen plaatsen, waarbij de privacy van gebruikers niet in het geding is, aldus een reactie van Apple. Onlangs moest Apple ook al allerlei apps uit de App Store verwijderen omdat die met malware waren besmet.

Excuses

Het Chinese Youmi heeft inmiddels excuses gemaakt, zo meldt de Wall Street Journal. De advertentie-aanbieder werkt inmiddels met Apple samen en zal de getroffen app-ontwikkelaars compenseren.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.