image

Onderzoek: 75% tweedehands harde schijven bevat data

woensdag 21 oktober 2015, 12:36 door Redactie, 3 reacties

Op tweedehands harde schijven en smartphones die via Amazon, eBay en Gazelle worden aangeboden blijkt vaak persoonlijke data achter te blijven, zoals foto's, video's, e-mails, gespreksgegevens en sms- en chatberichten, zo blijkt uit onderzoek van de Blancco Technology Group en Kroll Ontrack.

Na meer onderzoek bleek dat op 57 procent van de mobiele apparaten en 75 procent van de schijven wel degelijk een poging was gedaan om het materiaal te verwijderen, maar die pogingen waren niet geslaagd. Het onderzoek laat verder zien dat het eenvoudig verwijderen van bestanden op een harde schijf gebruikers ten onrechte een veilig gevoel geeft. Op vier van de schijven met achtergebleven data waren de data via de delete-knop of door het verplaatsen van de bestanden naar de prullenbak verwijderd.

Het snel of geheel formatteren van een oude harde schijf zijn veelgebruikte maar onbetrouwbare methoden, aldus de onderzoekers. Uit een analyse bleek dat op 61 procent van de schijven waarop nog gegevens werden aangetroffen de opdracht 'Snel formatteren' was gebruikt.

Smartphone

Verder blijkt het ook lastig om data van smartphones te verwijderen. Op 57 procent van de smartphones met achtergebleven data was geprobeerd die te verwijderen, maar er bleven in totaal 179 sms’jes, 252 chatberichten en 75 grote foto's achter. In totaal werden 2.153 e-mails en 10.838 sms- en chatberichten aangetroffen op de geanalyseerde apparaten.

Reacties (3)
21-10-2015, 15:34 door Anoniem
Altijd je disks wipen via een programma als CCleaner (zit een wipe functie ingebouwd tegenwoordig). 1x wipe is voldoende (behalve voor de drie- en vierletterige en niet-bestaande instellingen). Voor SSD's kun je het beste de wipefunctie gebruiken zoals ingebakken in de bijbehorende driver, zoals bijvoorbeeld Samsung Magician voor Samsung SSD's. Intel heeft ook zo'n soort programma voor haar SSD's.
21-10-2015, 16:02 door Anoniem
Goh, wat opmerkelijk dat een 2e hands HD data bevat :P
24-10-2015, 02:26 door Anoniem
Lol, zoek eens op marktplaats op laptop.

Beschrijvingen als: "Nog een geldige betaalde antivirus, google chrome en outlook staan erop"

Dit is werkelijk waar. Zo. Verschrikkelijk! Dom!

Ik denk dat voor veel security.nl lezers het een eitje is om alle wachtwoorden van de originele eigenaar te achterhalen...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.