image

Google vervangt OpenSSL door BoringSSL

woensdag 21 oktober 2015, 14:30 door Redactie, 5 reacties

Google heeft onlangs besloten om in een groot aantal producten, waaronder Chromium, Android M en Google's eigen productiediensten, OpenSSL door BoringSSL te vervangen. OpenSSL is software die wordt gebruikt voor het opzetten van beveiligde verbindingen.

Google gebruikt OpenSSL in de eigen software, maar vaak in combinatie met specifieke patches. Een aantal van deze patches zijn door de OpenSSL-ontwikkelaars goedgekeurd, maar veel niet omdat ze niet aan de stabiliteitsgaranties van OpenSSL voldoen en te experimenteel zijn. Dit zorgde voor een lastige situatie, waarop Google besloot een afsplitsing van OpenSSL te maken genaamd BoringSSL.

"Voor de eerste keer deelt een groot aantal van Google's producten één enkele TLS-stack", zegt Google-engineer Adam Langley. Dat maakt het eenvoudig om aanpassingen door te voeren. Iets wat voorheen dagen kon kosten. Dat Google nu op veel plekken BoringSSL gebruikt wil niet zeggen dat iedereen OpenSSL moet dumpen en op de afsplitsing van Google moet overstappen, aldus Langley.

Aanpassingen

De aanpassingen die Google heeft doorgevoerd, en dan met name het verwijderen van code en onderdelen, zorgen ervoor dat veel programma's op Linux niet meer zullen werken als een Linuxgebruiker OpenSSL door BoringSSL vervangt. De OpenSSL-versie waar Google mee begon bestond uit 468.000 regels code. Na het verwijderen van allerlei onderdelen bleven er 200.000 regels over. Aangezien BoringSSL niet alleen binnen Google wordt gebruikt, maar ook door externe ontwikkelaars van Chromium en Android, heeft Langley nu een document over de aanpassingen in de afsplitsing gepubliceerd.

Reacties (5)
21-10-2015, 15:03 door Anoniem
Eerst werd altijd op MS gevloekt, omdat ze een eigen standaard gebruikten voor internet browsing, benieuwd of dat nu bij Google gaat gebeuren. Fijn als er een fork komt die minder regels code bevat, maar niet leuk, wanneer die fork niet gewoon gebruikt kan worden, omdat door het verwijderen dingen niet meer werken.
21-10-2015, 15:11 door Anoniem
En eens ophouden met ondersteunen van SSLv3 zou hen (Google) ook sieren!
21-10-2015, 16:37 door Anoniem
Dit is vooral interessant doordat de verwijdering van grote hoeveelheden code - in theorie- ook de aanvalsvector verkleint. Daarnaast wordt onderhoud natuurlijk weer makkelijker.
22-10-2015, 08:40 door N4ppy
Door Anoniem: Eerst werd altijd op MS gevloekt, omdat ze een eigen standaard gebruikten voor internet browsing, benieuwd of dat nu bij Google gaat gebeuren. Fijn als er een fork komt die minder regels code bevat, maar niet leuk, wanneer die fork niet gewoon gebruikt kan worden, omdat door het verwijderen dingen niet meer werken.
Blog misschien eerst even lezen?

"(But note that Google employs OpenSSL team members Emilia Käsper, Bodo Möller and Ben Laurie and contributes monetarily via the Core Infrastructure Initiative, so we haven't dropped our support of OpenSSL as a project.)"
22-10-2015, 17:04 door Anoniem
Door Anoniem: Eerst werd altijd op MS gevloekt, omdat ze een eigen standaard gebruikten voor internet browsing, benieuwd of dat nu bij Google gaat gebeuren.
Er is helemaal geen sprake van dat Google zich niet aan standaards gaat houden. Verwar de implementatie niet met de standaard, een standaard kan door iedereen geïmplementeerd worden. Wat Google doet is voor een deel de software opnieuw opbouwen door de brokjes over te nemen uit OpenSSL die ze nodig hebben, terwijl voor andere delen juist wel de OpenSSL-code wordt overgenomen en die krijgt daarbij een schoonmaakbeurt. Dat leidt ertoe dat niet per se alles wat anderen dan Google nodig hebben erin zit, en dat de manier waarop je vanuit een applicatie gebruik maakt van de functies nogal in beweging is. Dat betekent niet dat de communicatieprotocollen die over netwerkverbindingen met andere programma's worden gebruikt ook anders zijn, Chrome moet gewoon met Apache en IIS en Nginx en wat er allemaal nog meer is kunnen blijven praten.
Fijn als er een fork komt die minder regels code bevat, maar niet leuk, wanneer die fork niet gewoon gebruikt kan worden, omdat door het verwijderen dingen niet meer werken.
OpenSSL is er nog steeds, hoor. Ze zijn bij Google gewoon nog druk aan het sleutelen. Daar komt uiteindelijk vast wel een stabielere en completere versie uitrollen. Wie weet gaan OpenSSL en BoringSSL als alternatieven verder met elk een eigen aanhang, wie weet worden ze uiteindelijk weer samengevoegd, wie weet raakt de een qua populariteit gemarginaliseerd door de ander en gebruikt uiteindelijk vrijwel iedereen weer OpenSSL of juist BoringSSL. Het kan allemaal gebeuren, en dat gaan we gewoon zien, en ondertussen blijven dingen gewoon werken.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.