image

BN: nog geen fraude met mobiel bankieren in Nederland

zondag 25 oktober 2015, 12:29 door Redactie, 5 reacties
Laatst bijgewerkt: 27-10-2015, 09:38

In Nederland heeft zich nog geen enkele fraude met mobiel bankieren voorgedaan, wat het bankieren via een app op tablet of smartphone veiliger maakt dan het inloggen via desktop of laptop. Dat laat Betaalvereniging Nederland tegenover het Financieele Dagblad weten. Eerder meldde ook ING dat mobiel bankieren-apps niet interessant voor cybercriminelen zijn.

Het afgelopen jaar daalde de fraude door skimming en fraude met internetbankieren, maar daar kwam in de eerste zes maanden van dit jaar een verandering in. De schade in de eerst helft van 2015 nam toe ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. De fraudebedragen zijn echter veel lager dan enkele jaren geleden, toen het nog om tientallen miljoenen euro's ging. Volgens hoogleraar Michel van Eeten zijn phishing en malware op de pc en skimming in Nederland niet meer winstgevend. "Daar hebben we de gaten in de traditionele betaalmethoden redelijk gedicht. Nederland was lange tijd een populair doelwit, omdat we hier zoveel internetbankieren, maar de criminelen laten ons land nu even links liggen", zo laat hij weten.

Anti-virusbedrijf Kaspersky Lab stelt dat de criminelen hun werkterrein verleggen van consumenten naar het mkb en zelfs banken. Vorig jaar en dit jaar onthulden beveiligingsbedrijven, waaronder ook Kaspersky, een groep criminelen die direct bij banken wist in te breken. Het ging hier echter niet om Nederlandse banken. De werkelijke schade werd niet bekendgemaakt, maar de criminelen zouden miljoenen hebben gestolen. Toch profiteren consumenten niet van deze verschuiving. "De geleden schade bij de banken wordt doorberekend aan álle klanten", aldus het Financieele Dagblad.

Reacties (5)
25-10-2015, 12:43 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
26-10-2015, 10:03 door PietdeVries
Door Bert Linux: Nou, dan zal ik vandaag maar even een bank app op me android 2.3.6 zetten.
Daar kan me pc met Linux Ubuntu niet tegen op qua veiligheid, zo als ik dit hier lees.

Dat klopt inderdaad... De markt voor bankieren apps is redelijk klein: diverse banken in Nederland die daarvoor diverse ontwikkeltalen gebruiken. Verder is het OS waarop die apps draaien redelijk dichtgetimmerd (tenzij je een jailbreak hebt). Een kwetsbaarheid in de app kan in 1-2 weken worden uitgerold naar de gehele gebruikersgroep, waardoor je als hacker min of meer opnieuw moet beginnen. Verder is het 'uit het netwerk' halen van je geld lastig: je hebt katvangers nodig die het geld van de rekeningen halen. De banken zijn erg gespitst op het vangen van die katvangers, en het rekruteren ervan kost redelijk wat tijd.

Weinig lucratieve markt dus - je kan beter in de cryptomalware gaan: een fork van een al bestaande versie gebruiken, en iedereen laten betalen met bitcoin of van die fijne betaalkaartjes van de lokale drogist.
26-10-2015, 10:07 door Anoniem
Door Bert Linux: Nou, dan zal ik vandaag maar even een bank app op me android 2.3.6 zetten.
Daar kan me pc met Linux Ubuntu niet tegen op qua veiligheid, zo als ik dit hier lees.

Alle Android versies zijn zo ongeveer lek Bert ! En de rest werkt met Micro$choft Windhoos, ook al zo veilig :-)
En veel mensen denken dat ik met mijn Ubuntu pc van een andere planeet kom...
26-10-2015, 19:02 door Anoniem
Door Bert Linux: Nou, dan zal ik vandaag maar even een bank app op me android 2.3.6 zetten.
Daar kan me pc met Linux Ubuntu niet tegen op qua veiligheid, zo als ik dit hier lees.

Mooie illustratie van het verschil tussen operationeel en strategisch.
Of micro optimalisatie vs macro .

Stel nu eens dat de CEO van ing/rabo/abn aan jou vraagt : Meneer Linux, op welke manier zorgen we ervoor dat er onder onze klanten zo min mogelijk verlies door phishing geleden wordt.
Verzin maar wat, mag wat kosten , het enige wat je niet mag doen is de klanten massaal wegjagen.

Wat wordt dan jouw strategische keuze ?
26-10-2015, 19:10 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.