image

Officier van justitie: cybercrime onderschat in Nederland

maandag 26 oktober 2015, 13:58 door Redactie, 1 reacties

De meeste burgers, bedrijven en overheden in Nederland onderschatten de risico's van cybercrime, zo stelt Martijn Egberts, landelijk cybercrime-officier van justitie. Volgens Egberts zal vermoedelijk iedereen weleens een keer slachtoffer van cybercrime gaan worden.

"Hoe beter we ons beveiligen, hoe langer we dat uitstellen en hoe minder last we er van zullen hebben", zo laat hij weten. In dat kader ziet hij ook een belangrijke rol voor consumenten weggelegd, die beter op internet moeten opletten. "Kijk goed naar welke site je daadwerkelijk bent gesurft. Vertrouw er niet op dat de site die van jouw bank lijkt te zijn, dat ook écht is. Ga met je muis naar de internetregel. Als die niet klopt met die van jouw bank, weet je dat je op een nepsite zit."

Dit soort basale zaken moeten mensen echt in acht gaan nemen, aldus de officier van justitie. Hij stelt dat het probleem groeit en ondertussen onderschatten de meeste burgers, bedrijven en overheden de risico’s van cybercriminaliteit. Egberts adviseert dan ook om besmettingen te voorkomen. "Klik niet op elke link die je ziet. Klik niet op elke bijlage die je ontvangt. Bedenk dat een mail van je collega niet van je collega hoeft te zijn. En gebruik niet voor elke site hetzelfde wachtwoord."

Reacties (1)
26-10-2015, 14:48 door Dick99999 - Bijgewerkt: 26-10-2015, 14:56
In de referentie wordt veel aandacht besteed aan een vorm van phishing die gemakkelijk te voorkomen is. Namelijk inloggen op een nep website. Een wachtwoord manager als LastPass voorkomt dat, die gegevens worden dan namelijk gewoon niet automatisch ingevuld. Andere dreigingen zoals een nep website die geïnfecteerd is of zulke document bevat, worden daardoor niet te niet gedaan. Maar ik vraag mij af wat de procentuele verhouding is tussen nep sites die inloggegevens laten invullen en die met infecties.

Gelukkig geeft https://www.alertonline.nl/Images/pdf-10-tips-alert-online-bedrijven_tcm135-600830.pdf het advies om een wachtwoordmanager te gebruiken. Maar ik kon de tip dat dit inloggen op phishing sites voorkomt, niet vinden.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.