image

Ransomware dreigt met publicatie versleutelde gegevens

maandag 26 oktober 2015, 15:55 door Redactie, 3 reacties

In Duitsland is nieuwe ransomware opgedoken die niet alleen bestanden versleutelt, maar ook het systeem vergrendelt en dreigt privégegevens, foto's en video's op internet te zullen publiceren. Chimera, zoals de ransomware wordt genoemd, richt zich vooral op bedrijven.

Via zogenaamde vacatures, sollicitaties, contracten en aanvragen worden bedrijven benaderd. In de e-mails wordt verwezen naar een bestand op Dropbox voor verdere informatie. Dit bestand is de ransomware die allerlei bestanden op de computer versleutelt. Verder zoekt Chimera naar bestanden op netwerkschijven om te versleutelen. Vervolgens wordt ook het systeem vergrendeld en verschijnt er een boodschap met instructies.

De instructies laten slachtoffers weten dat ze bijna 2,5 bitcoin moeten betalen, wat met de huidige wisselkoers zo'n 635 euro is. De melding laat verder weten dat als er niet wordt betaald persoonlijke data, foto's en video's met naam van het slachtoffer op internet zullen verschijnen. Traditionele ransomware versleutelt vaak alleen bestanden. Het dreigen met het stelen en publiceren van gegevens is dan ook nieuw. Of Chimera uiteindelijk ook de gegevens online zet zoals wordt geclaimd is onbekend, aldus Botfrei.

Image

Reacties (3)
26-10-2015, 16:19 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
26-10-2015, 17:13 door almaric
Is ook bekend om wat voor type bestanden het gaat? Deze informatie kan handig zijn t.b.v. treffen eventuele preventieve maatregelen.
27-10-2015, 10:13 door Anoniem
Oh jeetje. Hier had ik nog niet eens over nagedacht. Na het gijzelen en doorverkopen van je gegevens, deze ook nog publiceren op het internet.

Het gaat echt heel naar worden als je netwerk hiermee besmet raakt. Zeker voor bijvoorbeeld zorginstellingen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.