image

ACM waarschuwt consument voor privacygevolgen apps

maandag 26 oktober 2015, 16:17 door Redactie, 6 reacties

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) is vandaag een campagne gestart waarbij consumenten worden gewaarschuwd voor de privacygevolgen van het installeren van allerlei apps. De campagne heet "Elke app heeft een prijs" en moet consumenten bewustmaken dat zij bij het installeren van een app toegang geven tot grote hoeveelheden gegevens.

"Zij betalen weinig of geen geld voor de app, maar realiseren zich niet dat hun gegevens ook een betaalmiddel zijn", aldus de toezichthouder. Uit onderzoek dat ACM samen met NJR heeft gedaan onder jongeren blijkt dat zij vaak niet weten dat aanbieders van apps geld verdienen aan hun persoonlijke gegevens. En dat ze bij gratis apps in feite betalen met hun gegevens. Ook blijkt dat veel jongeren (92%) meestal niet de moeite nemen om de voorwaarden door te lezen.

Bewustzijn

"Het is heel belangrijk dat consumenten zich bewust zijn waar ze 'ja' tegen zeggen als ze een app installeren. Dat is wat ons betreft het begin van de bewustwording die we nastreven. En 'nee' zeggen kan natuurlijk ook", zegt Anita Vegter, bestuurslid ACM. Consumenten kunnen voordat ze een app installeren controleren tot welke gegevens een app toegang wil.

Ook adviseert de ACM om de voorwaarden van de aanbieder te controleren en op zijn minst de privacy-instellingen, ook van de apps die al worden gebruikt. Consumenten kunnen bijvoorbeeld apps die veel gegevens uitlezen en zelden worden gebruikt besluiten te verwijderen. Om consumenten hierbij te helpen is er een stappenplan en APPK-check online gezet.

Reacties (6)
26-10-2015, 21:29 door dilbert55
Feit is en blijft dat je met android enkel maar kan kiezen uit helemaal niet of wel delen om er gebruik van te maken en daarmee kun je feitelijk beter je smartphone en tablet met android weggooien!
Je hebt geen keuze wat je wil delen en ook geen mogelijkheden om hier een keuze bij te maken.
26-10-2015, 22:14 door Anoniem
Vanaf Android Marshmallow (6.x) kun je WEL bij een app de individuele instellingen kiezen...

M.a.w. zorgen dat je een device gebruikt wat geupdate wordt! M.a.w. de mainstream aan gehypte consumentenzooi (Samsung, Sony, HTC, LG, etc.) is al heel snel absolete; omdat er gewoon geen updates meer voor komen...
De heren graaiers, oeps sorry aandeelhouders zien niks in het supporten van al enige tijd geleden uitgekomen devices.
Positieve uitzondering vormen de Nexus devices. Zelfs een 2 jaar oude Nexus draait prima met Android 6.x!
27-10-2015, 09:26 door Anoniem
Door Anoniem: Zelfs een 2 jaar oude Nexus draait prima met Android 6.x!

Dus twee jaar is al oud tegenwoordig, hele trieste zaak.
27-10-2015, 09:46 door Anoniem
Ik snap toch al niet dat sommige App,s toegang nodig hebben tot Jouw foto,s en of Video,s . het heeft helemaal niets met de werking van vele App,s te maken en te doen .
27-10-2015, 11:08 door Anoniem
@dillbert55, Het was altijd eigenlijk al mogelijk met een ge rootte telefoon of tablet, maarja even wachten op de update en je kan het ook veranderen. daarnaast alsof Facebook/Google niet genoeg weten ;)
27-10-2015, 11:54 door ben987
Door Anoniem: Ik snap toch al niet dat sommige App,s toegang nodig hebben tot Jouw foto,s en of Video,s . het heeft helemaal niets met de werking van vele App,s te maken en te doen .
dat heet een tegenprestatie/verdienmodel voor de gratis app.

maar niemand verplicht jou tot het installeren van een app hoor, is eigen keuze, zo heb ik een lumia 535 windowsphone, die gebruik ik alleen maar zonder internetverbinding en dus ook geen backup naar de cloud.
ook zonder www kan een smartphone handig zijn, zo vind ik bv de gratis offline navigatie retehandig, ok, ik moet mijn locatie daar voor aanzetten op moment van gebruik navigatie , dat is het enige wat ze van mij mogen weten...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.