image

6% Nederlanders getroffen door computervirus

woensdag 28 oktober 2015, 15:51 door Redactie, 3 reacties

Zes procent van de Nederlanders heeft de afgelopen twaalf maanden met een computervirus te maken gekregen, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) die vandaag zijn verschenen. De cijfers laten verder zien dat de helft van de bevolking zich zorgen over de veiligheid op internet maakt en daarom voorzichtig is met bijvoorbeeld het plaatsen van persoonlijke gegevens of downloaden.

Nederlanders zijn vooral voorzichtig met het plaatsen van persoonlijke informatie op sociale netwerksites: vier op de tien doen dit soms niet vanwege bezorgdheid over de veiligheid. Daarnaast heeft ruim een kwart weleens bestanden, zoals software of muziek, niet gedownload. Zo'n twintig procent heeft weleens afgezien van een online aankoop of van het gebruik van draadloos internet onderweg.

Problemen

Ondanks de bezorgdheid over internetveiligheid ondervindt maar een deel van de Nederlanders daadwerkelijk problemen, aldus het CBS. Zes procent heeft last gehad van een virus waardoor men gegevens kwijtraakte en van drie procent werd de privacy geschonden door bijvoorbeeld misbruik van persoonlijke gegevens. Iets minder dan 2% gaf aan het slachtoffer van phishing te zijn geworden. Creditcardfraude werd door 1,3% gemeld.

Reacties (3)
29-10-2015, 07:57 door Anoniem
Helaas, maar geheel in de lijn der verwachting, noemt het CBS niet het OS dat het meest werd getroffen.
29-10-2015, 12:10 door ph-cofi
Het CBS geeft inderdaad geen achtergrondgegevens uit dit onderzoek. Het percentage van 6% komt op mij nogal laag over. Misschien gaat het alleen om bij politie of bank gemelde incidenten. Maar alles is gissen zonder brongegevens.
29-10-2015, 15:01 door Anoniem
Door Anoniem: Helaas, maar geheel in de lijn der verwachting, noemt het CBS niet het OS dat het meest werd getroffen.

Die 6 procent kunnen alleen maar geheel voor rekening zijn gekomen voor de Os-en Linux en Mac OS X.
Die hebben namelijk geen Windows Defender en Windows Firewall zodat je helemaal geen antivirus scanner nodig hebt.
Iets dat nog wel eens ontbreekt op deze twee os-en, tel op, trek af en daar is de 'logische eenden uitkomst'.
https://www.security.nl/posting/449076/Microsoft+aan+Mac-gebruiker%3A+onze+anti-virus+is+voldoende

Conclusie, Windows OS is namelijk geheel veilig en kan geheel zonder AV product.
'Het wordt tijd dat security.nl het gros van haar berichten over 1 bepaald Os drastisch gaat wijzigen, want van al die negatieve berichtgeving over dat ene Os en alle virus en malware ellende die zij over zich heen zou krijgen, daar klopt natuurlijk niets van.'
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.