image

Bijna 20% Nederlandse computers draait op Windows 10

zondag 1 november 2015, 11:25 door Redactie, 18 reacties

In drie maanden tijd is Windows 10 erin geslaagd om op bijna 20% van de Nederlandse computers te draaien, waardoor het inmiddels een groter marktaandeel heeft dan Windows 8.1. In oktober steeg het aandeel van de nieuwste Windowsversie naar 18,7%. Een plus van 3,2% ten opzichte van september.

Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van marktvorser StatCounter. Windows 8.1 was in september nog populairder dan Windows 10, maar moest afgelopen maand 1,1% inleveren en kwam daardoor uit op 16,2%. De meeste Nederlanders werken nog steeds met Windows 7, maar ook deze Windowsversie voelt de opmars van Windows 10. In oktober verloor het aandeel 2,6%, waardoor het totaal op 40,3% uitkwam. Als de huidige trend zich doorzet zal Windows 10 over zo'n 4 maanden het meestgebruikte besturingssysteem in Nederland zijn.

Ook wereldwijd groeit het aantal Windows 10-gebruikers, maar heeft Windows 8.1 met 13,1% nog altijd een net iets groter aandeel. Het verschil is echter een kleine 1% en het lijkt er dan ook op dat Windows 8.1 volgende maand de tweede plek zal verliezen. Windows 7 verliest sinds de lancering van Windows 10 ook steeds sneller terrein en wordt volgens StatCounter nog op zo'n helft van alle computers gebruikt. In juli was dat nog bijna 55%.

Windows XP

Marktvorser Net Applications stelt dat Windows 7 nog altijd op een goede 55% van de computer draait, gevolgd door Windows XP op een tweede plek. Het aantal XP-gebruikers is in de statistieken van Net Applications sinds juni nauwelijks onveranderd en blijft rond de 11,7% zweven. Dat geldt niet voor Windows 8.1. Deze versie moet steeds meer terrein prijsgeven, maar is met 10,7% nog altijd groter dan Windows 10. In de statistieken van Net Application komt de nieuwste Windowsversie uit op een aandeel van net geen 8%.

Reacties (18)
01-11-2015, 14:18 door Anoniem
Wat erg ...

Terzijde, het kan nog knap lastig worden als ik in de toekomst een nieuwe computer aan zal moeten schaffen. Windows 7 schijnt de laatste "goede" Windows versie te zijn.
01-11-2015, 15:21 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 01-11-2015, 15:22
[Verwijderd]
01-11-2015, 15:31 door Anoniem
Door MAC-user: Linux en OSX tezamen is bijna evenveel als Windows10, maar de cijfers over Linux zijn gemakshalve weggelaten in dit "marktonderzoek".

Het artikel is afkomstig van de redactie (= microsoft)
01-11-2015, 15:36 door Anoniem
@anon14:18 Windows 7 is prima en Windows 8 was ook niks mee mis behalve huilende XP gebruikers die opeens hun startbalk kwijt waren, die je met Classic Shell gewoon in een muisklik terug kon zetten.

Windows 10 is geen slecht OS, het is stabiel en zeer snel, dit had de beste Windows ooit kunnen zijn als Microsoft niet al die data collection aan had staan en je op die manier geen privacy hebt. Hoewel dit ook met tools en firewall settings is uit te zetten.

Sterker ik gebruik Linux, Windows 8 en 10 op twee verschillende laptops, want ik ben diegene waar mensen altijd naar toe komen als ze problemen hebben met hun systemen en ik ben altijd nieuwsgierig hoe alles werkt.

@Mac-user Linux heeft een redelijk goed aandeel op de markt, maar laten de Sheeples maar lekker op hun Windows blijven zitten. Want zoals we beiden weten is dat de grote doelgroep voor mallware en virussen.

Ontopic:

De reden waarom 20% van de Nederlandse nu op Windows 10 zit is omdat ze niet om het icoontje heen konden die maar bleeft zeuren voor hun 'gratis' upgrade, en zoals ik als zeg het is GRATIS!!! en dan zijn wij Nederlanders er als de kippen bij om het aan te pakken, zonder over hun privacy na te denken.
01-11-2015, 16:14 door Anoniem
20% valt nog tegen als je naar de fascistische wijze kijkt hoe MS w10 gebruikers door de strot drukt, en ook nog eens op een bepaalde manier gratis. De gierige hollander kennende zou je dan verwachten dat de marktpenetratie dan al snel op 40% zou moeten uitkomen. Blijkbaar zijn er toch velen die niet in die smerige marketing campagne van MS trappen. Hoeveel van de 20% zijn overigens weer terug op 7 of 8.1 omdat W10 toch niet zo'n best OS is als MS denkt dat het is? Mensen houden er niet van op voorgelogen en besodemieterd te worden. Dat zou MS toch inmiddels moeten weten?
01-11-2015, 16:42 door Anoniem
Ja, en volgend jaar is dat aantal nog veel hoger, aangezien ze het pushen (lees: door je strot rammen) volgend jaar toch gaan doorzetten. Dat "foutje" dat mensen plots geconfronteerd zagen met een upgrade zonder erom gevraagd hebben was/is gewoon gepland. Ze hadden alleen niet gedacht dat het zoveel ophef zou geven. Maar het was dus geen foutje, maar gewoon strategie.

Als ik volgend jaar wordt gedwongen om over te stappen naar 10, omdat 8.1 niet meer kan updaten zonder 10 binnen te trekken, dan gaat Windows 8.1 volgend jaar definitief van mijn computer af. Tijd voor Linux, want ik ben die trucjes inmiddels spuugzat aan het worden. Dan gebruik ik het liever niet meer....
01-11-2015, 16:56 door Anoniem
Tja er wordt ook het meeste aandacht aan Windows besteed geloof ik wereldwijd,volgens mij zijn er voor windows nog altijd de meeste programma's voorhanden. Maar gelukkig zit er een stijgende lijn in ook voor andere besturingssystemen.
Als ik een nieuwe computer zou moeten hebben,dan zal ik blijven kijken voor een Mac of een gewone pc,en daar dan Linux op draaien en op de Mac natuurlijk Osx wat erbij hoort.
Nu heb ik ook twee Mac's en die bevallen mij prima.
Alles wat ik er op nodig heb en wil doen op een computer kan ik daar prima mee.
01-11-2015, 18:50 door Rolfieo
Door Anoniem: Wat erg ...

Terzijde, het kan nog knap lastig worden als ik in de toekomst een nieuwe computer aan zal moeten schaffen. Windows 7 schijnt de laatste "goede" Windows versie te zijn.

Op basis waarvan is "Windows 7 de laatste goede Windows versie"?
01-11-2015, 19:45 door karma4
Het is een artikel dat enkel de ontwikkeling van het W10 gebruik weergeeft. Bij gebrek aan echte concurrentie (behalve Apple ca 12%, Linux onder overig) zijn enkel de onderlinge MS versies echt interessant.
Zouden de Mac en Linux zendelingen W10 zien als zo'n bedreiging voor hun eco-s dat ze zich er zo druk over maken?

Die privacy settings en data-collectie is een terugkerend verhaal. Echter na 6 maanden en +100M machines http://www.windowscentral.com/windows-10-reportedly-gets-over-120-million-pc-installs-three-months-after-launch heb ik nog nooit een artikel/post gezien met bewijs van gelekte privacy data niet direct (lijn-analyse) en niet indirect.
Hoe langer het duurt hoe meer ik naar een hoax ga neigen.
http://windows.microsoft.com/en-us/windows-10/windows-privacy-faq Wat er over de lijn gaat is geencrypt. Als dat niet zo zijn was er en een groter probleem en was er veel meer commotie. Ja zoiets hadden ze veel eerder moeten publiceren en het is nog niet genoeg.

Je kunt alle settings voor de pro en privé bij MS terugvinden.
De blog van Myerson geeft een toelichting wat ze doen. Het willen traceren van fouten is geen privacy schending.... Dat het privacy gevoelig is moet blijken als ze met die koppeling jouw naam er aan te hangen is. Het is foute boel als je door MS gebeld wordt.

Wat me al een tijdje dwars zit is dat iedereen elkaar lijkt na te praten maar wat er echte aan de hand is komt niet boven tafel. Dat logging/telemetry is uit de pro wereld waar die faciliteiten normaal vereist zijn. Dat hadden ze bij de politie (mol data doorsturen) veel beter kunnen doen. Ik denk dat ze van https://logging.apache.org/ gebruik gemaakt hebben. (open source telemetry). Niemand kan het beamen of ontkennen. Iemand?

En gebruik je whatsapp / facebook op je smartphone?
01-11-2015, 20:54 door Ron625 - Bijgewerkt: 01-11-2015, 20:57
Door Anoniem:
het kan nog knap lastig worden als ik in de toekomst een nieuwe computer aan zal moeten schaffen. Windows 7 schijnt de laatste "goede" Windows versie te zijn.
Waarom?
Iedere PC, of laptop, is ook leverbaar zonder besturingssysteem, tenslotte is koppelverkoop strafbaar.
Ook heb je de mogelijkheid, om het OS te vervangen door een ander OS, daar ben je vrij in..............
Door Karma4:
Je kunt alle settings voor de pro en privé bij MS terugvinden.
Helaas.
Ook met alle mogelijkheden op "uit" is er in rust nog steeds communicatie met een MS-server.
Wat er wordt verzonden weet ik niet, maar het gebeurt zonder mijn toestemming en dat wil ik niet.
Daarom voor mij geen Win-10 (of oudere versie).
01-11-2015, 22:21 door Anoniem
Ik wil het nog niet voor niks!
Tenminste,de eerste 8 jaar nog niet.
Zitten nog allemaal fouten in.
Hardlopers zijn doodlopers....staren zich blind op voor niks.
01-11-2015, 22:25 door Anoniem
Door karma4: Het willen traceren van fouten is geen privacy schending....

Bijna niemand heeft het er over dat het probleem is het traceren van fouten.

Ook al is wel gebleken dat NSA soms deze gegevens te pakken wist te krijgen als deze over de lijn gingen en gebruiken om te weten hoe ze een target moeten aanvallen. Dus zo heel lekker is dat dan toch niet blijkbaar.

En gebruik je whatsapp / facebook op je smartphone?

Nee.
01-11-2015, 22:28 door Anoniem
Door Rolfieo:
Door Anoniem: Wat erg ...

Terzijde, het kan nog knap lastig worden als ik in de toekomst een nieuwe computer aan zal moeten schaffen. Windows 7 schijnt de laatste "goede" Windows versie te zijn.

Op basis waarvan is "Windows 7 de laatste goede Windows versie"?

Privacy. En deels als afgeleide daarvan, beveiliging.
Ik geloof niet zo in al die tools die de data graaiende handen van MS in het gareel moeten houden.
De opvolger van Windows 10 schijnt nog erger te worden. Afgaande op mijn geheugen, een cloud-achtig iets.

Niet te vergeten de bloatware, de arrogantie waarmee MS meent de gebruikers van de HOME versie van alles door de strot to moeten duwen.

Alternatieve besturingsssystemen zijn lastig voor wie er niet mee bekend is. Apple's OS (Apple!), Linux. Als je dat GOED onder de knie wilt krijgen ben je wel even bezig.
Oh, de dagen van CP/M ...
02-11-2015, 05:22 door Anoniem
Ik kan me een film uit 1995 ("The Net") herinneren over een netwerk securityproduct dat iedereen graag wilde gebruiken en die een opzettelijk achterdeurtje bleek te bevatten om zo controle te krijgen over al die computers en data. Overeenkomsten met Windows 10 zijn waarschijnlijk louter toeval.
02-11-2015, 09:17 door Anoniem
Nederlands: een taal of wat gestuntel dat voor een taal moet doorgaan.
Het internet gebruiken is nu "internetten"
Een besturingssysteem "draait" op een computer.
Lekker eten is "gourmetten" geworden.
We weten nog steeds niet wanneer een werkwoord op "t" of "d" moet eindigen.
De "zwarte piet" moet worden overgespoten

Dus we blijven een besturingssysteem DRAAIEN.
02-11-2015, 09:33 door Rolfieo
Door Anoniem:
Door karma4: Het willen traceren van fouten is geen privacy schending....

Bijna niemand heeft het er over dat het probleem is het traceren van fouten.

Ook al is wel gebleken dat NSA soms deze gegevens te pakken wist te krijgen als deze over de lijn gingen en gebruiken om te weten hoe ze een target moeten aanvallen. Dus zo heel lekker is dat dan toch niet blijkbaar.
En Microsoft kan er iets aan doen, dat de NSA ze even hackte? Hoeveel andere bedrijven waar je het niet van weet hebben hier denk je last van?
Ze moeten natuurlijk wel mee werken aan een bevel van een rechter of instantie. Maar das is niet anders dan hier in Europa, of Nederland.

Dus een leuk onderwerp voor je zelf, maar als je, je zorgen moet maken dat de NSA je wilt controlleren, dan moet je je echt zorgen gaan maken. Ofwel voor helemaal niet van belang. Ik maak me persoonlijk liever zorgen om andere dingen. Die zijn veel realistischer.


Door Anoniem:
Door Rolfieo:
Door Anoniem: Wat erg ...

Terzijde, het kan nog knap lastig worden als ik in de toekomst een nieuwe computer aan zal moeten schaffen. Windows 7 schijnt de laatste "goede" Windows versie te zijn.

Op basis waarvan is "Windows 7 de laatste goede Windows versie"?

Privacy. En deels als afgeleide daarvan, beveiliging.
Privacy is inderdaad niet optimaal. Maar hoeveel echte bewijzen zijn er nu van, dat er ook werkelijk wat gebeurt met de gegevens? Hoeveel mensen gebruiken Facebook wel niet bijvoorbeeld? Daar zou ik me veel meer zorgen over maken.
Het beste kan je dan eigenlijk meteen je Internet verbinding direct afsluiten. Rolluiken op je huis zetten.

Ik geloof niet zo in al die tools die de data graaiende handen van MS in het gareel moeten houden.
Daar je je mooi "ik", maar heb je ook bewijs?

De opvolger van Windows 10 schijnt nog erger te worden. Afgaande op mijn geheugen, een cloud-achtig iets.
Weer "Mijn geheugen". Heeft mij echt een goed gevoel voor de toekomst................

Cloud bied heel voor voordelen, voor vele gebruikers. Dus das gemakkelijk toekomst kijken. En cloud heeft vele mogelijkheden. Waar juist gebruikers op zitten te wachten.

Niet te vergeten de bloatware, de arrogantie waarmee MS meent de gebruikers van de HOME versie van alles door de strot to moeten duwen.
?


Alternatieve besturingsssystemen zijn lastig voor wie er niet mee bekend is. Apple's OS (Apple!), Linux. Als je dat GOED onder de knie wilt krijgen ben je wel even bezig.

Oh, de dagen van CP/M ...

Apple valt best mee. Zeker als je alles van Apple gebruiker, werkt juist alles perfect samen. Of je er blij van wordt, is een tweede.
Maar werkt Out Of The Box gewoon goed.
Ben best zeer te vreden met mijn Mac Book Pro. Zolang je maar in de kaders van Apple denkt.....
02-11-2015, 10:14 door Anoniem
Niet geschikt voor iedereen.

Een computer met Windows 10 liep na een update vast door problemen met de virusscanner.
Een andere computer bleef na een update herstarten.
Deze problemen waren wel op te lossen maar koste tijd en moeite en het vertrouwen in Windows 10 werd er niet beter op.

Ik gebruik nu Linux Mint samen met een virtuele Windows XP (snapshot).
Voor opslag (Mint en XP) gebruik ik de mappen van Linux.
Voor het internetten gebruik ik uitsluitend Mint.

Dit is een goedkope en gemakkelijke methode en behoorlijk snel (niet geschikt voor spelfanaten).
Voor XP zijn geen paswoord, updates en scans nodig.

Ik heb voor de aardigheid ook een virtuele Windows 7, 8.1 en 10 geïnstalleerd waarvoor dan ook geen paswoord, updates en scans nodig zijn maar virtuele XP werkt gemakkelijker en sneller.
02-11-2015, 10:23 door Ron625 - Bijgewerkt: 02-11-2015, 10:24
Door Anoniem:Alternatieve besturingssystemen zijn lastig voor wie er niet mee bekend is. Apple's OS (Apple!), Linux. Als je dat GOED onder de knie wilt krijgen ben je wel even bezig.
Oh, de dagen van CP/M ...
CP/M 2.2 heb ik ooit herschreven, voor de Z80, toen was er ruimte voor extra commando's, en het maken en lezen van floppy's voor de Apple met CP/M kaart en de Commodore 128, gemaakt voor/op een Bondwell 12/14.
OnTopic:
Linux is makkelijker dan Windows, doordat het logischer is opgebouwd en geen registry heeft.
Maar Windows zit nu eenmaal met een erfenis uit het verleden, en blijkbaar willen ze dat houden..........
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.