image

Flash Player en Internet Explorer favoriet bij cybercrimineel

maandag 2 november 2015, 11:56 door Redactie, 2 reacties

Internetgebruikers die hun software niet updaten lopen vooral risico om met malware besmet te raken als ze Adobe Flash Player en Microsoft Internet Explorer gebruiken, zo blijkt uit cijfers van het Russische anti-virusbedrijf Kaspersky Lab. Het gaat dan om infecties via zogeheten 'drive-by downloads'.

Hierbij maken cybercriminelen gebruik van exploitkits, die internetgebruikers automatisch via ongepatchte kwetsbaarheden met malware infecteren. De meeste exploitkits bevatten aanvallen voor lekken in IE, Flash Player en Silverlight. Het gaat in al deze gevallen om kwetsbaarheden die dit jaar door Adobe en Microsoft werden gepatcht. Wordt er gekeken naar de aangevallen software, dan zijn het vooral Flash Player en Internet Explorer. Aanvallen op Java namen zelfs af. In recente exploitkits zijn er geen exploits voor Java opgenomen.

Kaspersky Lab keek ook naar aanvallen vanaf "web resources" en waar deze resources zich bevinden. Dan blijkt dat de meeste webaanvallen uit de VS afkomstig zijn (26,9%). Op de tweede plek staat Rusland (18,8%), gevolgd door Nederland dat voor iets meer dan 10% van de aanvallen verantwoordelijk zou zijn. Hoewel er veel aanvallen vanuit Nederland worden gelanceerd, lopen Nederlandse internetgebruikers weinig risico om te worden aangevallen. Dat is een ander verhaal in Rusland, waar bijna 40% van de gebruikers met aanvallen te maken krijgt.

Reacties (2)
03-11-2015, 11:29 door Anoniem
Door redactie:De meeste exploitkits bevatten aanvallen voor lekken in IE, Flash Player en Silverlight. Het gaat in al deze gevallen om kwetsbaarheden die dit jaar door Adobe en Microsoft werden gepatcht
...
Aanvallen op Java namen zelfs af. In recente exploitkits zijn er geen exploits voor Java opgenomen.

In tegenstelling tot Micrsoft en Adobe heeft Oracle wel haar huiswerk grondig en goed gedaan...
04-11-2015, 18:00 door Anoniem
Dan stel ik mij de vraag of deze situatie 'gevaarlijk' is?

Er komt een technicus bij u thuis, u maakt geen gebruik van Flash Player' op uw PC maar de technicus gaat dit wel installeren omdat hij/zij daarmee een programma op kan starten om uw Internet snelheid te meten en zo te zien of uw installatie deugt.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.