image

Britse overheid wil geen encryptieverbod invoeren

maandag 2 november 2015, 11:26 door Redactie, 8 reacties

De Britse overheid heeft toch geen plannen om het gebruik van encryptie te verbieden, ook al liet de Britse premier David Cameron begin dit jaar nog anders weten. Naar aanleiding van een terreuraanslag in Frankrijk wilde Cameron versleutelde communicatie verbieden.

De Britse minister van Binnenlandse Zaken Theresa May stelt nu dat encryptie niet zal worden verboden. "Encryptie is belangrijk voor mensen om zichzelf te beschermen als ze op internet communiceren", zo liet ze weten. Wel wil de minister een bewaarplicht in Groot-Brittannië doorvoeren, zodat providers worden gedwongen om een jaar lang bij te houden welke websites hun abonnees bezoeken. Aangezien niet de inhoud van het webverkeer wordt opgeslagen is er volgens May geen sprake van het doorzoeken van mensen hun surfgeschiedenis.

Drie jaar geleden werd er al een dergelijk voorstel gepresenteerd, maar een aantal van de vergaande bevoegdheden is na overleg met industriepartijen en burgerrechtenorganisaties verwijderd, aldus May. Volgen Shami Chakrabarti van burgerrechtenbeweging Liberty voert het ministerie het standaardritueel uit, waarbij er eerst voor allerlei vergaande en buitensporige bevoegdheden worden gevraagd, zodat alle "concessies" vervolgens redelijk lijken.

Ze hekelt vooral het feit dat het wetsvoorstel niet vereist dat rechters een bevel moeten afgeven voordat er persoonlijke communicatie kan worden verzameld. Ook schaduwminister Andy Burnham vindt dat een rechter moet bepalen of er een bevel wordt afgegeven en niet een politicus, zo laat hij tegenover de BBC weten.

Reacties (8)
02-11-2015, 11:52 door Anoniem
"Aangezien niet de inhoud van het webverkeer wordt opgeslagen is er volgens May geen sprake van het doorzoeken van mensen hun surfgeschiedenis."
Als men bijhoudt welke URL's bezocht worden is deze bewering alles behalve waar... geef het dan op zijn minst eerlijk toe, ookal is de verdere data niet inzichtelijk, is dit juist de surfgeschiedenis...
02-11-2015, 11:56 door Anoniem
Versleutelde communicatie zul je nooit kunnen verbieden. Iedere handige programmeur kan zelf een encryptieprotocol inbakken en een simpele chatapplicatie schrijven die over het internet kan communiceren. Al dan niet via peer-to-peer (complexer) en/of via anonimiseringsnetwerken (erg complex).

Terroristen zullen encryptie toch wel blijven gebruiken, of het nou verbannen wordt of niet.

Encryptie is echter de beste methode om dissidenten te beschermen tegen overheden die afwijkend gedrag in burgers proberen te ontdekken, in kaart te brengen en te corrigeren. De discussie gaat niet over security versus privacy. De discussie gaat over vrijheid versus een totalitaire staat. En dat vrees ik veel meer dan terrorisme.
02-11-2015, 12:04 door Anoniem
bespreek het daarom eerst voordat je iets van de kansel roept!
02-11-2015, 12:24 door Wadjinn
Door Anoniem: .....En dat vrees ik veel meer dan terrorisme.

Heb geen vrees. Dat is juist wat de overheid wil. Maak mensen bang en je hebt de macht. Er is na 9/11 slechts éénmaal een ramp gebeurt door terroristen. Ondanks alle controles en afluisterpraktijken gebeuren er toch dingen zoals bij Charlie Hebdo. Het gevaar komt niet via internet maar gewoon met ouderwetse bootjes en horden mensen. In Duitsland heeft de politie al aangegeven totaal geen beeld meer te hebben wat er voor bedreigingen binnen zijn gekomen met alle stromen mee.
Het IoT is voor blinden en struisvogels.
02-11-2015, 14:27 door Anoniem
Wat een wassen neus die zogenaamde verplichte bewaren van bezochte websites.
Bij mij zullen ze dan alleen adressen vinden van VPN servers waarmee ik connect, success met bewaren van niks.
Of wat als via Tor of Proxy surft?
Misschien moeten ze ministers certificaten laten behalen over computer- en internetgebruik want wat daar voor een onzin uitgekraamd wordt en dan willen ze verplichten dat kinderen certificaten halen om op Internet te mogen?
Laat de ministers maar het voortouw nemen en laat ons zien hoe zij de eerste zijn die zelf certificaten gaan krijgen, dan pas worden ze geloofwaardig.
02-11-2015, 14:50 door Anoniem
Door Wadjinn:
Door Anoniem: .....En dat vrees ik veel meer dan terrorisme.
In Duitsland heeft de politie al aangegeven totaal geen beeld meer te hebben wat er voor bedreigingen binnen zijn gekomen met alle stromen mee.
Het IoT is voor blinden en struisvogels.

Ja "geweldig" he, en dan nette burgers willen kunnen afluisteren voor de veiligheid. Hun smoezen zijn zo doorzichtig dat het gewoon triest is.
02-11-2015, 17:14 door Anoniem
Wellicht dat deze plotse draai iets te maken heeft met de recente "game changer" van The Hacking Team...
03-11-2015, 15:01 door Anoniem
Ze willen encryptie niet verbieden, maar ze willen wel voorkomen dat er bruikbare encryptie gebruikt wordt:
http://www.telegraph.co.uk/news/uknews/terrorism-in-the-uk/11970391/Internet-firms-to-be-banned-from-offering-out-of-reach-communications-under-new-laws.html

Peter
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.