image

Onderzoek: impact ID-fraude minder groot dan voorgesteld

maandag 2 november 2015, 15:58 door Redactie, 4 reacties

De impact van identiteitsfraude is vaak minder groot dan wordt voorgesteld, maar kan wel veel tijd kosten om te herstellen. Dat stellen onderzoekers van BMC Onderzoek en de Universiteit Leiden die in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken een onderzoek (pdf) naar ID-fraude deden.

Daarin zeggen de onderzoekers dat de beeldvorming over identiteitsfraude wordt gedomineerd door uitzonderlijke gevallen. In de meeste gevallen zijn de gevolgen minder ingrijpend en blijft de schade beperkt tot tientallen tot honderden euro’s. Het herstel kan wel veel tijd kosten, doordat het slachtoffer bijvoorbeeld aangifte moet doen, organisaties moet verzoeken de vervalste gegevens te corrigeren of een nieuw identiteitsbewijs moet aanvragen.

Daarnaast is er emotionele schade: slachtoffers van identiteitsfraude kunnen zich op een vergelijkbare manier onveilig voelen als slachtoffers van geweldsdelicten. Hoeveel Nederlanders er slachtoffers van ID-fraude worden hebben de onderzoekers niet onderzocht. Ze wijzen naar onderzoek van PWC uit 2013, waarin wordt geschat dat één tot vijf procent van de volwassen Nederlandse bevolking hiermee te maken heeft.

Drempels

Het onderzoek laat verder zien dat zowel publieke als private organisaties maatregelen hebben getroffen om ID-fraude te voorkomen. Zo zijn er beveiligingsfilters die signalen van mogelijke fraude detecteren en dat wijzigingsprocedures, bijvoorbeeld van een rekeningnummer, zijn voorzien van extra controlemiddelen. Een aantal uitvoeringsorganisaties van de overheid is daarnaast overgegaan op een hoger beveiligingsniveau van DigiD.

Aan de andere kant zijn er ook drempels voor de slachtoffers van ID-fraude. Hoewel identiteitsfraude sinds mei vorig jaar als zelfstandig strafbaar feit in het Wetboek van Strafrecht is opgenomen, is dit nog niet bij alle onderdelen van de politie doorgedrongen. De politie is inmiddels bezig met een intern opleidingstraject om hierin verbetering te brengen. Ook blijken herstelacties van identiteitsgegevens in de basisregistratie personen bij gemeenten soms moeilijk.

Onderzoek

De onderzoekers hadden als doel om te kijken hoe organisaties slachtoffers van ID-fraude begeleiden, maar dit levert een gemengd beeld op. Er zijn diverse organisaties die de begeleiding van slachtoffers inmiddels naar eigen zeggen goed organiseren. Wat slachtoffers van die begeleiding vinden en of deze voldoende is, moet echter blijken uit het onderzoek onder slachtoffers dat de Belastingdienst parallel aan dit onderzoek uitvoerde. Beide onderzoeken kunnen volgens de onderzoekers inzicht bieden in de behandeling van slachtoffers van identiteitsfraude en zo tot verbeterplannen leiden.

Reacties (4)
03-11-2015, 09:25 door Anoniem
Ja, je zal z'n uitzonderlijk geval zijn. Dan ben je toch mooi de in de aap gelogeerd. :)


Daarin zeggen de onderzoekers dat de beeldvorming over identiteitsfraude wordt gedomineerd door uitzonderlijke gevallen

Grappig genoeg zeg ik dat al heel lang van terrorisme, maar daar lijken ze dan weer niet naar te luisteren :). Daar is het dan weer heel normaal om draconische maatregelen te nemen voor een kans die nog kleiner is dan ID fraude. Het is ook met name dit soort hypocratie die er voor zorgt dat ik veel niet meer serieus kan nemen. Als de pijn voor mij is moet ik me niet laten vormen door uitzonderlijke gevallen. Als de pijn voor hun is , moet het juist wel.....
03-11-2015, 19:00 door Anoniem
Dus samengevat is een 'minder grote' impact dat je tot honderden euro's schade hebt, plus veel tijd en emotionele schade die te vergelijken is met slachtoffers van geweldsmisdrijven. Waarvan akte.

Verder blijft de vraag wat er gedaan wordt aan helpen van de slachtoffers hun leven weer op de rails te brengen. Het is mooi dat er stappen worden gezet om een en ander (proberen) te voorkomen, en waar redelijk mogelijk moet dat ook vooral. Idem dito voor het doen van aangifte en voor opsporing. Maar dat is niet genoeg. De klappen vallen pas bij het herstel.
04-11-2015, 10:44 door Anoniem
Door Anoniem: Ja, je zal z'n uitzonderlijk geval zijn. Dan ben je toch mooi de in de aap gelogeerd. :)


Daarin zeggen de onderzoekers dat de beeldvorming over identiteitsfraude wordt gedomineerd door uitzonderlijke gevallen

Grappig genoeg zeg ik dat al heel lang van terrorisme, maar daar lijken ze dan weer niet naar te luisteren :). Daar is het dan weer heel normaal om draconische maatregelen te nemen voor een kans die nog kleiner is dan ID fraude. Het is ook met name dit soort hypocratie die er voor zorgt dat ik veel niet meer serieus kan nemen. Als de pijn voor mij is moet ik me niet laten vormen door uitzonderlijke gevallen. Als de pijn voor hun is , moet het juist wel.....


Ik vind hypocratie een hele mooie term, die van mij in de Dikke van Dale mag belanden...
05-11-2015, 18:41 door Anoniem
Eigenlijk is dit onderzoek helemaal niet zo wereldschokkend. Dat er meer relatief kleine incidenten dan enorme zijn is gewoon Heinrichs Law in action (de verhouding tussen grote incidenten, kleine incidenten en near misses is 1:29:300, https://en.wikipedia.org/wiki/Herbert_William_Heinrich).

De grote incidenten zijn uiteraar de Ron Kowsoleas. De 'kleine' incidenten zijn die hier genoemd zijn, en daar zouden dus ongeveer 29x zo veel van moeten zijn. Van de near misses (identiteitsgevevens die wel pootjes krijgen maar waar vervolgens niets mee wordt gedaan), zouden er dus 300x zo veel moeten zijn.

Omdat we weten dat ongeveer 119000 mensen in 2014 slachtoffers van identiteitsfraude zijn geworden (cijfers CBS), kunnen we aan de hand van Heinrich's Law een kansberekening maken van de zeer ernstige gevallen (pakweg 4100) en van de 'gelukkigen' die een near miss hadden (pakweg 1,23 miljoen).
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.