image

Nederlandse router belooft advertentievrij internet

maandag 2 november 2015, 16:13 door Redactie, 15 reacties

Een bedrijf uit Enschede heeft een router ontwikkeld die gebruikers een advertentievrij internet belooft. De Zenrouter maakt gebruik van een DNS-filter dat uit meerdere openbare lijsten is samengesteld. "Tweemaal per week haalt de router een nieuwe versie op van het filter, vanaf onze eigen servers", zegt bedenker Martin Nobel tegenover Security.NL.

De software heeft Nobel volledig in eigen beheer ontwikkeld, de hardware wordt als OEM bij een groothandel afgenomen. "De processor en wifi-chips zijn gangbare types, zoals die ook in routers van gerenommeerde fabrikanten zitten", aldus de Nederlandse routerbouwer. De dual-band-router ondersteunt de nieuwe draadloze standaard 802.11ac. Doordat de router zelf de advertenties blokkeert is het niet meer nodig om op aangesloten apparaten zoals laptops of smartphones een adblocker te installeren.

"Niet alleen advertenties worden tegengehouden, ook wordt het onmogelijk voor kwaadaardige software om via advertenties je toestellen te infecteren. Bovendien worden de zogeheten trackers geweerd. Zo is het voor al te nieuwsgierige bedrijven een stuk lastiger om je overal online te volgen", stelt Nobel. Door het blokkeren van advertenties wil hij dat het internet weer een bron van kennis en informatie wordt, "in plaats van een marketinginstrument."

De eerste exemplaren van de Zenrouter, die 60 euro kost, zijn per direct leverbaar. De routers die nu worden geproduceerd zijn vanaf januari 2016 verkrijgbaar. Dan zal het ook besteltraject geprofessionaliseerd zijn, waarbij de router via verschillende kanalen zal worden aangeboden.

Reacties (15)
02-11-2015, 16:22 door Anoniem
€60 voor een (als ik het zo bekijk) matige router met custom DNS regels? Nou, geweldig, ik neem er 2 /s
02-11-2015, 16:39 door Anoniem
Hmmm, nobel streven ;), maar dit gaat rechtszaken opleveren. Want bedrijven afhankelijk van reclame zullen dit niet leuk vinden. Want zo kan iedereen in eens makkelijk reclame wissen. Zie ook die mediaspelers die XMBC draaien en makkelijk films kan downloaden. Is ook gedonder om.

Ik doe dit echter al een paar jaar.
Je eigen Linux router met DNS, die elke weer alle reclame domeinen op een blacklist zet. Dus al mijn clients zijn voor 80% reclame vrij.

TheYOSH
02-11-2015, 17:13 door Anoniem
Handig, als bijvoorbeeld een legitieme site door blacklisting niet meer goed werkt. Met een plug-in kun je die nog even tijdelijk uitzetten, maar echt 'Zen' zal dat niet worden met zo'n router.
02-11-2015, 17:42 door Anoniem
Tjah, voor de mensen die het interessant vinden kunnen zelf al een "betere" lees(meer controle & veiliger & opensourced) oplossing vinden.
Verder weet ik niet waar dit apparaatje op draait, maar lijkt erop dat het meer een doorvoer apparaat is?
Is een beetje nutteloos om een extra apparaat te hebben vind ik ( toch weer een extra vulnerability in het netwerk ) + dat je er 60 euro voor moet betalen voegt het eigenlijk niet zoveel toe.
02-11-2015, 18:24 door Anoniem
Door Anoniem: Hmmm, nobel streven ;), maar dit gaat rechtszaken opleveren. Want bedrijven afhankelijk van reclame zullen dit niet leuk vinden. Want zo kan iedereen in eens makkelijk reclame wissen. Zie ook die mediaspelers die XMBC draaien en makkelijk films kan downloaden. Is ook gedonder om.

Niet te vergelijken. Met dit draai je gewoon je eigen DNS op je eigen (thuis)netwerk - en ook dan geldt "mijn netwerk, mijn regels" - waarbij je gebruik maakt van een reputatie lijst. Dit is vergelijkbaar met anti-spamdiensten als Spamhaus of Spews.


Ik doe dit echter al een paar jaar.
Je eigen Linux router met DNS, die elke weer alle reclame domeinen op een blacklist zet. Dus al mijn clients zijn voor 80% reclame vrij.

Gaat ook prima onder WIndows hoor. Zelf blackhole ik alleen advertentienetwerken die malware hebben verspreid maar daar pak je een flink deel mee :D
02-11-2015, 19:34 door Anoniem
Ik hoor hier helemaal niemand over ssl/https, ben erg benieuwd hoe ze dat gaan oplossen (ik hoop niet via een mitm)
02-11-2015, 20:30 door johanw
https wordt niet geinspecteerd denk ik, maar aangezien vrijwel alle advertentienetwerken vanuit aparte domeinen werken worden ook versleutelde oproepen naar zo'n domein (als er al advertenties over https komen) geblokkeerd.
02-11-2015, 21:37 door Rolfwil
ssl en https komen pas na de dns request, ofwel dns verzoeken worden niet versleuteld standaard.

Waarom zou je dit door een losse router laten doen, los van het feit dat je websites hiermee de nek kan omdraaien omdat die geen reclame inkomsten meer kunnen genereren.
Ik moet eerlijk zeggen dat ik reclame op zich geen probleem vind, behalve als het flitsende banners zijn of pop up geneuzel. Daarom gebruik ik lokaal noscript, dat de meeste rotzooi tegenhoudt (de irritante reclamebanners ook ja)
03-11-2015, 00:39 door Anoniem
Door Ralphwil: ssl en https komen pas na de dns request, ofwel dns verzoeken worden niet versleuteld standaard.

Waarom zou je dit door een losse router laten doen, los van het feit dat je websites hiermee de nek kan omdraaien omdat die geen reclame inkomsten meer kunnen genereren.
Ik moet eerlijk zeggen dat ik reclame op zich geen probleem vind, behalve als het flitsende banners zijn of pop up geneuzel. Daarom gebruik ik lokaal noscript, dat de meeste rotzooi tegenhoudt (de irritante reclamebanners ook ja)

Websites moeten niet afhangen van inkomsten als (ongevraagde) advertenties , als een website over de kop gaat alleen omdat ze geen inkomen krijgen van advertenties (die overigens toch niemand bekijkt), dan hebben ze geen bestaansrecht.

Ik vind (ongevraagde) reclame een probleem , en als het mogelijk was bedrijven aan te klagen die mijn email inbox spammen of websites , dan had ik dat al gedaan.( en nu rijk geweest)
De router is een redelijke goede oplossing tot er wat beters komt , maar ik gebruik wel no-script en addblocker , ook als ik de router zou aanschaffen , ik zou overigens eerst dat ding wel eens willen zien werken voordat ik hem aanschaf

Als ik hiermee advertentie bedrijven de nek om kan draaien , dan bestel ik hem alla minuut
03-11-2015, 08:55 door Wadjinn
Leuke vinding maar volgens mij is dit niets nieuws. Voor het "klootjesvolk" zonder digi-brains lijkt het een gat in de markt en daar moet je op richten. Misschien dat website bouwers en de kalnten waar ze voor boouwen eens na moeten gaan denken waarom de mensen geen reclame willen. Reclame is niet persé vervelend maar teveel en verkeerd is wel vervelend. De centen moeten ergens vandaan rollen. Hier ligt dus de uitdaging bij de eigenaren en bouwers van de sites.
03-11-2015, 10:06 door Anoniem
Door Wadjinn: Leuke vinding maar volgens mij is dit niets nieuws. Voor het "klootjesvolk" zonder digi-brains lijkt het een gat in de markt en daar moet je op richten. Misschien dat website bouwers en de kalnten waar ze voor boouwen eens na moeten gaan denken waarom de mensen geen reclame willen. Reclame is niet persé vervelend maar teveel en verkeerd is wel vervelend. De centen moeten ergens vandaan rollen. Hier ligt dus de uitdaging bij de eigenaren en bouwers van de sites.

Voor de no-digis lijkt het me moeilijker zo een router op te zetten dan een simpele addon te downloaden en installeren, de markt hiervoor is nihil {
Blijft een router veel mensen blijven daar ver vandaan als ze er geen verstand van hebben, addons zijn toch makkelijker voor non digibeten.
Mensen die er verstand van hebben, hebben zelf al een opensource router draaien vaak en doen dit als ze t nodig vinden om ads te filteren.
Dan blijft er alleen nog over dat t een hebbedingetje word.
03-11-2015, 10:20 door PietdeVries - Bijgewerkt: 03-11-2015, 10:31
Aaah! Wat een gemiste kans!!

In plaats van een fraaie kant-en-klare router met OpenWRT en functionaliteit aan te bieden, wordt het een extra access-point dat je naast je eigen router hangt.Alleen Wifi lijkt gefilterd te worden - vast verbindingen niet. Een Open-WRT router zelf bouwen is voor veel mensen een brug te ver - als je dat door een bedrijfje laat doen dan had je best een mooie oplossing kunnen leveren.

Edit: Hiero - mooie manier om je eigen DNS-entries te filteren. Je router wordt een DNS relay, verder geen gepruts.

https://forum.openwrt.org/viewtopic.php?id=35023

Nog een update: https://forum.openwrt.org/viewtopic.php?id=35023&p=2 Daar staat 't script dat eigenlijk vol-automatisch je Open of DD-WRT router in een ad-blocking DNS server omtruct. Twee iptables regeltjes worden toegevoegd, van 3 websites wordt de lijst met ad-serving-servers opgehaald en vervolgens in /etc/dnsmasq gezet. Wekelijks herhalen en schoon is uw netwerk!
03-11-2015, 15:44 door Anoniem
Door Anoniem: Ik hoor hier helemaal niemand over ssl/https, ben erg benieuwd hoe ze dat gaan oplossen (ik hoop niet via een mitm)

Wat valt er op te lossen, ssl/https verbindingen gebruiken geen dns?

Als je een lokale dns-server hebt die een niet bestaand ip addres geeft ipv de werkelijke addressen van malware en reclame boeren dan wordt reclame en nog veel meer tegen gehouden.

Het enige dat reclame boeren kunnen doen is de reclame laten laden via het addres van de website zodat de gehele website ipv alleen de reclame niet wordt geladen.Ook daar wordt vast wel weer iets tegen gevonden.
04-11-2015, 14:07 door Anoniem
Dit is weer nergens voor nodig. Veel websites zijn afhankelijk van advertenties en om gelijk heel het internet advertentie vrij te maken is echt onnodig. Vervelende popup, flashende banners, en gif advertentie blokkeer ik ook met uBlock maar simpele banners en niet al te veel laat ik gewoon door voor "bepaalde" websites.
09-11-2015, 10:54 door Anoniem
Met host bestand haal je hoop Reklame site's weg, alleen een probleem met Android toestellen lukt dat je niet geen ADMINISTRATIE rechten hebt, dus je kan dat niet toe voegen, jammer is dit!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.