image

Brits OM verloor laptops met slachtoffer- en getuigenverklaringen

woensdag 4 november 2015, 12:50 door Redactie, 7 reacties

Het Britse Openbaar Ministerie heeft een boete van omgerekend 280.000 euro gekregen omdat het vorig jaar twee onversleutelde laptops met video-opnamen van slachtoffer- en getuigenverklaringen verloor. De laptops werden in een private filmstudio gestolen en waren niet versleuteld.

De enige beveiliging was een wachtwoord. In totaal stonden erop de twee laptops interviews met 43 slachtoffers en getuigen, die op 31 onderzoeken betrekking hadden. In bijna alle gevallen ging het om gewelds- of zedenzaken. Sommige van de interviews gingen over beschuldigingen tegen een bekend persoon. De video's werden door een bedrijf uit Manchester geëdit, zodat ze bij strafzaken konden worden gebruikt.

Uit onderzoek van de Britse toezichthouder ICO blijkt dat de laptops niet veilig werden opgeslagen. Zo gebruikte het bedrijf een flatappartement als studio, waar vorig jaar september werd ingebroken. Daarbij weden de twee laptops, die gewoon op een bureau lagen, meegenomen. De studio beschikte ook niet over een alarmsysteem. De politie wist de laptops acht dagen later terug te vinden. Voor zover bekend zijn de laptops in de tussentijd niet gebruikt.

Het onderzoek van de ICO liet verder zien dat het Britse OM onversleutelde dvd's naar de filmstudio stuurde, waarmee het de databeschermingswetgeving overtrad. Na het incident met de laptops heeft het OM maatregelen getroffen.

Reacties (7)
04-11-2015, 13:01 door Anoniem
Tja, encryptie moet inderdaad verboden worden...
04-11-2015, 13:07 door Anoniem
Hoe kan het dat vandaag de dag bij dit soort organisaties maatregelen als harddisk encryptie niet worden afgedwongen ? Kan iemand dit uitleggen ? ;)
04-11-2015, 13:31 door Anoniem
Wat heeft het voor zin een overheidsinstantie te beboeten, leren de verantwoordelijken daar voldoende van?
04-11-2015, 13:53 door Anoniem
Door Anoniem: Hoe kan het dat vandaag de dag bij dit soort organisaties maatregelen als harddisk encryptie niet worden afgedwongen ? Kan iemand dit uitleggen ? ;)

Hoeft straks niet meer... ze gaan daar encryptie toch verbieden... dus dan hoef je ook niet daarover druk te maken

TheYOSH
04-11-2015, 15:23 door Anoniem
De politie wist de laptops acht dagen later terug te vinden. Voor zover bekend zijn de laptops in de tussentijd niet gebruikt.

Ja, want als iemand een hardeschijf uit de laptop haalt, er een volledige raw-image van maakt, en terug inbouwt, is dat zéér goed te detecteren... Gelukkig laat men duidelijk zien dat men net zoals meneer Cameron precies niet snapt op welke momenten encryptie uitkomst kan bieden.
06-11-2015, 10:43 door Anoniem
Door Anoniem: De politie wist de laptops acht dagen later terug te vinden. Voor zover bekend zijn de laptops in de tussentijd niet gebruikt.

Ja, want als iemand een hardeschijf uit de laptop haalt, er een volledige raw-image van maakt, en terug inbouwt, is dat zéér goed te detecteren... Gelukkig laat men duidelijk zien dat men net zoals meneer Cameron precies niet snapt op welke momenten encryptie uitkomst kan bieden.

En je steelt laptops inderdaad om ze ergens in je schuurtje op een plank te laten liggen zonder er ooit naar om te kijken. Tot de politie ze terugvindt (lees: iemand ze vond en bij de politie op het bureau bezorgde).

En zulke organisaties willen dan al je data mogen zien en en mogen beslissen over jouw vrijheid.
06-11-2015, 11:10 door sjonniev
Er is geen excuus voor het niet versleutelen van laptops. Ook al staat er alleen maar een icaclient op. En als je niet weet wie er 's avonds komt schoonmaken, is er ook geen excuus voor het niet versleutelen van desktops. Just saying.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.