image

FBI geeft 'vliegtuighacker' na zes maanden laptop terug

zaterdag 7 november 2015, 17:11 door Redactie, 5 reacties

Een Amerikaanse beveiligingsexpert die in april van dit jaar door de FBI van een vliegtuig werd gehaald en ondervraagd heeft zo'n zes maanden later zijn laptop en andere digitale apparatuur van de opsporingsdienst teruggekregen. Chris Roberts had een tweet verstuurd waarin hij zijn twijfels over de veiligheid van het vliegtuignetwerk uitte, maar de Amerikaanse opsporingsdienst dacht dat hij het vliegtuig van United Airlines wilde hacken.

Na zijn aanhouding werd hij vier uur door de FBI ondervraagd en werden zijn iPad, MacBook Pro, drie harde schijven en verschillende USB-sticks in beslag genomen. Zijn telefoon mocht Roberts houden. Een paar weken na het incident stelde Roberts dat hij al vijf jaar aandacht vraagt voor de veiligheid van vliegtuigsystemen. Ondanks dat hij niet werd vervolgd heeft hij pas deze week zijn spullen teruggekregen, zo meldt de Amerikaanse burgerrechtenorganisatie EFF.

"De laptop zal ik als ET behandelen...zal hem in een gecontroleerde omgeving aanzetten om te kijken of hij 'naar huis belt' :)", zo grapt Roberts op Twitter. Hij is voorlopig niet van plan om de laptop te gebruiken. Experts waarschuwen hem voor eventueel gemanipuleerde firmware waarmee zijn wachtwoorden kunnen worden opgevangen. Een andere expert stelt dat de laptop en andere apparatuur als 'brandhout' moeten worden beschouwd.

Reacties (5)
07-11-2015, 17:35 door Anoniem
Apple heeft vast de backdoor al opengezet voor de fbi.
Als 10 fbi agenten bij apple directeur op de stoep staan gaat ie niet roepen 'opzouten van mijn erg' maar meer in 'hoe kan ik mijn land dienen jongens?'
07-11-2015, 21:18 door Anoniem
Door Anoniem: Apple heeft vast de backdoor al opengezet voor de fbi.
Als 10 fbi agenten bij apple directeur op de stoep staan gaat ie niet roepen 'opzouten van mijn erg' maar meer in 'hoe kan ik mijn land dienen jongens?'

De berichten in de media (w.o. ook security.nl) van de laatste tijd vertellen ons juist het tegenovergestelde.
Eigenlijk lijkt het er op dat Apple juist e e n van de weinige bedrijven is wat zich verzet tegen de 3 letter diensten in de VS.
08-11-2015, 12:47 door Anoniem
En gaan bouwers van vliegtuigonderdelen, vliegtuigbouwers, TSA en de vliegtuigkopers nu eindelijk eens serieus naar de ICT-beveiliging kijken van de software en hardware die ze in die vliegtuigen bouwen?

Een vliegtuigstoellenfabrikant die een rj45-poort publiek toegankelijk maakt en een vliegtuigbouwer die het vervolgens doodleuk aan een netwerk van het vliegtuig koppelt. De vliegtuigkoper die er blond vanuit gaat dat het veilig is en een toezichthouder die het niets kan schelen omdat de controlevragen niet gesteld hoefden te worden.
09-11-2015, 10:34 door Anoniem
Sowieso is al vijf maanden en drie weken (of meer) bekend dat het vals alarm was. De onderzoeker in kwestie wilde zijn ongenoegen uiten over de slechte reacties op aangetoonde problemen (die hij als ik het me goed herinner nota bene gevonden had in onderzoeksopdrachten door de maatschappijen zelf). Hij deed dat misschien niet op de meest kieze manier. Maar de reactie is in alle opzichten er een van de beruchte "war on the unexpected".

De eventuele surveillance praktijken zijn overigens niet ondenkbeeldig. De diverse organisaties in de VS hebben een reputatie opgebouwd dat als ze een fout maken op zoek gaan naar om het even wat anders om te vervolgen. De reden is dat de persoon dan in diskrediet is en niet succesvol over een eventuele schadevergoeding kan procederen.
09-11-2015, 11:15 door Anoniem
Door Anoniem: [...] De diverse organisaties in de VS hebben een reputatie opgebouwd dat als ze een fout maken op zoek gaan naar om het even wat anders om te vervolgen. De reden is dat de persoon dan in diskrediet is en niet succesvol over een eventuele schadevergoeding kan procederen.

En daar leg je de vinger op de juiste plek: een ex-verdachte heeft alleen recht op een schadevergoeding bij 100% vrijspraak. Bij 99.99% vrijspraak en een miniem dingetje dat juist blijkt te zijn, heb je geen recht op een schadevergoeding.

En aangezien die vergoedingen in de VS nogal eens uit de hand lopen, zullen ze hun uiterste best doen om die 0,01% te vinden.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.