image

Website Ammyy Admin verspreidde besmette download

woensdag 11 november 2015, 15:51 door Redactie, 0 reacties

De officiële website van de remote desktopsoftware Ammyy Admin is onlangs gehackt geweest en heeft meerdere dagen een besmette versie aangeboden waardoor gebruikers door een groep cybercriminelen werden bespioneerd. Ammyy Admin maakt het mogelijk om op afstand computers over te nemen.

Volgens de ontwikkelaars maken meer dan 50 miljoen mensen, zowel zakelijk als privé, gebruik van de software. Het wordt door bedrijven in de Fortune 500 gebruikt, alsmede banken. Ook telefoonscammers maken gebruik van de software. Sommige anti-virusprogramma's detecteren Ammyy Admin dan ook als ongewenste software. Volgens het Slowaakse anti-virusbedrijf ESET is de remote desktopsoftware vooral populair in Rusland.

Op 26 oktober ontdekte ESET dat er op de website malware werd aangeboden. De gratis versie van Ammyy Admin was vervangen door een besmette versie. Tot en met 2 november werd de besmette versie aangeboden. Het installatiebestand installeerde de echte Ammyy Admin-software, alsmede een bestand genaamd AmmyyService.exe of AmmyySvc.exe, dat de malware bevatte. Vervolgens analyseerde de malware aanwezige software en bezochte websites.

Als de computer voldoende waarde had werd er aanvullende malware geïnstalleerd. Deze malware was gesigneerd met een certificaat van Comodo, dat inmiddels is ingetrokken. De malware bespioneert gebruikers, slaat alle toetsaanslagen op, enumereert smartcards en communiceert met een command & controle-server. Het is onduidelijk wanneer de website werd gehackt en hoelang er precies malware is aangeboden. ESET probeerde de ontwikkelaars van Ammyy Admin meerdere dagen en op verschillende manieren te waarschuwen, maar ontving geen reactie.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.