image

Telefoonscammers doen zich nu ook voor als internetprovider

donderdag 12 november 2015, 11:54 door Redactie, 7 reacties

Telefoonscammers die mensen thuis bellen en stellen dat er problemen zijn met de computer doen zich niet alleen meer voor als medewerkers van Microsoft, ook doen ze zich voor als medewerker van internetproviders en vertellen dat er problemen met de internetverbinding zijn.

Het gaat dan bijvoorbeeld om een trage internetverbinding die sneller kan worden gemaakt. Hiervoor moeten slachtoffers een programma downloaden waarmee de telefoonscammer de controle over de computer kan overnemen. Vervolgens wordt er geld van bankrekeningen gestolen. Dat meldt Financial Fraud Action UK. Volgens de organisatie is er een toename van het aantal gemelde incidenten over deze scam.

Tijdens het telefoongesprek krijgen slachtoffers te horen dat ze recht op een vergoeding hebben. De scammer vraagt vervolgens of het slachtoffer op zijn bankrekening wil inloggen. De scammer heeft echter nog steeds toegang tot de computer en laat een nagemaakt rekeningscherm zien waardoor het lijkt alsof het geld is overgemaakt. Vervolgens wordt er in de achtergrond geld van de rekening overgemaakt.

Daarbij vragen de scammers om een transactiecode, die nodig zou zijn om de vergoeding te verwerken. In werkelijkheid wordt deze code gebruikt om geld van de rekening te stelen. Voor zover bekend doet deze scam zich alleen in Groot-Brittannië voor. De scam met de zogenaamde Microsoftmedewerkers begon eerst ook in Engelssprekende landen, maar breidde zich later uit naar andere landen, waaronder Nederland.

Reacties (7)
12-11-2015, 13:15 door Anoniem
Okee dit zijn wel héél veel stappen waar toch een belletje zou moeten gaan rinkelen.
- Je ISP die jou opbelt
- Internetproblemen oplossen via 1 pc in plaats van het modem
- Een commercieel bedrijf dat klanten individueel belt over een vergoeding? Hah, dat is een goede! Dat wordt verstopt in de hoop dat zo min mogelijk klanten het vinden
- Inloggen op de bankrekening tijdens het overnemen van de computer
- Het op je eigen computer laten bevestigen van de 'teruggave' tijdens de remote access sessie
- En vervolgens ook nog een transactiecode doorgeven terwijl je de 'teruggave' al bevestigt hebt gezien op je eigen scherm!

In deze volgorde loopt het ook nog op van "Ok vreemd, maar plausibel" tot "Absurd en nooit geloven" zelfs in de ogen van een computer leek!
12-11-2015, 13:28 door spatieman
owhja, ik krijg een engels sprekende helpdesk medewerker aan de lijn, dan moet je toch al verdomt dom zijn als je daar (ook) in trapt.
12-11-2015, 13:53 door Anoniem
Door spatieman: verdomt
Anderen zijn dan weer minder goed in spelling.
12-11-2015, 14:25 door Anoniem
Door spatieman: owhja, ik krijg een engels sprekende helpdesk medewerker aan de lijn, dan moet je toch al verdomt dom zijn als je daar (ook) in trapt.

Voor zover bekend doet deze scam zich alleen in Groot-Brittannië voor.
Zo gek is een engels sprekende helpdesk niet in Engeland. :)
12-11-2015, 15:36 door Anoniem
Door Anoniem:
Door spatieman: verdomt
Anderen zijn dan weer minder goed in spelling.

Vald nog mee
http://www.mijnwoordenboek.nl/werkwoord/verdommen

Kijk ront op bijvoorbeelt Dweakers en je zuld zien dad er wel heel veel zo niet een groeiente meerterheit t's en d's toorelkaar haald.
Op Dweakers sdop ik med hed lezen van reacdies bij te eersde te besde afschuwelijke daalfoud.
Lees dus sdeets minder taar.
Nied om aan de zien, drek tad nied meer.

Zid ietereen degenwoortig alleen nog maar op een schermpje te duren taaro op school?
Grode grode troevenis tad onterwijs degenwoortig.


o,ja pssssd
Toe ons andere lezers een plezier, in veel gevallen helpd een spellingscondrole nog wel eens. Schrijf je tie reacdie eersd even in een deksdetitor.
12-11-2015, 18:06 door Anoniem
Door Anoniem:Toe ons andere lezers een plezier, in veel gevallen helpd een spellingscondrole nog wel eens. Schrijf je tie reacdie eersd even in een deksdetitor.

Neem je eigen advies ter harte: de juiste spelling is natuurlijk "etidor". :-)
13-11-2015, 00:35 door [Account Verwijderd]
Door Anoniem:
Door Anoniem:Toe ons andere lezers een plezier, in veel gevallen helpd een spellingscondrole nog wel eens. Schrijf je tie reacdie eersd even in een deksdetitor.

Neem je eigen advies ter harte: de juiste spelling is natuurlijk "etidor". :-)

Yuo gyus carck me up !
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.