image

MOB wil contant geld in toekomst behouden

maandag 23 november 2015, 17:18 door Redactie, 10 reacties

Het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer (MOB), een organisatie van aanbieders en gebruikers van het betalingsverkeer, wil dat contant betalen ook in de toekomst mogelijk blijft. Het MOB komt twee keer per jaar bijeen en bij de laatste vergadering werd onder andere contant geld besproken.

Hoewel contant betalen nog altijd de meestgebruikte betaalmethode is, neemt het gebruik af. In 2014 werd 53 % van de betalingen contant afgerekend, tegen 65 % in 2010. Deze verschuiving zal volgens het MOB doorzetten, omdat pinnen steeds makkelijker en sneller gaat en de consument steeds meer gewend raakt aan pinnen, onder andere aangemoedigd door banken. Bovendien zullen nieuwe betaalmethoden soms ook in de plaats komen van contant betalen.

Dit roept geleidelijk vragen op over de rol die op termijn nog wordt voorzien voor contant geld, aldus het MOB. Vorig jaar werd er daarop een taskforce opgericht om een toekomstvisie over contant geld te ontwikkelen. In die visie (pdf) wordt nu gesteld dat het belangrijk voor de maatschappij is dat contant geld goed blijft functioneren als betaalmiddel, in de zin dat banken contante betalingen blijven accepteren, consumenten makkelijk contant geld van de eigen bankrekening kunnen blijven opnemen en banken het door hen ontvangen contante geld makkelijk en tegen redelijke kosten op de eigen rekening kunnen (laten) storten.

Volgens de taskforce is contant geld in de eerste plaats belangrijk omdat en zolang sommige consumenten hinder ondervinden wanneer zij niet contant kunnen betalen. Dit is in het bijzonder van belang voor mensen die geen betaalpas hebben of deze al dan niet tijdelijk niet kunnen gebruiken, mensen met een visuele beperking, mensen die zichzelf budgetteren of gebudgetteerd worden via contant geld en jongeren onder de 14 jaar, alsmede in situaties waarin men anoniem wil blijven.

Verder vindt de taskforce het voor de stabiliteit en schokbestendigheid van het betalingsverkeer van belang dat contant geld een goed functionerend betaalmiddel blijft, omdat contant geld het laatste alternatief vormt indien om welke reden dan ook het pin-systeem tijdelijk niet werkt. Het MOB heeft daarom besloten de acceptatie van contant geld periodiek in haar vergaderingen te bespreken. Ook de bereikbaarheid en toegankelijkheid van geldautomaten en faciliteiten voor banken om contant geld op de eigen rekening te storten komen daarbij aan de orde.

Reacties (10)
23-11-2015, 17:23 door Anoniem
Zoveel procent van de traceerbare transacties, alleen zeggen ze dat er niet bij,
er word meer contant betaald dan ze denken.
23-11-2015, 20:10 door MeowSec
ja contant geld moet blijven er gaan steeds meer pinautomaten weg en dat is niet goed.
23-11-2015, 20:34 door Wadjinn
Stel je voor een wereld zonder contant geld. De economie stort in!!!
Bouwmarkten, supermarkten, witgoed bedrijven, restaurants, etc. zijn DE plaatsen waar het meest contant geld wordt gebruikt. De reden laart ik in het midden maar als de overheid grip wil hebben op dit geld gaan we echt een crisis in die de overheid niet overleeft.

http://delangemars.nl/2015/11/12/contant-geld-wordt-illegaal/

Iedere derde zaterdag van de maand is het PINLOZE zaterdag. Doe mee.

http://handjecontantje.org/
23-11-2015, 22:55 door Anoniem
De banken hebben nu al een probleem om het electronisch betalingsverkeer aan de praat te houden.
Voorbeeld vandaag:
"ABN Amro ruim zes uur getroffen door pinstoring
Gepubliceerd: 23 november 2015 19:09
Laatste update: 23 november 2015 19:30

De bank ABN Amro had maandag te maken met een pinstoring van ruim zes uur.
ABN Amro liet even voor 19.00 uur op Twitter weten dat de problemen zijn verholpen.

Volgens de bank zorgde de storing ervoor dat het saldo van klanten niet werd herkend. Dat kon ertoe leiden dat mensen tijdens pinbetalingen de melding 'onvoldoende saldo' kregen.
Ook was het niet mogelijk om geld op te nemen van pinautomaten, omdat ook die het saldo van de gebruiker niet konden herleiden.

Saldo
De app en op de website van ABN was het juiste saldo wel zichtbaar, maar de pinautomaten herkenden bij- en afschrijvingen van maandag niet."
24-11-2015, 08:04 door Anoniem
Plastic geskimd bij parkeer automaat-> plastic geblokkeerd -> 3 weken wachten op nieuw plastic ->kan niet bij mijn cash -> kan niet afrekenen-> moet 'wegens administratieve en beveiligings redenen maar even 3 weken van de lucht alleen leven en alle automatische verhogingen van veroorzaakte latere betalingen maar van m'n resterend voedsel budget betalen. Dat dus niet!

Eerste zaterdag na de ontvangst van salaris, op naar de bank en al het geld er weer af. 1 keer per jaar langs bij de utilities; NUON, Waternet, ISP, Verzekering en belasting voor afrekening en jaarlijkse vooruitbetaling, contant!

Als het dan toch digitaal moet, dan maar bitcoin,.. 'in crypto we trust',.. in the banks not really,...;-)
24-11-2015, 08:52 door Anoniem
Heel goed dat hier een organisatie zijn hand voor uitsteekt. Contact geld is een pilaar van onze vrijheid en beschermt onze privacy. Contante transacties en pintransacties kunnen prima naast elkaar bestaan.
24-11-2015, 09:54 door Anoniem
Het afschaffen van contant geld kán zelfs niet. Hoe is het dan de bedoeling dat je geld nog buiten de bank kan bewaren?
We besluiten dus het concurrentiebelang van de bank maar nog meer te ondermijnen en controle op het systeem volledig te maken? Mooi, hopen dat alles meteen in moge storten en dan kunnen we meteen over naar een decentraal systeem, dan is het onvermeidelijk dat de meerderheid beslist in plaats van een ongedefinieerde of zelfs geabstraheerde minderheid.
25-11-2015, 08:54 door Anoniem
Door Anoniem: Plastic geskimd bij parkeer automaat-> plastic geblokkeerd -> 3 weken wachten op nieuw plastic ->kan niet bij mijn cash -> kan niet afrekenen-> moet 'wegens administratieve en beveiligings redenen maar even 3 weken van de lucht alleen leven en alle automatische verhogingen van veroorzaakte latere betalingen maar van m'n resterend voedsel budget betalen. Dat dus niet!
Een goede reden om ook wat geld bij een andere bank te zetten.
Probleem met je bankpas, storing bij de bank. Pak een andere pas.
26-11-2015, 20:34 door Anoniem
Een goede reden om ook wat geld bij een andere bank te zetten.
Probleem met je bankpas, storing bij de bank. Pak een andere pas.

Een bankrekening kost geld. Contant geld niet, bovendien werk contant geld altijd, zelfs zonder elektriciteit of verbinding.
30-09-2016, 11:41 door Anoniem
ik ben thomas vermeeren uit schoten en ben van mening dat co,ntant geld niet wordt afgeschaft:
maar het volgende best zou zijn:

enkel contant dit nog en achter de komma niets meer komt in euro (dat eurocent-munten worden allen verplicht bij wet, afgeschafd):
- € 1 (enkel in briefje 14x7 cm)
- 1 € (enkel in briefje 14x7 cm)
- € 10 (enkel in briefje 150x750 mm)
- 10 € (enkel in briefje 150x750 mm)
- € 100 (enkel in briefje 16x8 cm)
- 100 € (enkel in briefje 16x8 cm)

- de munten worden afgeschafd en al de andere rest van de biljetten ook (en biljetten blijven bestaan, ook voor de veiligheid, maar omdat ze minder gebruikt worden door electronisch betalen, ervmaar bepert minimalistisch functioneel verplicht moeten blijven, om de mensen die dit verpklicht moeten gebruiken zoals de marktkramers en kwetsbare minderheden, het zo wordtty in der toekomst)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.