image

Koenders: geen cyberverdrag tussen China en Europa

dinsdag 24 november 2015, 11:33 door Redactie, 1 reacties

Er is geen cyberverdrag tussen China en Europa en er is ook niet onderhandeld door een Nederlandse speciaal ambassadeur over een digitaal niet-aanvalsverdrag tussen beide partijen, zo heeft minister Koenders van Buitenlandse Zaken laten weten (pdf) op Kamervragen van D66.

Naar aanleiding van berichtgeving in de Telegraaf waarin werd gesteld dat een Nederlandse speciaal ambassadeur voor cyberkwesties onderhandelt over een digitaal niet-aanvalsverdrag tussen Europa en China hadden de D66-Kamerleden Sjoerdsma en Hachchi vragen gesteld. Nu stelt Koenders dat er eind oktober een informele dialoog tussen vertegenwoordigers van Europese landen, denktanks en universiteiten en hun Chinese tegenhangers hebben plaatsgevonden om tot een beter inzicht in de wederzijdse posities te komen.

Ook de Speciaal Gezant voor internationaal cyberbeleid, Uri Rosenthal, heeft aan deze gesprekken deelgenomen. In dat licht is onder andere gesproken over internet governance, cyberspace en internationale veiligheid en de digitale economie. Tijdens de dialoog zijn ook de wederzijdse visies toegelicht op het recente rapport van een VN-werkgroep over cyberspace en internationale veiligheid, waarin onder meer de gedragsnorm wordt beschreven dat een Staat geen ICT-activiteit zou moeten uitvoeren of ondersteunen die leidt tot opzettelijke beschadiging van vitale infrastructuur. Volgens Koenders is dit waar het citaat van de Speciaal Gezant in het bericht in de Telegraaf aan refereerde

Reacties (1)
24-11-2015, 14:06 door Anoniem
Het onderwerp internet governance mag je links laten liggen, als je dat niet doet versterk je enkel de kern van het probleem... vat proberen te krijgen op iets wat daar (ik zeg gelukkig) te groot voor is.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.