image

ABN AMRO: tekort aan hoogopgeleide IT'ers

donderdag 26 november 2015, 16:40 door Redactie, 24 reacties

De IT-markt groeit in 2015 en 2016 sneller dan de economie, waardoor het tekort aan hoogopgeleid IT-personeel verder toeneemt, zo meldt het economisch bureau van ABN AMRO in een nieuw rapport. Overheid en bedrijfsleven worden dan ook opgeroepen om 'door te pakken' door omscholingstrajecten tot IT-specialisten nog nadrukkelijker te stimuleren. Zo kan een deel van het grote aantal vacatures worden ingevuld.

Vanuit het bedrijfsleven ontstaat meer vraag naar producten en diensten op het gebied van IT en daarmee ontstaan nieuwe vacatures. Mede daarom bestaat er een verband tussen de economische groei in de laatste tien jaar en de omzet van IT-bedrijven Vanaf het vierde kwartaal van 2013 steeg de gemiddelde omzet per IT-bedrijf elk kwartaal. In ruim acht jaar tijd is het aantal bedrijven in de sector bijna verdubbeld, van bijna 27.000 naar ruim 52.000, ook omdat veel IT'ers die hun baan kwijtraakten voor zichzelf begonnen.

Juist vanwege die digitale transformatie die diverse branches in zijn greep houdt verwacht ABN AMRO dat de omzet van de IT-sector over 2015 en 2016 sneller groeit dan de economie als geheel. Zo ontstaan nieuwe banen voor bijvoorbeeld softwareontwikkelaars. Maar er zullen ook nieuwe banen ontstaan in diverse IT-gerelateerde groeimarkten, zoals data-analyse, cloudcomputing en cybersecurity. Vanaf 2011 zijn er gemiddeld elk kwartaal 11.000 nieuwe vacatures voor IT-gerelateerde beroepen ontstaan. Een groot deel wordt niet ingevuld. Volgens de gegevens staan er gemiddeld per kwartaal ruim 9.000 vacatures voor IT-functies open.

Informatica

Volgens ABN AMRO is Informatica de meest geschikte af te ronden studie voor veel van de bestaande IT-vacatures. De aanwas van de arbeidsmarkt via het aantal afgestudeerden is echter veel te laag om het aantal vrijgekomen banen op te vullen. Sinds studiejaar 2003/2004 komen er per jaar gemiddeld 4.550 nieuwe afgestudeerden vanuit het hoger onderwijs Informatica bij. Vanwege het tekort worden bedrijfsleven en overheid dan ook opgeroepen om stevig in te zetten op omscholingsprocessen van bestaand personeel.

Als het tekort niet wordt aangepakt kan dit volgens ABN AMRO gevolgen voor het vestigingsklimaat in Nederland hebben. "Er is daarin veel werk aan de winkel voor de overheid en het bedrijfsleven. Idealiter zouden omscholingsprocessen tot IT-specialist nadrukkelijker gestimuleerd worden vanuit de overheid. Goed functionerende omscholingsmechanismen kunnen een deel van het tekort het hoofd bieden. Ook is belangrijk dat het tekort door hogescholen en universiteiten als een collectief maatschappelijk probleem wordt gezien", aldus de conclusie van het rapport (pdf).

Reacties (24)
26-11-2015, 17:37 door Anoniem
Tja, en toch ligt b.v. het salarisniveau van security specialisten in NL beduidend lager dan in b.v. Engeland of Amerika ... Pay peanuts, get monkeys :)
26-11-2015, 17:55 door Anoniem
Volgens mij is er niet een tekort aan IT personeel in het algemeen. Het is meer een tekort aan IT personeel dat voor een modaal salaris met diepgaande kennis van alle mogelijke systemen zonder extra vergoeding op onregelmatige tijden wil werken. Als er echt een tekort aan IT personeel was zou de beloning stijgen volgens vraag en aanbod. Dat is de afgelopen twee jaar niet gebeurt. Zie http://www.loonwijzer.nl/home/nieuws/Salarisnieuws/flinke-loondaling-voor-icter-in-2013. Op mij komen oproepen om meer ICT-ers op te leiden zoals in het artikel dan ook over als een manier om de beloning voor deze ICT-ers naar beneden te krijgen.
26-11-2015, 18:02 door Anoniem
Lees: we zoeken goed opgeleide mensen die we het liefst minder dan niks willen betalen en onze systeem 100% veilig.
26-11-2015, 18:07 door Anoniem
Was het niet ABN AMRO die hun IT personeel van de hand deed? Gek toch dat er een tekort is.
26-11-2015, 18:49 door Anoniem
In plaats van metselaars en bakkers om te scholen tot high-end IT guru's maar het salaris ervan gelijk te willen houden kan men niet veel beter investeren in opleiding van een groot aantal werkeloze MBO/HBO IT-ers?

IT-ers die al enkele jaren ervaring hebben maar door de crisis hun baan verloren en met een gat on hun CV zitten worden nu massaal door robots afgewezen omdat wergevers het niet meer trekken de stapels CVs door te ploegen. Als je in die mensen zou investeren hoef je niet helemaal bij nul te beginnen, bij omscholers moet je dat wel en is het maar de vraag of ze hetzelfde kennis en inzicht kunnen opbouwen dan iemand die al zijn hele leven met IT bezig is.

Men wil een 20 jarige die 40 jaar ervaring heeft en tevreden is met het loon van een 15 jarige, die ook nog eens een glazen bol in bezit heeft om tijdens zijn carrière het perfecte profiel te ontwikkelen, wat het betreffende bedrijf zoekt. En oja 24 uurs dienst en overwerken is natuurlijk onderdeel van de functie; studeren in eigen tijd doe je maar s'nachts en in je vakantie. Wat hou je dan nog over buiten een paar schoolverlaters...?

En dan kijkt men raar op dat er een tekort is.
26-11-2015, 20:03 door Anoniem
Tja, als hoog ervaren IT'r krijg ik vaak te maken met jonge hoogopgeleide IT'rs die eerst het nodige afgeleerd dienen te worden. Want de praktijk is toch wat anders.

Misschien dienen de werkgevers zich eens achter de oren te krabben. Die eeuwige noodkreet dat er te weinig IT'rs zouden zijn wordt zuur vertaald in de praktijk. Namelijk dat IT vooral als een kostenpost gezien wordt. En dus dat er steeds weer jonge, goedkope, honden geworven moeten worden die hun truukje moeten doen ter vervanging van de oude garde die er net zo makkelijk uitgeschopt wordt. Want, "duur".

Waarbij "duur" uiteraard niet verder reikt dan het inzicht van de spreadsheet manager. Kwantificeren is immers een vakgebied dat menig manager, vooral de korte termijn denkers, maar niet willen/kunnen begrijpen.

Het gevolg is dat de werkgevers vooral uitstralen dat het IT vak een tijdelijk iets is. Gelijk een prof voetballer. Je doet je kunstjes tot je 30ste, of zoiets, en daarna hoop je binnen te zijn, want anders zoek je het maar uit. Voor jouw 10 anderen.

Niet het soort toekomstperspectief waarmee je je eigen kinderen door een goede opleiding leidt, je hypotheek kan afbetalen, leuke reizen kan maken met je geliefden, je huwelijk in stand houdt, en zo meer.
Terwijl er toch flink verdient wordt in de IT. Mogelijk liggen de verdienverhoudingen wat scheef?

Dus nee, schreeuwen om nog meer subsidie en sponsering teneinde nog meer goedkoop wegwerp personeel binnen te graaien, want goed voor de eigen extra winst en daarna mag de maatschappij de kosten van WW, Bijstand, re-integratie en wat al niet meer ophoesten voor de oudgedienden is niet de manier.

Kom eerst maar eens met aantoonbare, heel lange termijn, win/win situaties voor werkgever en werknemer.
Investeer in opleidingen van reeds in dienst zijnde personeel als het inderdaad zo nodig is dat sollicitanten gecertificeerd zijn in van alles en nog wat. Maar nee, de oudgediende er uit schoppen en vervangen door een jonge hond die papiertje XYZ heeft gehaald op kosten van de maatschappij, of zichzelf, is goedkoper. Want de klanten vragen om papiertjes. Zucht.
Vertaal ervaring en deskundigheid in iets wat wel doordringt in de koppen van de spreadsheet managers.
En zo verder.

Maar vooral, biedt toekomst aan hen die de investering maken IT als carriere te kiezen. In plaats van hen te vervangen door anderen zodra de spreadsheet zegt dat het een dubbeltje goedkoper kan.

Want doe je dat niet dan gaat de te leren maatschappelijke les worden dat IT'r worden je vooral doet om anderen rijker te maken. Om als dank uitgekotst te worden op middelbare leeftijd en daarna een last te worden van de maatschappij.

Als dat je PR is dan gaat dat vroeg of laat je een reputatie opleveren waardoor mensen je gaan mijden als de pest.

Zegt een ervaren 50+ IT'r, die er warmpjes bij zit, maar zeker niet blind is voor de "marktontwikkelingen".

Punt is, als ervaren IT'r zou ik mijn eigen kinderen niet adviseren om ook IT'r te worden. En juist dat zegt nogal wat.

Een beetje IT'r haalt met gemak 50 - 100K winst (of kostenbesparing) binnen voor zijn/haar werkgever, maar delen? Ho maar. Nee, uitknijpen die handel. Fijn, doe het dan lekker zelf dan. Je oogst wat je zaait.

Jammer hoor, dat, vooral grote, werkgevers de maatschappij zien als een middel om hun winst te vergroten ten koste van de rest. Moet je toch echt een zeer apart persoon voor zijn om zo te kunnen denken.
Anderen als wegwerpartikel zien voor je eigen plezier. Psychopathisch. Hoe sneller dat soort figureren duidelijk wordt gemaakt dat zij het niet alleen kunnen hoe beter de maatschappij gaat worden. Psychopaten zijn de laatsten die je in een positie van macht zou willen hebben als je je eigen kinderen ook een toekomst gunt.

Nog stommer is het om dat soort figuren hun zin te geven. Hoe hard ze ook huilen.
Laat ze bloeden, dat gunnen zij anderen immers ook.

Gun een ander wat ze jouw gunnen. De wereld wordt er beter van.
26-11-2015, 20:04 door Anoniem
Door Anoniem: Tja, en toch ligt b.v. het salarisniveau van security specialisten in NL beduidend lager dan in b.v. Engeland of Amerika ... Pay peanuts, get monkeys :)
Ik zou zeggen je weet waar je heen moet om een goed salaris te krijgen ik wens je veel succes en tot ziens.
26-11-2015, 20:38 door Anoniem
In India komen elk jaar net zoveel afgestudeerden in de IT van de universiteit als wij hier in totaal hebben. En aangezien ABN al met Indiase partners werkt, zie ik het probleem niet zo.
26-11-2015, 21:53 door Overcome
Door Anoniem: Tja, en toch ligt b.v. het salarisniveau van security specialisten in NL beduidend lager dan in b.v. Engeland of Amerika ... Pay peanuts, get monkeys :)

Dat zeggen al die enorm belangrijke bankiers ook. Die kla(a)g(d)en ook steen en been dat op Wallstreet en in de City véél meer wordt verdiend en dat ze hier slechts pinda's krijgen. Want ja, ze zijn zo verschrikkelijk goed en hebben zo'n fantastische visie mét afgeronde MBA, daar moet toch minimaal een paar miljoen tegenover staan. En wat blijkt: al die overbetaalde bankdirecteuren, die de wereld als hun gokpaleis zien, de wereldeconomie door hun extreme inhaligheid eigenhandig de grond in hebben getrapt en alleen maar denken aan winstmaximalisatie en nóg meer geld, bleken in werkelijkheid een stel overbetaalde hondsdolle apen te zijn. Betalen ze zichzelf letterlijk honderden miljoenen, moeten we nog dokken voor een bail-out.

Laat die "Pay peanuts, get monkeys" dus maar achterwege. Die stelling heeft de laatste jaren zijn waarde volledig verloren.
26-11-2015, 22:11 door Anoniem
Door Overcome:
Door Anoniem: Tja, en toch ligt b.v. het salarisniveau van security specialisten in NL beduidend lager dan in b.v. Engeland of Amerika ... Pay peanuts, get monkeys :)

Dat zeggen al die enorm belangrijke bankiers ook. Die kla(a)g(d)en ook steen en been dat op Wallstreet en in de City véél meer wordt verdiend en dat ze hier slechts pinda's krijgen. Want ja, ze zijn zo verschrikkelijk goed en hebben zo'n fantastische visie mét afgeronde MBA, daar moet toch minimaal een paar miljoen tegenover staan. En wat blijkt: al die overbetaalde bankdirecteuren, die de wereld als hun gokpaleis zien, de wereldeconomie door hun extreme inhaligheid eigenhandig de grond in hebben getrapt en alleen maar denken aan winstmaximalisatie en nóg meer geld, bleken in werkelijkheid een stel overbetaalde hondsdolle apen te zijn. Betalen ze zichzelf letterlijk honderden miljoenen, moeten we nog dokken voor een bail-out.

Laat die "Pay peanuts, get monkeys" dus maar achterwege. Die stelling heeft de laatste jaren zijn waarde volledig verloren.

Wat u zegt. Van al die klagers zijn er maar weinig naar het buitenland vertrokken. Kennelijk zat men daar niet zo op deze zelfbenoemde toptalenten te wachten. Afgezien van dat: ICTérs verdienen royaal meer dan de modale Nederlander. Al dit geklaag hier is ongefundeerd.
27-11-2015, 06:30 door Anoniem
Misschien eerst even het vacature/werknemer zoek process streamlinen voordat we een influx gaan creeeren?

Goede vacatures vinden is namelijk een vreselijke process (third-reqruiters parasieten die alle vacature sites vol spammen/mensen platbellen en vreselijk veel geld vragen daarvoor) Als werknemer kan je door de bullshit de werkgever niet meer vinden.

misschien dus eerst even met de bedrijven kopjes bij elkaar en een centraal punt ontwikkelen waar werkgevers en werknemers elkaar kunnen vinden op een logische IT sector manier?
27-11-2015, 09:27 door Anoniem
Zijn "hoogopgeleide IT'ers" mensen die informatica op het hbo hebben afgerond of mensen die een universitaire studie erop hebben zitten? In het artikel wordt deze groep over een kam geschoren, maar er zit een groot fundamenteel verschil in de achtergrond van deze mensen. Hbo'ers zijn er genoeg, maar de opleidingen sluiten maar matig aan op de arbeidsmarkt en de scholieren worden opgeleid tot code monkeys. In de data-analyse en cybersecurity heb je mensen nodig die hun lineaire algebra en getaltheorie op orde hebben en die ervaring hebben met formele verificatie. Dan ben je op academici aangewezen en die zijn er maar weinig. De instroom van die opleidingen is sterk stijgende over de afgelopen paar jaar, maar die cijfers zijn erg misleidend omdat de helft weer uitvalt in het eerste jaar omdat ze het niveau niet aankunnen.
27-11-2015, 09:41 door Anoniem
Door Anoniem:

Gun een ander wat ze jouw gunnen. De wereld wordt er beter van.

Wees slim.. Start je eigen IT bedrijf met een goede dienstverlening op enkele onderwerpsgebieden en durf nee te zeggen tegen de uitvreters... Als IT-er kun je vaak in de tijd dat je niet ergens in dienst bent uitstekend een product of dienst ontwikkelen. Het is zo simpel als je even goed nadenkt.
27-11-2015, 10:13 door Anoniem
Krijg je ervan als je iedere cent/performance ratio naar je voordeel wilt zetten.
27-11-2015, 10:39 door PietdeVries
Door Anoniem: Krijg je ervan als je iedere cent/performance ratio naar je voordeel wilt zetten.

Onzin! Als IT-er heb je hier niet te klagen. Leuke lease-auto, mobiel en laptop van de zaak. Ga voor de grap eens het bejaardentehuis in, of een ziekenhuis, lager school. Vraag wat die mensen daar verdienen en hoeveel uur ze daarvoor moeten werken. En stap dan weer in je leasebak en rijd blij naar je baas, wetende dat je flink beter zit dan zij...

Zeker - de tijd dat je kon solliciteren bij een auto-dealer en meteen een wagen uit kon kiezen, die is voorbij. Maar als je goed werk levert, word je goed betaald.(en als dat laatste bij jou niet het geval is, is er wellicht iets mis met het eerste?)
27-11-2015, 13:11 door Anoniem
Door Anoniem: In India komen elk jaar net zoveel afgestudeerden in de IT van de universiteit als wij hier in totaal hebben. En aangezien ABN al met Indiase partners werkt, zie ik het probleem niet zo.

Als de codekwaliteit van die 'afgestudeerde it'ers' net zo laag is als die van alle andere codeklopbedrijfjes in India is het eerder een kostenpost dan een besparing.

Verder zijn er meer dan genoeg mediocre of zelfs slechte ict'ers die echt geen vetpot hoeven te verdienen, maar laat men a.u.b. wel vakkennis (en dus ook jaren) en competentie meenemen in de berekening en die mensen echt als specialist betalen ipv als reguliere ict'er. De lonen zijn laag in vergelijking met (it)consultancy en 'management/projectleider' dat jonge capabele WO-afgestudeerde informatici niet heel erg gemotiveerd zijn om te gaan werken als wat ze hier ict'er noemen (ofwel oneerbiedig codeklopper genoemd).

Het kan overigens wel zijn dat de lonen in het buitenland hoger liggen, maar ik voel me niet heel gemotiveerd voor 30k dollar meer per jaar te gaan verhuizen. Kan overigens ook naar Duitsland indien je een elektro/embedded ict achtergrond hebt, maar ook dat staat niet iedereen aan.
27-11-2015, 13:24 door Anoniem
Werknemers in Nederland: Maar in de rest van de wereld betalen ze veel meer dan bij ons.

Werknemers in Amerika: Maar in de rest van de wereld betalen ze veel meer dan bij ons.

Werknemers in India: Maar in de rest van de wereld betalen ze veel meer dan bij ons.


Zolang dit sprookje overal aangehaald wordt als reden voor hogere salarissen zullen we er nooit uitkomen.


Overigens vind ik een briefje dat diploma heet vaak zwaar overated. De kennis was er kennelijk ooit, maar geen garantie dat iemand die na 20 jaar werken bij eenzelfde werkgever die ook nog steeds heeft.

Ik heb met iemand moeten werken die zijn informatica diploma 13 jaar geleden gehaald had, vervolgens alleen maar gewerkt in een heel ander vakgebied, omdat hij op zijn vakgebied nooit aangenomen werd (Salaris eis). De kennis die hij ooit had, had eerst een flinke opfris beurt nodig.

Of wat te zeggen over die IT manager die wel de kennis heeft om iets op te lossen, maar zich verschuild achter de procedures om dat juist niet te doen.

Te bang voor zijn baan en bijbehorende salaris.

Ik zie ze bij menig bedrijf werken. En in alle gevallen halen ze mijn eerste zin aan.
27-11-2015, 13:31 door PietdeVries
Door Anoniem: Als de codekwaliteit van die 'afgestudeerde it'ers' net zo laag is als die van alle andere codeklopbedrijfjes in India is het eerder een kostenpost dan een besparing.

Dat de kwaliteit in opkomende markten lager is riep men in de jaren '90 ook van Japanse auto's. En nu, 30 jaar later zijn het aantoonbaar betere auto's dan de Westerse industrie kan produceren. Rond het jaar 2000 kwam de "troep" uit China, maar nu is China het enige land dat nog een beetje zonnecellen produceert, waar onze iPhones in elkaar worden geschroefd, waar er eigenlijk nog echt gewerkt wordt.
Als je nu achterover leunt en roept dat "ze" in India allemaal maar van een laag niveau zijn en niks meer kunnen dan codekloppen, dan kom je van een koude kermis thuis. Nog 10 jaar en ze zijn daar net zo goed als jij daar ooit was, en nog 20 jaar en ze zijn beter. Beter, met meer en goedkoper... je kan wel inpakken.
27-11-2015, 14:53 door Anoniem
Onzin! Als IT-er heb je hier niet te klagen. Leuke lease-auto, mobiel en laptop van de zaak. Ga voor de grap eens het bejaardentehuis in, of een ziekenhuis, lager school.

Dat veel werkgevers zich enkel laten drijven door kostprijs, en vervolgens beginnen te klagen over de kwaliteit van het werk wanneer ze de goedkoopste IT-ers hebben binnen gehaald is gewoon een feit. Dat IT-ers bij veel werkgevers vaak de deur uit worden gewerkt is eveneens een feit. Dat staat volstrekt los van de vraag of je als IT-er verder veel te klagen hebt, het zegt vooral wat over mentaliteit bij werkgever. En vaak gaat die kostengedreven mentaliteit wel ten koste van de kwaliteit van de werkzaamheden.
27-11-2015, 17:15 door Anoniem
ABN heeft toch geld zat. De burger loopt dankzij de beursgang van ABN 13 miljard mis, gewoon weg. Dat kan zo maar vind iedereen?

Wel, in Nederland zijn nu meer dan 600.000 werklozen. Dit is het officiële getal. Verteld niets over verborgen werkloosheid.

Misschien dat ABN zelf eens aan aantal mensen uit de groep van 600.000 werklozen opleid. Maar oh, bedrijven willen het liefst niks inverteren in werkgelegenheid. Daar moet de overheid, de samenleving maar in voorzien.
28-11-2015, 22:27 door Anoniem
Misschien is het maar goed dat banken niet het spectaculaire toptalent kunnen vinden tegen een hongerloon. Zo raken ze nog verder achter en verdwijnen deze fossielen uiteindelijk van het toneel. Als dat gebeurd komt een gigantische berg kapitaal vrij dat daadwerkelijk in de samenleving kan worden geïnvesteerd.

Dat kapitaal zit nu opgepot terwijl klanten het bijvoorbeeld moeten doen met een of andere Joomla prutsoplossing voor ABN internetbankieren.

Als je ziet wat je als gemiddelde IT-er nu aan toekomstperspectief hebt; je bent je hele carrière vrije tijd aan het investeren in certificeringen die alleen handig zijn voor partnership kortingen van je baas en vaak haaks staan op je eigen ontwikkeling, je moet altijd paraat staan ook als je er eigenlijk voor je gezin moet zijn en je verdient nog minder als taxichauffeur.

€ 1900,- voor een skilled servicedesk of € 2100 voor een systeembeheerder, etc... Waar zijn we eigenlijk mee bezig ?

Darwin - 1
ABN - 0
29-11-2015, 20:58 door Anoniem
Dit artikel lijkt hetzelfde als wat er in 2000 werd gepubliceerd, http://tweakers.net/nieuws/13888/tekort-aan-it-specialisten-stijgt-schrikbarend.html. Bedrijven roepen steeds dat er een te kort is aan IT-ers en we merken er niets van. Er is een te kort aan IT-ers die voor een habbekrats willen werken. Over 10 à 15 jaar zullen ze weer roepen, dat er een te kort is aan IT-ers. Het begint een mantra te worden van bedrijven, die graag voor niets IT-ers willen inzetten.
29-11-2015, 23:28 door Anoniem
Door Anoniem:Als je ziet wat je als gemiddelde IT-er nu aan toekomstperspectief hebt; je bent je hele carrière vrije tijd aan het investeren in certificeringen die alleen handig zijn voor partnership kortingen van je baas en vaak haaks staan op je eigen ontwikkeling, je moet altijd paraat staan ook als je er eigenlijk voor je gezin moet zijn en je verdient nog minder als taxichauffeur.

€ 1900,- voor een skilled servicedesk of € 2100 voor een systeembeheerder, etc... Waar zijn we eigenlijk mee bezig ?

Darwin - 1
ABN - 0

Waarom gaat u dan als hooggeschoolde niet iets anders doen?
30-11-2015, 09:56 door Anoniem
Nederland is gewoon een handels en dozen schuif land. Ooit was er de ambitie om technologisch voorop te lopen , nooit meer iets van gehoord. Het is jammer maar veel managers snappen gewoon niet dat in de tech sector kennis zeer beperkt houdbaar is en je continu moet bijscholen om op de hoogte te blijven van de laatste stand der zaken, zeker als je in de IT security sector werkt.
Echt slecht vind ik IT niet betaald als je het bv vergelijkt met de zorg maar een echte vetpot is het ook weer niet. De vraag is of dat nodig is. Ik denk dat veel IT'ers liever een uitdagende baan hebben met fijne collega's dan dat ze anderhalf keer meer verdienen maar iets moeten doen (zoals leiding geven en veel powerpoints genereren) wat ze eigenlijk niet interesseert.
Wil je echt dat de jeugd massaal voor IT gaat kiezen dan moet je de salarissen wel flink omhoog gooien echter dan krijg je weer een hele kudde geldzoekers die kwalitatief weer niet echt sterk zijn, ik denk niet dat dat nou de oplossing is.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.