image

KPN en Vodafone starten proef met smartphone als OV-chipkaart

maandag 30 november 2015, 14:02 door Redactie, 13 reacties

KPN, Vodafone, Translink en de openbaar vervoerbedrijven zijn een proef gestart waarbij OV-reizigers via hun smartphone kunnen in- en uitchecken. Smart-OV, zoals het initiatief wordt genoemd, is een nieuwe manier van betalen in het OV met de smartphone, zo hebben Translink en KPN bekendgemaakt.

Om deze betaalwijze in de toekomst te realiseren zijn de verschillende partijen met een proef van drie maanden gestart. Het hoofddoel van de proef is om te bepalen in hoeverre de techniek in de praktijk werkt. Tijdens de proef checken reizigers in en uit met hun smartphone en wordt er op saldo gereisd. Via de Smart-OV app kan de reiziger vervolgens kijken of hij is in- of uitgecheckt en wat de reis hem heeft gekost.

Reizigers die aan de proef meedoen ontvangen een nieuwe simkaart waar de OV-chipkaart op wordt geladen. De nieuwe NFC-simkaart biedt mobiele abonnees de mogelijkheid tientallen denkbare betaal-, toegangs- en identificatietoepassingen op de simkaart op te slaan. Volgens KPN zou voor wie dit wil deze sim-oplossing uiteindelijk alle (betaal)passen in de portemonnee kunnen vervangen.

KPN zal vanaf 1 januari alle nieuwe mobiele abonnees voorzien van een NFC-simkaart. Huidige KPN-klanten krijgen bij een reguliere simkaartvervanging of op aanvraag de NFC-simkaart geleverd. Aan de proef van Smart-OV kunnen maximaal 200 reizigers meedoen. Geinteresseerden kunnen zich via Smart-OV.nl aanmelden. Het is de bedoeling om de nieuwe reis- en betaalmethode in 2016 aan een breed publiek aan te bieden. Ook kunnen andere telecombedrijven dan aansluiten.

Reacties (13)
30-11-2015, 15:10 door Anoniem
Gelukkig, eindelijk het treinkaartje weer terug voor iedereen zonder smartphone.

... Wacht eens effe !

Of mogen die mensen dan niet meer met het openbaar vervoer...?! Leuk alternatief dan! Uitstekend over nagedacht weer...
30-11-2015, 15:25 door Anoniem
Alles met je smartphone? Denk nog eens aan de laatste keer dat iets het ineens niet meer deed of onvindbaar was. Hoe zou het zijn als ineens niks het meer deed of zomaar alles onvindbaar was?
30-11-2015, 15:59 door Anoniem
Puur uit nieuwsgierigheid:

En hoe gaat de NS deze geweldige reismethode uitleggen aan toeristen zonder NFC functionaliteit op de telefoon?
Die doelgroep kan nu namelijk al niet overweg met de ov-chipkaart. Laat staan met een app die gekoppeld wordt aan die chipkaart.
30-11-2015, 16:22 door Anoniem
Erg onhandig. Een lege batterij en je kunt lopen.
30-11-2015, 16:29 door Anoniem
Waarom geen proef met bankpassen en contact geld ? Ik wil niet met een OV chipkaart betalen. En ook niet met mijn mobiel.
30-11-2015, 16:32 door Anoniem
Laat de NS er maar voor zorgen dat het openbaar vervoer weer terugkomt! Het is om ko...misselijk van te worden: Alweer zo'n digitale proeftuin!
30-11-2015, 18:00 door Anoniem
Dit soort nieuwe betaalmethoden dienen in de eerste plaats om de IT werkgelegenheid te continueren.
Dat de klant letterlijk de rekening betaalt bij de onvermijdelijke massa gebruik, waardoor grote storingen of tekortkomingen gegarandeerd zullen optreden, zal deze beroepsgroep een zorg zijn, immers hun werkgelegenheid is weer voor langere tijd. zekergesteld. Het ultieme doel van de IT beroepsgroep is zichzelf onmisbaar te maken, en daarbij behoort ook het uitvinden van feitelijk dit soort overbodige diensten.
30-11-2015, 20:20 door N4ppy
Lees ik het nou verkeerd of zit de nfc in de simkaart?
30-11-2015, 20:22 door N4ppy
Hoe werkt het?
Als u meedoet, ontvangt u een nieuwe SIM-kaart en een bericht met instructies om uw NFC-smartphone geschikt te maken. Nadat u de instructies heeft opgevolgd en de Smart-OV app heeft geïnstalleerd, is uw smartphone klaar om mee te reizen

Nee dus je krijgt gewoon een nieuwe sim kaart

Waarom er dan in het artikel nfc-simkaart staat??.
01-12-2015, 00:21 door [Account Verwijderd]
Door Anoniem: Waarom geen proef met bankpassen en contact geld ?...

...zoals in landen om ons heen. Evenwel daar is het geen proef maar gewoon dagelijkse gezonde praktijk uitgevoerd door mensen met hersens daar waar bij deze - hoe kan het anders - NEDERLANDSE initiatiefnemers zaagsel zit. Dus ja, de bekrompen digitale poldermentaliteit moet zich weer eens zo nodig narcistisch profileren!
01-12-2015, 08:15 door [Account Verwijderd]
Door N4ppy: Hoe werkt het?
gebruiksaanwijzing?
Als u meedoet, ontvangt u een nieuwe SIM-kaart en een bericht met instructies om uw NFC-smartphone geschikt te maken. Nadat u de instructies heeft opgevolgd en de Smart-OV app heeft geïnstalleerd, is uw smartphone klaar om mee te reizen...
Is dat de letterlijke tekst uit de gebruiksaanwijzing: “smartphone klaar om mee te reizen”? Ongelofelijk wat een onvolkomen taalgebruik. Je reist met een vervoermiddel of je gaat lopen. Basta. Het is om te gieren van het lachen èn... even serieus: het overduidelijke bewijs dat dit soort zaken verzonnen worden door idiot savants (neen, dit is géén scheldwoord) die vastgesmolten zitten aan hun keyboard, muis en beeldscherm en daar alleen vandaan komen om naar de 'soda machine' te lopen. Elk gevoel met wat zich in de werkelijkheid afspeelt is hen vreemd.
01-12-2015, 09:28 door Anoniem
Door N4ppy: Lees ik het nou verkeerd of zit de nfc in de simkaart?

Nee, alleen Security.nl heeft het verkeerd geïnterpreteerd. De Simkaart heeft applets geladen die gebruikt worden voor de NFC betalingen, deze communiceren door middel van SWP met de NFC antenne van de telefoon.

Helaas is dit alleen nog maar beschikbaar voor Android. Ik wacht nog steeds op het moment dat dit allemaal ook op mijn iPhone beschikbaar wordt!
01-12-2015, 12:06 door Profeet - Bijgewerkt: 01-12-2015, 12:09
NFC (near field) en GSM (WAN) in één? Ja dat klinkt echt als een heeeeeel goed idee.....
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.