De Amerikaanse burgerrechtenbeweging EFF heeft bij de Amerikaanse toezichthouder FTC een klacht tegen Google ingediend, omdat de internetgigant via Chromebooks en Google Apps het surfgedrag van scholieren zou volgen. Vanwege de "spionage" van leerlingen is de EFF een campagne gestart.
Als onderdeel van de 'Spying on Students' campagne onderzocht de EFF de apparatuur en software die scholen aan scholieren verstrekken, waaronder Chromebooks en Google Apps voor het onderwijs. Hoewel Google gegevens van scholieren niet gebruikt voor gerichte advertenties, ontdekte de EFF dat de 'Sync-feature' van Chrome standaard op Chromebooks voor scholen staat ingeschakeld. Hierdoor kan Google alle websites die scholieren bezoeken, alsmede hun zoekopdrachten, bekeken YouTube-video's en wachtwoorden volgen, opslaan en voor niet-advertentiedoeleinden gebruiken, zo stelt de EFF.
Volgens de burgerrechtenbeweging vraagt Google geen toestemming van leerlingen en hun ouders en omdat sommige scholen het gebruik van Chromebooks verplichten, kunnen ouders de dataverzameling door Google niet voorkomen. Google heeft de EFF inmiddels laten weten dat de instelling op Chromebooks voor scholen waardoor Chrome data synchroniseert zal worden uitgeschakeld. De burgerrechtenbeweging noemt het een kleine stap in de juiste richting, maar vindt dat Google niet ver genoeg gaat om de privacyschending van studenten te corrigeren. Om scholieren te helpen met hun privacy heeft de EFF een uitleg online gezet hoe de privacyinstellingen van Chromebooks en Google-accounts kunnen worden aangepast.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.
Op woensdag 17 maart mogen alle Nederlanders van achttien jaar en ouder weer naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. ...
Nog een aantal weken en dan gaat Nederland weer naar de stembus om een nieuwe Tweede Kamer te kiezen. In aanloop naar de ...
Het aftellen naar de verkiezingen is begonnen. Nog vier weken en dan mag Nederland in de stemlokalen en per post bepalen wie de ...
Een digitaal paspoort, recht op betaalbaar en snel internet, 'digitale inburgering' of digitaal stemmen, het zijn slechts een ...
Wanneer je hieronder het e-mailadres van je account opgeeft wordt er een nieuwe activatielink naar je gestuurd. Deze link kun je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Wanneer je het juiste e-mailadres hebt opgegeven ontvang je automatisch een nieuwe activatielink. Deze link kan je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Geef je e-mailadres op en kies een alias van maximaal 30 karakters.
Je hebt je succesvol aangemeld. Voordat je je account kunt gebruiken moet deze eerst geactiveerd worden. Dit kan je zelf doen middels de activatielink die naar het opgegeven e-mailadres is verstuurd.