image

Gartner: miljard slimme apparaten in woningen in 2018

maandag 7 december 2015, 11:58 door Redactie, 12 reacties

In 2018 zullen slimme woningen via allerlei met het internet verbonden apparaten massaal online zijn, zo voorspelt onderzoeksbureau Gartner. Volgens de marktvorser zullen er volgend jaar al in slimme steden 1,6 miljard met het internet verbonden apparaten zijn, een stijging van bijna 500 miljoen apparaten ten opzichte van 2015.

Onder slimme steden verstaat Gartner allerlei partijen die van het Internet of Things gebruik maken, zoals gezondheidszorg, slimme woningen, slimme gebouwen, slim transport en andere slimme diensten. De stijging volgend jaar is vooral te danken aan het Internet of Things in commerciële gebouwen. Zo gaat het in 2016 om 518 miljoen apparaten. Het gaat dan onder andere om slimme energieoplossingen en beveiligingscamera's.

Slimme woningen, voorzien van slimme televisies, slimme lampen, slimme thermostaten, slimme huisbeveiligingssystemen en slimme keukenapparatuur blijven nog iets achter in de ontwikkeling. Volgend jaar zullen er 336 miljoen van dit soort apparaten in slimme huizen zijn. In 2018 zijn slimme huizen echter de voornaamste plek waar Internet of Things-apparaten worden aangetroffen, namelijk meer dan 1 miljard. Volgens Gartner zullen de gegevens die al deze Internet of Things-sensoren verzamelen voor zowel burgers, bedrijven als overheid waardevol zijn.

Reacties (12)
07-12-2015, 12:23 door Anoniem
Gartner vergeet wel een partij voor wie deze IoT gegevens waardevol zullen zijn: criminelen. Dus alsjeblieft, vergeet IoT zolang producenten geen goede (en dan bedoel ik echt goede) beveiliging inbouwen. Dan maar iets minder gebruiksgemak. Want wat was het toch fijn dat we bijvoorbeeld UPnP en WPS hadden. Waarbij dit rijtje natuurlijk makkelijk kan worden aangevuld.
07-12-2015, 12:34 door Anoniem
Door al dit 'slimme gedoe', wordt de mens alleen maar dommer.....

TheYOSH
07-12-2015, 12:41 door Anoniem
En al die apparaten moeten regelmatig van veiligheidsupdates worden voorzien. Het lijkt wel een 100PK motorblok waarbij je 95 PK nodig hebt om de motor veilig aan de gang te houden en maar 5PK over hebt om vooruit te komen.
07-12-2015, 14:12 door Anoniem
Het neemt niet weg dat ik mijn huis ook ga vol gooien met verschillende IOT apparaten, fantastisch hoe je alles kunt verbinden! Nooit meer nadenken, alles automatiseren :]

TheYOSH
07-12-2015, 15:07 door Anoniem
- slimme televisie: zal ik wel niet aan ontkomen, maar die wordt dan wel aangesloten aan een versterker zonder retourkanaal.
Afluisteren en spionage via de TV is er dan niet bij!

- slimme lampen, slimme thermostaten, slimme huisbeveiligingssystemen en slimme keukenapparatuur
Geen haar op m'n hoofd die eraan denkt dit in mijn huis toe te laten.
En als een apparaat tóch zo'n functie zou hebben zal ik niet aarzelen deze uit te zetten cq. de netwerkfunctie ervan uit te zetten.

Maar de 'domme massa' zal dit futuristische speelgoed wel weer heel mooi vinden. Ze weten niet wat ze nu weer allemaal binnenhalen!
07-12-2015, 15:43 door Anoniem
Dan begint de privacy- en security-nachtmerrie pas goed. Elm Street zal er niets bij zijn. En, inderdaad, we worden er dommer, luier en suffer van. Maar voor sommigen lijkt juist dat het paradijs te zijn: "alles vanuit je luie stoel". IT'ers, kom in opstand tegen dit perspectief, en ga toepassingen maken die het leven van je klanten niet *gemakkelijker*, maar *interessanter* maken!
07-12-2015, 17:30 door Briolet
Het gros van de slimme apparaten is niet doordacht omdat ze alleen via Wifi kunnen communiceren. Op heel veel locaties is de ether daarvoor al te druk. De mogelijkheid voor een degelijke bedrade verbinding ontbreekt vaak.

En veel apparaten claimen volledig WPA2 te ondersteunen, maar in de praktijk is dat vaak alleen WPA2-PSK en niet het volledige WPA2 pallet. (dus is geen bedrijfsmatig WPA2 gebruik mogelijk)

Slimheid is dus ver te zoeken.
07-12-2015, 18:13 door Anoniem
Jammer dat je binnenkort geen keuze meer hebt.
08-12-2015, 00:41 door DAG
Nee, dat wordt geen WiFi, dat wordt LoRa.

LoRa (Long Range) is een radio netwerk waarbij goedkope sensoren (encrypted) berichten kunnen sturen via een gateway naar een centrale server. De sensoren kun je afhankelijk van de toepassing maanden zo niet jaren lang laten werken op batterijen of dmv een oplaadbare batterij in combinatie met een zonnecel.

Applicaties, ofwel APP's kunnen van deze dienst gebruik maken om te kunnen acteren op de sensor data. LoRa wordt het radio transport van de toekomst waar Internet Of Things een beroep op zal doen. Het zit hem op dit moment wel een beetje in de LoRa radio dekking, maar dat is een kwestie van tijd.

KPN rolt LoRa uit:
https://www.kpn.com/zakelijk/grootzakelijk/oplossingen/infrastructuur-en-connectiviteit/internet-of-things.htm

Maar zie ook de initiatieven zoals die te vinden zijn op http://thethingsnetwork.org/

In het geval dat de 'slimme' dingen veel bandbreedte nodig hebben, zoals bijvoorbeed audio or video, dan zal LoRa niet geschikt zijn, dan moet je wel WiFi of 3/4G gaan toepassen, of gewoon een kabel natuurlijk.
08-12-2015, 06:05 door Anoniem
En wat mag daar dan slim aan zij. " dat ze precies weten wat ja de hele dag doet?"
08-12-2015, 09:28 door Anoniem
1984 van George Orwell was geen instructieboekje...

Gelukkig voor onze overheid heeft nu iedere burger al een telescreen in zijn broekzak, binnenkort iedereen ook een telescreen in de huiskamer en slaapkamer, eentje in de computerkamer, een op de werkplek en ook een om de arm!
08-12-2015, 20:38 door Anoniem
Door Anoniem: 1984 van George Orwell was geen instructieboekje...

Gelukkig voor onze overheid heeft nu iedere burger al een telescreen in zijn broekzak, binnenkort iedereen ook een telescreen in de huiskamer en slaapkamer, eentje in de computerkamer, een op de werkplek en ook een om de arm!

In 2015 zijn ze vrijwillig, in 1984 waren ze verplicht.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.