image

Geen ontslag voor doorsturen bedrijfsdata naar privémail

maandag 7 december 2015, 11:33 door Redactie, 10 reacties

Een werkneemster van het failliete Imtech Toegangstechniek, dat werd overgenomen door Record Holding uit Capelle aan den IJssel, mag niet worden ontslagen omdat ze bedrijfsgegevens naar haar privémail doorstuurde, zo heeft de kantonrechter bepaald.

Volgens Record Holding zou de werkneemster zonder toestemming een grote hoeveelheid bedrijfs- en concurrentiegevoelige informatie onbeveiligd naar haar privémailadres hebben verzonden. Het bedrijf stelt daarnaast dat de BYOD-regeling de werkneemster verbiedt om informatie naar haar privémail te sturen. Record Holding besloot de vrouw te schorsen en eiste haar zakelijke laptop en smartphone. De werkneemster weigerde de apparatuur in eerste instantie in te leveren, maar besloot dit uiteindelijk toch te doen.

In haar verweer ontkent de vrouw dat ze bedrijfsgevoelige informatie heeft verstuurd naar haar privémail. Het ging om twee e-mails, waarvan er één een email betrof met een nieuw format en een aangepaste rekentool die een collega had ontwikkeld met het verzoek ernaar te kijken. De vrouw heeft deze doorgestuurd om er die avond naar te kijken. Deze e-mail bevatte geen bedrijfsvertrouwelijke informatie, zo stelt ze. De andere e-mail die zij doorstuurde betrof een uitnodiging van oud krijgsmachtofficieren.

De vrouw stelt dat ze in het verleden wel bedrijfsgevoelige informatie naar haar privémail heeft gestuurd, wat in hoofde van haar functie was toegestaan. Dit deed zij bijvoorbeeld voorafgaand aan migraties om relevante gegevens veilig te stellen. Verder stelde de vrouw dat Record Holding in strijd met de BYOD-regeling alle e-mail en privébestanden heeft geraadpleegd, zonder dat het bedrijf daarvoor een concreet vermoeden had van schending van het geheimhoudingsbeding. Volgens de werkneemster is haar privacy daardoor geschonden.

Vonnis

De rechter stelt in zijn vonnis dat de voorgevallen feiten niet voldoende reden zijn om de vrouw te ontslaan. Volgens de rechter is van belang dat Record Holding niet heeft gesteld dat zij schade heeft geleden doordat de werkneemster de gegevens naar haar privémail heeft doorgestuurd dan wel dat de vrouw die gegevens aan derden heeft verstrekt. Het bedrijf heeft weliswaar gesuggereerd dat het de bedoeling van de werkneemster was om die gegevens aan de concurrent door te sturen, maar zij heeft die suggestie op geen enkele wijze geconcretiseerd, aldus de rechter.

De rechter houdt daarbij rekening met het feit dat het bij Imtech kennelijk niet ongebruikelijk was dat gegevens naar de privémail werden doorgestuurd. Hoewel de vrouw wisselende verklaringen heeft afgelegd voor het doorsturen van de gegevens naar haar privémail kunnen naar het oordeel van de kantonrechter geen kwade bedoelingen worden afgeleid.

Wat betreft de vermeende privacyschending en de schadevergoeding die de vrouw hierop eiste stelt de rechter dat hiervoor onvoldoende grond is, aangezien de vrouw haar claim niet voldoende heeft uitgewerkt en onderbouwd. Uiteindelijk besliste de rechter dat de werkneemster niet mag worden ontslagen, maar geen recht op een schadevergoeding heeft. Record Holding moet uiteindelijk de proceskosten van 1.000 euro van de vrouw betalen.

Reacties (10)
07-12-2015, 12:00 door Anoniem
Tsja. En nu... Niet ontslagen. Maar wordt nooit meer vertrouwd. Gaat nooit meer enige vorm van promotie maken, niet in functie en niet in salaris. Maar ze is niet ontslagen. Dus nu is het een kwestie van tijd dat ze ziek thuis gaat zitten (omdat ze niet meer vertrouwd wordt en overal buiten gehouden wordt). Kost de werkgever een bom duiten. En uiteindelijk vliegt ze er toch wel uit, noem het een reorganisatie, disfunctioneren of langdurige ziekte.

Hoe zou het nou toch komen dat werkgevers niet meer zo graag mensen in dienst hebben?

Verder natuurlijk te idioot voor woorden dat je als je een bedrijfscomputer hebt, de boel naar je privé mail moet gaan sturen. Digibeet-rechter...
07-12-2015, 12:45 door Anoniem
Door Anoniem: Verder natuurlijk te idioot voor woorden dat je als je een bedrijfscomputer hebt, de boel naar je privé mail moet gaan sturen. Digibeet-rechter...

De vraag is natuurlijk wel welke feiten partijen hebben kunnen aandragen voor hun beweringen. Want de rechter schakelt niet op mooie verhaaltjes alleen, hij wil een onderbouwing met feiten zien. Verder is het begrip "bedrijfscomputer" bij een BYOD-regeling lastig in een waterdichte definitie te vangen, zeker nu meer en meer van werknemers wordt verlangd dat zij ook thuis in eigen tijd "iets" voor de zaak doen. Het valt niet uit te sluiten dat de rechter bij allerlei feiten en omstandigheden wat vraagtekentjes heeft geplaatst.
07-12-2015, 12:59 door Anoniem
Door Anoniem: Tsja. En nu... Niet ontslagen. Maar wordt nooit meer vertrouwd. Gaat nooit meer enige vorm van promotie maken, niet in functie en niet in salaris. Maar ze is niet ontslagen. Dus nu is het een kwestie van tijd dat ze ziek thuis gaat zitten (omdat ze niet meer vertrouwd wordt en overal buiten gehouden wordt). Kost de werkgever een bom duiten. En uiteindelijk vliegt ze er toch wel uit, noem het een reorganisatie, disfunctioneren of langdurige ziekte.

Hoe zou het nou toch komen dat werkgevers niet meer zo graag mensen in dienst hebben?

Verder natuurlijk te idioot voor woorden dat je als je een bedrijfscomputer hebt, de boel naar je privé mail moet gaan sturen. Digibeet-rechter...

Het is imtech, die verwacht dat je 24 uur per dag beschikbaar bent.
De vraag is of je daar dus wilt blijven werken, ik heb een ander bedrijf gevonden, waar ik liever werkte.

Overigens had ze een laptop, ik zou zeggen sla die gegevens op op een netwerkschijf als je thuis bent.
07-12-2015, 13:03 door [Account Verwijderd]
Deze berichten veroorzaken dat werknemers minder efficiënt gaan werken.
Ik heb bijvoorbeeld in het verleden bedrijfsgegevens naar huis gemaild om indien nodig in het weekend ook aktie te kunnen ondernemen in het geval van melding per email (Outlook web access) van ernstige storingen waarmee niet gewacht kan worden tot maandag. Als ik paranoide zou zijn gebeurt er nu het volgende:

Vlug, ik vernietig die gegevens thuis dan maar. Dat is het minste wat ik kan doen. Oei en wat dan met de - bibberdebibber - email-logs op de server van de werkgever waar ik geen toegangsbevoegdheid toe heb? Oh oh...het is om slapeloze nachten van te krijgen!

Maar de realiteit zou dus wel eens kunnen zijn dat dit goedbedoeld thuis voorhanden zijn van bedrijfsgegevens wordt misbruikt als sluwe motivatie om me bij een reorganisatie af te danken.

Moraal: Niet méér thuiswerken dan schriftelijk vastgelegd en wel binnen nauw omschreven schriftelijk vastgelegde beiderzijds ondertekende kaders. Eigen schuld...sliep uit....dikke bult. (ten aanzien van de werkgever)
07-12-2015, 13:26 door Anoniem
Moraal van het verhaal, zet de stukken op USB .....
07-12-2015, 16:58 door Anoniem
Door Anoniem:Verder natuurlijk te idioot voor woorden dat je als je een bedrijfscomputer hebt, de boel naar je privé mail moet gaan sturen. Digibeet-rechter...

Als je een bedrijfscomputer hebt, wil dat niet zeggen dat je die mee naar huis mag nemen. Er zijn genoeg bedrijven die een laptop geven omdat er met flexwerkplekken wordt gewerkt of omdat de medewerker een computer nodig heeft tijdens vergaderingen. Die bedrijven zijn veel te bang dat de medewerkers die laptop in de trein laten liggen.

Peter
08-12-2015, 13:08 door Anoniem
Geen wonder dat de aandelen nog maar op 3 cent staan.
09-12-2015, 01:25 door Anoniem
De rechter heeft kennelijk gezien dat Record Holding dit als excuus gebruikt om goedkoop van een werknemer af te komen. Werknemer heeft misschien per ongeluk op iemand zijn lange teen gestaan. Dan is het zoeken naar een stok om mee te slaan. Gebruikelijk gedrag bij bedrijven met ondermaats ethisch besef.
09-12-2015, 08:08 door Anoniem
Ontmoedigingsbeleid heet dit. Toekomstige vorm van reorganisatie
10-12-2015, 10:03 door Anoniem
Het gaat hier om een Bring your own device (BYOD) policy en de scheiding tussen bedrijfsmail en prive mail. Volgens mij een grijs gebied.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.