image

Voorlopig geen oplossing voor onveilig computergebruik

maandag 17 maart 2003, 10:29 door Redactie, 7 reacties

Security experts weten hoe moeilijk het kan zijn om een computersysteem te beveiligen. Er zijn echter voldoende gebruikers die deze kennis niet hebben, zo laat security expert en oprichter van Counterpane, Bruce Schneier, weten. Deze mensen zijn dan ook de dupe van slecht ontworpen software en zullen dit voorlopig ook blijven, aangezien er niemand wat aan deze situatie doet. Verder behandelt Bruce in dit artikel de gevaren die thuisgebruikers lopen op het Internet en geeft hij wat korte security tips.

Reacties (7)
17-03-2003, 10:50 door Anoniem
Originally posted by Redactie
aangezien er niemand wat aan deze situatie doet.
De keerzijde van de medaille is dat wanneer je er inderdaad wat aan doet, je direct klachten krijgt omdat men persé compromitterende software wenst te gebruiken, te denken aan:
- KaZaa en equivalentische p2p-rommel;
- ICQ / Yahoo / MSN -messengers;
- Donderslui is de software up to date te houden;
- onnozel gebruik van de peecee als speelplaats/entertainment box, zonder bewust wensen te zijn van de dodelijke verbinding met de buitenwereld;
- etcetera, vul maar in.

Veruit de meeste mensen die frequent last hebben van compromitteringen van hun pc (denk bijvoorbeeld verhalen die je in de wandelgangen van uitgaansgelegenheden hoort als "heb m'n peecee weer helemaal opnieuw moeten installeren, hij deed de laatste tijd zo raar") sporen niet tussen de oren: Alles dat ze aan software draaien is doorgaans ge-Ka-Zaa'd (nieuw modewoord, gelukkig nog niet in Van Dale) en downloaden zij zich te pletter aan bijvoorbeeld game's, programma's, muziek en films waarmee ze een enorm risico lopen tot een besmetting.

Virussen, Wormen en andere bedreigingen vinden ongebreiteld hun weg via zulks dom ondoordacht en oneigenlijk gebruik van de computer.

Je zou zeggen dat dergelijke gebruikers er niet om vragen, maar smeken.
17-03-2003, 12:52 door Anoniem
n/t
17-03-2003, 13:14 door Anoniem

Je zou zeggen dat dergelijke gebruikers er niet om vragen, maar smeken.
[/quite]

Het grote probleem is de enorme hoeveelheid lusers tegenover een klein groepje (percents-gewijs) admins die dat snapt. En uiteraard de MultiMedia Hype, die mensen aanspoort om plugin hier, OCX control daar te downloaden en installeren.
Spyware is een _gevolg_ van de domheid van lusers. Het kan, dus zal iemand het proberen, de slachtschapen klikken wel.

Misschien toch maar een 'internet-rijbewijs' ? Een jaar na de laatste verhitte discussie begin ik er een voorstander van te worden.

De software-industrie heeft geen belang bij educated users, de marketingbranche al helemaal niet, de lusers zelf doen niks.
Dan maar 'verplicht' ?
17-03-2003, 13:54 door Anoniem
Originally posted by SmartPaul Misschien toch maar een 'internet-rijbewijs' ? Een jaar na de laatste verhitte discussie begin ik er een voorstander van te worden.

De software-industrie heeft geen belang bij educated users, de marketingbranche al helemaal niet, de lusers zelf doen niks.
Dan maar 'verplicht' ? [/B]
Ik denk dat er wettelijk (in de vorm van een verplichting) weinig van te bakken valt. Ik geloof wel in de aanscherping van educatie èn begeleiding van jongeren. De teevee van vroeger is nu de computer als instant oppas om de koters zoet te houden. Dat gaat verkeerd. Je moet er eerst fatsoenlijke weldenkende mensen van maken zodat ze er verstandig mee om kunnen gaan, vóórdat ze alleen bloot worden gesteld aan anarchisme waar praktisch alles kan. Veel jeugd is tegenwoordig 'hersendood' ge MSN'd (*geeft een ferme klap tegen de oortjes van dames en heren succesvolle tweeverdieners doch lamlendige ouders*).

Dat heeft inderdaad helemaal niets met automatisering c.q. computers te maken, maar gewoon het feit dat de koters van tegenwoordig veel missen aan positieve bagage: dat een uitwerking heeft op al het andere, dat niet mag worden onderschat.

Veiligheid kan beter worden gewaarborgd met een fatsoenlijk gezinsleven: die mensen vragen zich uit hunzelf af of een te plegen handeling wel verstandig is, tevens in de breedste zin des woords.
17-03-2003, 14:07 door Anoniem
Ik vindt het wat ver gaan om het 'gezinsleven' (welja, we doen er ook nog even een 'hoeksteen van de samenleving' bij) direct te betrekken bij 'security'.
Het zal ongetwijfeld hier en daar verschil maken, maar een uitgangspunt kan het niet zijn.

Verder een interessante discussie, maar ik heb mijn twijfels over sommige 'raakvlakken'. Het US-model komt al snel het lelijke hoofd opsteken..

HTH
17-03-2003, 14:25 door Anoniem
Originally posted by RegelPaul
Ik vindt het wat ver gaan om het 'gezinsleven' (welja, we doen er ook nog even een 'hoeksteen van de samenleving' bij) direct te betrekken bij 'security'.
Het zal ongetwijfeld hier en daar verschil maken, maar een uitgangspunt kan het niet zijn.
:) Ik begrijp dat het niet voor iedereen direct zichtbaar is, maar is uiteindelijk alles daar toch aan te herleiden. *mag best even bij worden stilgestaan*
12-07-2003, 21:01 door tommyV
Weet iemand of kazaa ook spyware bezit. Dus of Kazaa eigelijk mijn prive informatie aan derde door verkoopt?


Ik heb namelijk een Spyware software gedownload en ik vond vele spyware software in mijn PC.

[URL=http://www.veilingtips.nl/autohits/popupkillers/spyware_eliminator.htm]Spyware website[/URL]

laat mij het eventjs via deze weg weten. THKS
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.