image

Vorig jaar 20.000 boetes wegens niet tonen identiteitsbewijs

vrijdag 11 december 2015, 09:51 door Redactie, 22 reacties

Vorig jaar heeft de politie ruim 20.000 boetes uitgedeeld aan mensen die weigerden hun identiteitsbewijs te tonen of deze niet bij zich hadden. Dat blijkt uit gegevens die NU.nl van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) heeft ontvangen. Sinds januari 2005 geldt in Nederland de Wet op de Uitgebreide Identificatieplicht.

Elke Nederlander van 14 jaar en ouder moet op verzoek van een daartoe bevoegd ambtenaar een identificatiebewijs kunnen tonen. Vorig jaar werden er 20.741 boetes uitgeschreven wegens het niet tonen van een identiteitsbewijs. In 2012 ging het nog om 18.806 boetes. De boete voor het niet tonen van een id-bewijs bedraagt 45 euro voor minderjarigen en 90 euro voor volwassenen. Negentig procent van de boetes wordt door de politie uitgeschreven. Conducteurs of controleurs van vervoersbedrijven volgen met bijna zes procent. De overige boetes zijn afkomstig van bijvoorbeeld toezichthouders van gemeente of Staatsbosbeheer.

Uit protest tegen de identificatieplicht startte een groep webloggers in 2005 de campagne "Gelijk Oversteken!", om zo aandacht te vestigen op eventueel misbruik door de politie van de identificatieplicht. Via de campagne werd opgeroepen om iedereen die door politie om een identiteitsbewijs wordt gevraagd, de agent verzoekt zijn of haar papieren te tonen. Agenten zijn daartoe wettelijk verplicht. Volgens de webloggers zouden op deze manier veel onnodige, onredelijke en discriminerende controles kunnen worden voorkomen. De website van de campagne, gelijkoversteken.org, is echter niet meer online.

Reacties (22)
11-12-2015, 09:58 door karma4
Aan wie zijn die boetes uitgedeeld als ze geen identiteit hebben?
11-12-2015, 10:25 door Anoniem
En het zou niet gebruikt worden als melkkoe, nee echt niet. Overheid... gatverdamme!!
11-12-2015, 10:30 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
11-12-2015, 10:32 door Anoniem
Door karma4: Aan wie zijn die boetes uitgedeeld als ze geen identiteit hebben?
Simple kan/wil je het niet tonen ga je mee naar bureau om identiteit te bepalen zolang dat niet is vastgesteld mag je daar verblijven tot vast staat wie je bent.
11-12-2015, 11:20 door Ron625
De regel is echter, dat de agent het eerst vraagt en dus voorgaat.
Wil de agent het hard spelen, dan vordert hij het bewijs, als burger ben je verplicht, om het op eerste vordering te tonen.
Een 2e keer vorderen kan dus al een boete opleveren.
Soms nemen agenten ook genoegen met iets anders waar een naam op staat, een pinpas o.i.d. om toch een boete uit te kunnen schrijven.
Het is ook mogelijk, om iemand om deze reden aan te houden en mee te nemen naar het bureau, de burger moet dan maar zorgen, dat het identificatie bewijs daar komt.
11-12-2015, 12:14 door Anoniem
Door Ron625: De regel is echter, dat de agent het eerst vraagt en dus voorgaat.
Wil de agent het hard spelen, dan vordert hij het bewijs, als burger ben je verplicht, om het op eerste vordering te tonen.
Dat is niet geheel juist. De agent moet een redelijke grond hebben om het identiteitsbewijs te vorderen.
Volgens artikel 8a Politiewet 1993 moet een vordering "redelijkerwijs noodzakelijk [zijn] voor de uitoefening van de politietaak."

Vraagt een agent om je ID-kaart, dan kun je ook hem vragen of zich te legitimeren. Dit moet vanwege artikel 2 van de Ambtsinstructie.

Dat wordt voor het gemak vaak vergeten als ze in uniform zijn.
Legitimeren voor hen betekent twee zaken:
1. wettelijk identiteitsbewijs tonen, en
2. bewijs tonen dat ze zich als agent mogen uitgeven.

zie ook https://www.security.nl/posting/27604/Juridische+vraag%3A+Wanneer+moet+je+ID-kaart+aan+politie+tonen%3F
11-12-2015, 12:21 door Anoniem
En hoeveel van die boetes zijn door rechters weggewoven en hoefde deze niet betaald te worden? Er is zat jurisprudentie dat rechters niet meegaan in de gekte van de boetes en in veel gevallen de boetes als onterecht verklaarden omdat de betrokkenen niet de gelegenheid is geboden om binnen een korte termijn alsnog het legitimatiebewijs te tonen. Bij vergeten of verlies/diefstal staat een boete niet in verhouding tot de overtreding en daarbij is de kans groot dat een rechter hier een andere mening over heeft dan de agent die zijn quota aan bonnen moet halen.
11-12-2015, 13:31 door Anoniem
Ik ken, bij mijn weten, 3 verschillende mensen die deze boete hebben mogen ontvangen:

- Een kennis die stond wild te plassen, grote mond (dronken) + geen ID dus mee naar het bureau, boete voor openbare dronkenschap, urineren en voor het niet kunnen tonen van een geldig ID-bewijs. Beledigen van ambtenaar is hem niet verweten.
IMHO meer dan terecht.

- Dochterlief is staande gehouden met de fiets omdat haar achterlicht defect was. Aangezien zij zich niet kon legitimeren met een ID dat als zodanig wordt aangemerkt volgens de Wet (namelijk enkel een kopie van het paspoort / voor + achter minus BSN) heeft ze 2 boetes gehad. Tegen beide boetes is beroep aangetekend (met factuur winterkeuring fiets van 4 dagen voor de bewuste controle) en een uitgebreide eigen verklaring over de slordigheid van mijn dochter en haar angst om zaken te verliezen die niet van haar zijn (want paspoort blijft van de overheid). Met succes, beide zijn kwijtgescholden.
IMHO meer dan terecht.

- Collega gepakt met een flinke slok op achter het stuur. Geen ID, geen rijbewijs en geen kentekenbewijs bij.
Moet voorkomen voor de alcohol, beroep aangetekend tegen de ID-boete, en gewoon schuldig verklaard.
Zonder rijbewijs niet in staat zijn werkzaamheden te vervullen, geschorst (zonder loon dus) tot hij weer over een geldig rijbewijs beschikt of zelf een chauffeur regelt. Ik hoef betrokkene voorlopig ook niet meer te zien buiten diensttijd (zacht uitgedrukt om het even collegiaal te houden).
IMHO ook weer meer dan terecht.


Ik snap de negatieve reacties dan ook niet zo goed, ik ben namelijk overtuigd van het feit dat veruit de meeste boetes voor het niet (kunnen) tonen van een geldig ID gepaard gaan met andere overtredingen / misdrijven.

Over de hoogte van boetebedragen in Nederland is echter veel ruimte voor discussie.
Vast staat namelijk, dat de grootte van de Staatskas meer bepalend is voor de hoogte van boetebedragen, dan het beoogde effect t.a.v. gedragingen van burgers.
Ik denk dan ook dat dat laatste punt, meer bepalend is voor de negatieve opinie, dan de vraag omtrent de rechtsgeldigheid van het uitdelen van deze boetes.

Dat daarnaast iedereen lijkt te roepen dat er harder gestraft moet worden, om vervolgens huilie huilie te gaan doen als zij zelf een briefje van het CJIB op de mat krijgen, stuit me echter zwaar tegen de borst.
Ik vind dat namelijk erg hypocriet, narcistisch bijna.
11-12-2015, 15:10 door Anoniem
Ik heb niet eens een ID-kaart (de allereerste heb ik nooit verlengd en dat ben ik ook niet van plan).
Wel heb ik een paspoort, maar dat draag ik nooit bij me, behalve als ik op reis ga, of speciale gelegenheden waarbij ik me moet legitimeren, en ook alleen dan neem ik hem doelbewust mee.
Ik weet niet beter dat een rijbewijs ook een geldig legitimatiebewijs is, dus daar zal oom agent het mee moeten doen. Dat draag ik wel altijd bij me.
11-12-2015, 15:50 door Anoniem
Toch mooi om te zien dat de ID plicht werd ingevoerd voor hooligans, overlast en TERRORISME!!

Eerst was het enkel een draagplicht die heel sneaky snel is omgezet naar toonplicht, en de twee jaarlijkse toetsing die er zou komen is er nooit geweest. Of te wel dit is weer een lekkere melkkoe voor de overheid die het invoerde onder leugens van angst.
11-12-2015, 16:19 door Anoniem
Ter vergelijk

De Rekenkamer - Wat Kost Een Snelheidsboete ?
https://www.youtube.com/watch?v=YkrrWsM0EoM

Verkeersboetes
Inkomsten van verkeersboetes worden gewoon vooraf als inkomsten begroot op 350 miljoen
Heb je minder boetes dan heb je een probleem op je begroting want minder inkomsten.
Wat doe je dan?
Tarieven omhoog zodat de begroting weer klopt.

Hoe zou dat met deze gelegitimeerde boetes zitten?
20.741 boetes x plm € 90,- per keer = op weg naar de 1.866.690 euro
Voor welke jaarlijkse begroting is dit bedrag bedoeld?

Wat is de werkelijke motivatie om zoveel boetes uit te schrijven?
Angst voor terrorisme soms?
Ben je als 'kleurige hollander' met code oranje net altijd wat sneller aan de beurt ook dan de witte hollander?
Is Nederland vanwege deze strenge controles daarom zo veilig?

Of betreft het toch gewoon op platte ambtelijke wijze inkomsten genereren omdat een begroting er ergens van afhankelijk is.
Een soort van uitkomst van verborgen werkeloosheid zeg maar, minimaal zoveel boetes per dag uitschrijven, ook niet onbelangrijk; voor de prestatie statistiek om te tonen hoe goed de polutie het wel niet doet.

Donkerbruine vermoedens pakten zich samen aan de hemel van de horizon.
11-12-2015, 17:34 door Anoniem
Door Anoniem: Ik heb niet eens een ID-kaart (de allereerste heb ik nooit verlengd en dat ben ik ook niet van plan).
Wel heb ik een paspoort, maar dat draag ik nooit bij me, behalve als ik op reis ga, of speciale gelegenheden waarbij ik me moet legitimeren, en ook alleen dan neem ik hem doelbewust mee.
Ik weet niet beter dat een rijbewijs ook een geldig legitimatiebewijs is, dus daar zal oom agent het mee moeten doen. Dat draag ik wel altijd bij me.

Je mag ook met rijbewijs. Als hun naar ID vragen dan geef ik expres RIJBEWIJS.Ik zeg je eerlijk ik mag hun niet want waarschuwing heb ik nooit gekregen, in de zomer was met spoed naar buiten en dan achteraf had ik door dat ik thuis mij ID was vergeten, het zat in mij jas en dat was voor het eerst dat ik geen ID bij me had en ook werd ik nooit gecontroleerd, toen ik weer terug naar huis wilde gaan werd ik meteen in de straat tegengehouden om ID te tonen, toen ik mij situatie vertelde en mij neef was ook bij mij die had bij zich, maar toch deden beide agenten moeilijk er over omdat hun dachten dat ik niet in Nederland ben geboren terwijl wij elkaar duidelijk verstonden.
11-12-2015, 18:24 door Anoniem
@Anoniem 13:31

Juist het voorbeeld van je dochter, is het voorbeeld waar het om gaat. Je wordt voor een (kleine) overtreding aangehouden, en de boete verdubbelaar slaat toe. Blijkbaar zag de rechter die je had dat ook in.

De andere twee hebben zo te zien al boetes voor > 500 euro, waarbij de autorijder automatisch bijna de id boete krijgt als je je rijbewijs niet bij je hebt.

Ik heb zelf ook toen in 14 jaar was een keer een boete gekregen. En toen (het is weer 30 jaar geleden) was een legitimatie niet nodig. Een terrorist of zware crimineel die weet wel hoe/waar ie een vals id bewijs kan krijgen, maar de gewone man/vouw/kind niet.

Ik zelf ga wel eens alleen op de fiets naar het strand of zembad of anders. En dan neem ik mijn portemonnee of dure telefoon al niet mee, en slechts alleen wat kleingeld voor ijs en wat te drinken. Echter door deze wet ben ik verplicht een document mee te nemen wat als ik het kwijt raak mij 50 euro en boel ellende kost

Verder kan je ook als getuige een boete krijgen voor het niet tonen van je id, dus gaan mensen niet getuigen als ze hun id niet bij zich hebben...

We komen in Nederland in protest tegen een ov-chipkaart omdat die 5 jaarlijks 7,50 kost, maar de id kaart kost 50 euro per 10 jaar, dat is een stuk duurder per jaar

Dit is een draak van een wet en moet zo spoedig mogelijk afgeschat worden. Er is geen enkele terrorist of crimineel extra door aangehouden, of tegengehouden. Wel heeft het er toe geleid dat je alleen met een id of paspoort (of rijbewijs?) meer mag stemmen, ook een schande.

Nog even offtopic, leuk voor je dochter dat ze er onderuit kwam, maar ze reed dus wel met een kapot licht, dus die boete was wel terecht.....

@Anoniem 15:10
Een rijbewijs is vaak voldoenden, Echter een ID of Paspoort is wel verplicht bij o.a. notaris, banken, werkgevers, check
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/paspoort-en-identificatie/vraag-en-antwoord/met-welke-identiteitsbewijzen-kan-ik-mij-identificeren
11-12-2015, 19:27 door Anoniem
Eigenlijk is het alweer onnodig geworden en ik vraag me dan ook af waarom de huidige regels nog gehandhaafd blijven. Het is namelijk zo dat elke agent het identiteitsbewijs via de smartphone kan opvragen. Diegene die gecontroleerd moet worden hoeft dus alleen de naam en de geboortedatum te geven en vervolgens krijgt oom/tante agent het echte onvervalste identiteitsbewijs op het beeldscherm. Dit kan inclusief informatie over tweelingbroers, openstaande boetes enz.
11-12-2015, 20:39 door Anoniem
Benieuwd of er ook mensen uit Nederland zijn verwijderd hierdoor.
Illegalen hebben geen identiteitsbewijs, toch?

misschien een tip voor de Fransen.
Zo zou je heel makkelijk Calais weer veilig kunnen maken voor vrachtwagenchauffeurs.
just sayin'
11-12-2015, 23:58 door johanw
Door Anoniem:Ik snap de negatieve reacties dan ook niet zo goed, ik ben namelijk overtuigd van het feit dat veruit de meeste boetes voor het niet (kunnen) tonen van een geldig ID gepaard gaan met andere overtredingen / misdrijven.
De legitimatieplicht wordt dan ook wel eens de boeteverdubbelaar genoemd: een makkelijke menier om iemand even extra te pakken. Dat stond uiteraard niet in de smoes waarom hij ooit ingevoerd is, maar iedereen die de overheid en politie een beetje kent had dat van te voren kunnen weten.
12-12-2015, 00:21 door Anoniem
Door Anoniem: En het zou niet gebruikt worden als melkkoe, nee echt niet. Overheid... gatverdamme!!

Nee, het was alleen tegen terrorisme...
20.000 terrors in Nederland onschadelijk gemaakt.
12-12-2015, 01:53 door Anoniem
Tja, zo zuiver zijn de intenties om een persoonsbewijs in te voeren niet altijd geweest...
12-12-2015, 13:12 door superglitched - Bijgewerkt: 12-12-2015, 13:13
Die 7,5 miljoen Euro is nou niet bepaald een melk koe te noemen. Volgens mij betaald elke Nederlander gemiddeld genomen 10-25 Euro per jaar aan snelheidsboetes. En dan praten we ineens al over honderden miljoenen Euro's.
12-12-2015, 22:57 door Anoniem
En ik maar denken dat de 2de wereld oorlog voorbij is. Maar ik heb geloof ik toch ergens wat gemist...
13-12-2015, 23:32 door Anoniem
Als je je aan de wet houdt, is het hier in Nederland een stuk aangenamer vertoeven dan in oorlogsgebied..
14-12-2015, 09:00 door Anoniem
Als je geen ID, rijbewijs of paspoort bij je hebt en ze nemen je mee dan blijf je net zolang zitten op het politiebureau totdat een van deze "papieren" te voorschijn komt. Als je geen zin hebt om lang te verblijven bij oom agent zeg je " mijn ID, rijbewijs en paspoort zijn gisteren gestolen". Ze laten je dan snel vrij. Er valt dan namelijk niets te brengen naar het politiebureau.
Wel even bellen de volgende dag dat je je vergist hebt. Er bleek helemaal niets gestolen te zijn. Je hebt je vergist. Je hebt je tas waarin alle drie de documenten zitten ergens tussen laten vallen. Als de documenten de volgende dag geregistreerd staan als gestolen kan het zijn dat je nieuwe moet kopen en kost je dat zo'n 250 euro. Dat is helemaal niets vergeleken met de ellende die je gaat krijgen als je iemand op pad moet stuurt naar een huis of pand waar je 2e vrouw slaapt of in mijn geval 30 kilo hennep ligt met een straatwaarde van 180.000 euro
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.