image

Canadese overheid gewaarschuwd voor risico usb-sticks

dinsdag 15 december 2015, 11:50 door Redactie, 0 reacties

De Canadese overheid is door de Canadese Privacycommissaris gewaarschuwd voor het risico van usb-sticks en andere draagbare opslagmedia, aangezien er via dit soort apparaten grote hoeveelheden data onbedoeld op straat kunnen belanden.

Het afgelopen jaar waren Canadese overheidsinstanties voor 256 datalekken verantwoordelijk. Een stijging van 28 incidenten ten opzichte van een jaar eerder, hoewel overheidsinstanties sinds dit jaar verplicht zijn om datalekken te melden. Voorheen gebeurde dit op vrijwillige basis. Naast een overzicht van de datalekken werd er ook een onderzoek uitgevoerd naar de omgang met draagbare opslagmedia, zoals usb-sticks. Aanleiding was een incident uit 2012 waarbij een draagbare harde schijf met de privégegevens van 600.000 studenten verdween.

Onderzoek

Uit het onderzoek komt naar voren dat er niet goed met dergelijke apparaten wordt omgegaan, waardoor de persoonlijke informatie van Canadezen gevaar loopt, aldus de Privacycommissaris. Hoewel er binnen de onderzochte overheidsinstellingen beleid, processen en beheer met betrekking tot draagbare media zijn, is er ruimte voor verbetering om de kans op een datalek te voorkomen. Van de 17 onderzochte overheidsinstellingen bleek 70% niet alle risico's met betrekking tot de verschillende soorten draagbare media in kaart te hebben gebracht.

Meer dan 90% bleek niet alle draagbare media tijdens de levensduur van het apparaat te volgen en 85% hield niet bij of de data op overbodige of defecte apparaten wel veilig werden vernietigd. Een kwart controleerde niet op het gebruik van versleutelde usb-apparaten en 66% had geen maatregelen die het aansluiten van ongeautoriseerde draagbare opslag, zoals een eigen usb-stick van een werknemer, op het netwerk moet voorkomen. Alle onderzochte instellingen hebben inmiddels aangegeven de aanbevelingen uit het onderzoek over te nemen.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.