image

Kaspersky: Nederlanders vaak doelwit van ransomware

dinsdag 15 december 2015, 15:30 door Redactie, 2 reacties

Nederlanders en Belgen zijn het afgelopen jaar vaak het doelwit van ransomware geweest, zo blijkt uit cijfers van het Russische anti-virusbedrijf Kaspersky Lab over 2015. Als het gaat om 'Trojan ransomware' staat Nederland op een vierde plek, gevolgd door België met een vijfde positie.

Wordt er naar landen gekeken die door 'encryptors' werden aangevallen, dan staat Nederland op de eerste en België op de tweede plek. Encryptors zijn ook een vorm van ransomware. Onder andere de CTB-Locker-ransomware wordt als encryptor omschreven. Dit was de meest actieve encryptor in 2015. Dit jaar werd er een partnerprogramma gelanceerd dat van CTB-Locker gebruikmaakte en werd de Nederlandse taal toegevoegd.

Internetgebruikers raken vooral via e-mailbijlagen met CTB-Locker besmet. Dit jaar werden er Nederlandstalige e-mails verstuurd die van Wehkamp en Intrum Justitia afkomstig leken en de CTB-Locker-ransomware bevatten. "Het lijkt erop dat er mogelijk iemand met Nederlands als moedertaal bij de campagne is betrokken, aangezien de e-mails in relatief goed Nederlands zijn geschreven", aldus Kaspersky Lab. Volgens de virusbestrijder deed zich een soortgelijke situatie in België voor, aangezien CTB-Locker daar ook de meestvoorkomende encryptor was.

Reacties (2)
15-12-2015, 15:44 door Anoniem
Conclusie : Nederlanders zijn dommer dan Belgen !

;p

(nl)
15-12-2015, 15:59 door Anoniem
Uiteraard! Wij zijn een rijk land waar je als je iemand 300-500 euro vraagt voor zijn data wellicht nog een redelijke
response krijgt. Vraag je dit in een land waar een dergelijk bedrag een of meerdere maandsalarissen is dan krijg
je veel minder respons en heeft het dus ook niet veel zin. Dat weten die Russen echt wel!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.