image

Gratis virusscanner evenaart betaalde oplossing bij echte test

vrijdag 18 december 2015, 12:21 door Redactie, 4 reacties

Als het om de detectie van malware gaat is een betaalde oplossing niet altijd beter dan een gratis virusscanner, zo blijkt uit een test van het Oostenrijkse testlab AV-Comparatives. Tijdens de test werden 21 anti-virusprogramma's en internet security suites op verschillende onderdelen met elkaar vergeleken.

Veel tests met anti-virusprogramma's worden in een lab gehouden, waarbij de producten grote hoeveelheden verzamelde malware-exemplaren moeten herkennen. Volgens AV-Comparatives komt dit niet overeen met de werkelijkheid. Daarom organiseert het lab elke maand een "real-world protection test", waarbij anti-virusprogramma's met echte besmette links op internet worden getest.

De tests van augustus, september, oktober en november zijn bij elkaar genomen. In totaal werden er 1606 besmette links gebruikt. De kwaadaardige links wezen naar malware of probeerden via een drive-by download stilletjes malware op het systeem te installeren. Dit zijn precies dezelfde aanvalsvectoren waarmee internetgebruikers dagelijks te maken krijgen.

Resultaten

De virusscanners en internet security suites waren op het moment van de test ook met de meest recente signatures bijgewerkt. De drie beste programma's zijn Bitdefender, Kaspersky Lab en het gratis Panda Security. De programma's lieten één malware-exemplaar door. Verder blijkt dat Microsoft Security Essentials beter presteert dan McAfee. De virusscanner van Microsoft houdt 1517 dreigingen tegen, terwijl McAfee er 1502 stopt. Onderaan de lijst komt Lavasoft, dat 154 exemplaren niet herkende.

Naast de detectie van malware werd ook gekeken of de producten schone links en bestanden als malware beschouwden, de zogeheten false positives. Hier zetten AVG en Kaspersky Lab de beste prestaties neer, aangezien er geen enkele keer vals alarm wordt gegeven. Panda, dat bij de detectie van malware bovenaan eindigde, waarschuwt nu zeventien keer ten onrechte voor schone links en bestanden, terwijl Security Essentials 29 keer ten onrechte alarm slaat. Trend Micro eindigt met 49 false positives onderaan.

Vanwege het hoge aantal false positives weet Panda niet de Advanced+ certificering van AV-Comparatives te krijgen. De gratis oplossing van Avast slaagt hier wel in. Vanwege de slechte resultaten bij zowel het scannen als de false positives krijgt ThreatTrack Vipre geen beoordeling. Aangezien Microsoft als basislijn fungeerde werd dit product niet in de uiteindelijke beoordeling meegenomen.

Image

Reacties (4)
18-12-2015, 14:01 door Anoniem
Ik mis Webroot Secure Anywhere, of kijk ik verkeerd?
19-12-2015, 22:04 door waaromdan
Evenals Norton by Symantec.
21-12-2015, 12:36 door Anoniem
Comodo Antivirus?
22-12-2015, 20:05 door Anoniem
Sommige virusscanners worden getest. Niet alle
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.