image

Ruim helft Belgen gebruikt gratis beveiligingssoftware

dinsdag 22 december 2015, 15:03 door Redactie, 2 reacties

Ruim de helft van de Belgen (54%) gebruikt gratis beveiligingssoftware om de computer tegen malware te beschermen. Dat blijkt uit onderzoek onder meer dan 1.000 Belgische internetgebruikers door de Universiteit Gent. Om zichzelf te beveiligen tegen internetdreigingen is de meest genomen maatregel het installeren van gratis software. 54% van de respondenten geeft aan dit te doen.

Op de tweede plaats komt het vermijden of stoppen van specifieke internetactiviteiten (50%). Op de derde plaats volgt het aanpassen van instellingen (47%). Slechts 21% van de respondenten geeft aan dat ze hun internetgebruik in totaliteit gaan verminderen als beschermingsmaatregel. De wetenschappers gingen ook na met welke vormen van cybercrime de respondenten al in aanraking zijn gekomen. Daarbij kregen ze zes vormen van cybercrime voorgelegd.

De respondenten geven aan dat zijzelf of iemand uit hun omgeving slachtoffer is geweest van virussen (40%), monitoring door private bedrijven (39%), monitoring door de overheid (25%), ongewenste inhoud en/of gedrag (18%), hacking en identiteitsdiefstal (11%) en scams (9%). Bij de categorieën monitoring, zowel door de overheid als door private bedrijven, zijn er in vergelijking met de andere categorieën opvallend meer mensen die aangeven dat ze niet zeker zijn of ze effectief slachtoffer zijn geweest of niet.

Doelgroepen

Op basis van hoe de respondenten internet gebruiken, genomen beveiligingsmaatregelen en hoe ze hun eigen veiligheid op internet beschouwen stelden de wetenschappers vier profielen samen. Het gaat om de bewuste internetgebruiker, de gebruiker met te veel vertrouwen in het internet, de onervaren internetgebruiker en de onbekommerde internetgebruiker. Campagnes voor veilig internetgebruik moeten zich volgens de onderzoekers richten op de groep met te veel vertrouwen in het internet de onervaren internetgebruikers. Dit zijn volgens de onderzoekers de meest kwetsbare groepen, omdat ze relatief weinig kennis over het internet en online risico’s hebben.

Reacties (2)
22-12-2015, 16:49 door Anoniem
Het Nederlandstalige deel ?
22-12-2015, 21:36 door Anoniem
Door Anoniem: Het Nederlandstalige deel ?

Dat andere deel bezoekt wellicht Sécurité.fr ?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.