image

Belgische Privacycommissie hekelt plan voor terreurdatabase

maandag 28 december 2015, 10:31 door Redactie, 8 reacties

De Belgische Privacycommissie is zeer kritisch over het plan van de Belgische regering om een database met gegevens van terroristen en extremisten aan te leggen. De database is een van de maatregelen in het wetsontwerp dat de Belgische regering onlangs goedgekeurde in de strijd tegen terrorisme.

Over het ontwerp van de database vroeg de regering advies aan de Privacycommissie, wat een zeer kritisch geluid opleverde. Zo hekelt de Privacycommissie dat teveel diensten toegang tot de gegevens krijgen, er niet met rechten voor het raadplegen en bewerken van de database wordt gewerkt, er overlappingen met andere databases dreigen en niemand verantwoordelijk is voor het controleren van de betrouwbaarheid van de informatie.

Ook vindt de Privacycommissie het vreemd dat de database via politiewetgeving wordt ingevoerd, zo meldt De Standaard. De Belgische staatssecretaris voor Privacy Bart Tommelein zal het wetsvoorstel nu herbekijken. "Het spreekt voor zich dat de regering na het advies van de Privacycommissie het wetsontwerp zal herbekijken. We onderzoeken het nu op inhoud, en zullen bepaalde elementen bijsturen waar nodig", zo laat hij weten. Tommelein stelt dat er een goed evenwicht tussen veiligheid en privacy moet worden gevonden. "Dat is geen zwarte lijn, maar een moeilijke evenwichtsoefening."

Reacties (8)
28-12-2015, 10:49 door Profeet
Tommelein stelt dat er een goed evenwicht tussen veiligheid en privacy moet worden gevonden. "Dat is geen zwarte lijn, maar een moeilijke evenwichtsoefening."
Nou volgens mij zijn het gewoon twee zwarte lijnen boven elkaar, als in: Privacy = Veiligheid!
De werkelijke balans waar ze het over hebben is de balans tussen de veiligheid van de staat en die van burgers. De veiligheid van de burgers is voor een groot deel afhankelijk van hun privacy. De staat wil zijn eigen veiligheid vergroten door deze bescherming van de burgers af te nemen.
28-12-2015, 10:58 door Ron625
Door Profeet: De staat wil zijn eigen veiligheid vergroten door deze bescherming van de burgers af te nemen.
De burger moet het recht van inzage in zijn/haar gegevens hebben, met het recht op correctie.
Pas dan is het m.i. bespreekbaar.........
28-12-2015, 15:44 door Profeet
Door Ron625:
Door Profeet: De staat wil zijn eigen veiligheid vergroten door deze bescherming van de burgers af te nemen.
De burger moet het recht van inzage in zijn/haar gegevens hebben, met het recht op correctie.
Pas dan is het m.i. bespreekbaar.........

Dit is wat mij betreft helemaal niet bespreekbaar, want het blijft een valse keuze. Gaat u mij €100 of $100 geven, daar moeten we nu een goede balans tussen zien te vinden ....;). Maar ik begrijp goed wat je bedoelt, zonder inzicht en controle is het helemaal idioot.
28-12-2015, 16:35 door Anoniem
De Belgische staatssecretaris voor Privacy Bart Tommelein zal het wetsvoorstel nu herbekijken. "Het spreekt voor zich dat de regering na het advies van de Privacycommissie het wetsontwerp zal herbekijken. We onderzoeken het nu op inhoud, en zullen bepaalde elementen bijsturen waar nodig", zo laat hij weten.

Het is werkelijk schandalig dat zo'n wetsvoorstel ondoordacht en slecht opgesteld zelfs maar ingediend wordt door de Belgische regering. Zij geeft zichzelf hier een brevet van onvermogen mee.

Zo hekelt de Privacycommissie dat teveel diensten toegang tot de gegevens krijgen, er niet met rechten voor het raadplegen en bewerken van de database wordt gewerkt, er overlappingen met andere databases dreigen en niemand verantwoordelijk is voor het controleren van de betrouwbaarheid van de informatie.

Dit zijn geen kleine onvolkomenheden die bijgesteld moeten worden. Hier heeft iemand zijn basale huiswerk niet gedaan.
Een flater van de eerste orde.

Eens kijken of de Nederlandse regering het beter kan. (lees: een nog grotere flater kan slaan)
28-12-2015, 18:00 door karma4
Door Profeet: Nou volgens mij zijn het gewoon twee zwarte lijnen boven elkaar, als in: Privacy = Veiligheid! /quote]
In de tijd van de profeten was nu juist heel belangrijk dat je alles van elkaar in je sociale gemeenschap wist. De bedreiging komt van buiten je sociale gemeenschap. Als er met Judas wat minder privacy was geweest was er een ander verhaal met kerst/pasen geweest.
29-12-2015, 09:53 door Profeet
Door karma4:
Door Profeet: Nou volgens mij zijn het gewoon twee zwarte lijnen boven elkaar, als in: Privacy = Veiligheid!
In de tijd van de profeten was nu juist heel belangrijk dat je alles van elkaar in je sociale gemeenschap wist. De bedreiging komt van buiten je sociale gemeenschap. Als er met Judas wat minder privacy was geweest was er een ander verhaal met kerst/pasen geweest.

Haha, profeten zijn van alle tijden. Kennelijk heb jij een specifieke profeet op het oog, je verraad hier puur je eigen religieuze vorming ;-). Ten tweede dat er meer sociale controle was betekent echt niet dat iedereen alles van je wist vriend.... Dat is z'n kortzichtige opmerking. Alsof sociale controle betekent dat je de pincode van je buren weet. Alsof meer sociale controle betekent dat er geen geheimen bestaan. Niemand die ooit een geheime affaire met de buurvrouw had en zo, Nee!, met sociale controle gebeurde dat nooit.

En nog iets, Judas was een duidelijk voorbeeld dat de grootste dreiging juist verraad van binnen uit is. Het is zoveel lastiger om je er tegen te wapenen omdat die ander een vertrouwens positie heeft. Draai de zaken is om. Moet je is voorstellen dat Judas aan het hoofd van de AIVD of NSA staat.
29-12-2015, 13:01 door karma4
Door Profeet: [
Haha, profeten zijn van alle tijden. Kennelijk heb jij een specifieke profeet op het oog, je verraad hier puur je eigen religieuze vorming ;-). Ten tweede dat er meer sociale controle was betekent echt niet dat iedereen alles van je wist vriend....
Draai de zaken is om. Moet je is voorstellen dat Judas aan het hoofd van de AIVD of NSA staat.
Ik probeer juist jouw negatieve belevenis eens om te draaien. Je hebt een beeld dat alles en iedereen een bedreiging voor je is. Ik moest moeite doen voor de religieuze achtergronden, wel iets meegekregen maar niet dat ik ergens bij hoor. Ik ben voor het mens zijn in de positieve insteek.

En ja de geschiedenis staat bol van de profeten meestal in behoorlijk negatieve associaties. De "grote leiders" met facisme nazisme stalinise werden ook zo gezien. Het zijn de klassiekers van Animal farm en 1984 voor achtergrond.

Je kunt ook naar de natuur kijken. Het leven in groepen / scholen heeft duidelijk voordelen. De mens is van nature een kuddedier. De wet van kuddes: als je er niet bij wilt horen (aangepast gedrag) is uitsluiting een gevolg waardoor je het knap moeilijk krijgt.
Machtsstrijden en afsplitsingen zijn andere verschijnselen.

De kortzichtigheid die ik aan jouw kant zie is dat je dat niet waarneemt of beseft. Het gaat om een balans waar niets absoluut is.
29-12-2015, 13:08 door karma4
Even wat anders...
Een database neer willen zetten is een technisch gedreven iets wat van een dba-er zou kunnen komen. Dat zoiets van een politicus komt ...
Waar komt het beeld vandaan dat je als je app hebt alles is opgelost.

De eerste vragen zouden moeten zijn:
- wat is het doel
- wie wordt verantwoordelijk voor wat
- Hoe gaat de communicatie lopen
- welke controle mechanisme zijn nodig
Pas daarna zou je kunnen gaan kijken hoe je zo iets gaat realiseren.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.