image

Belgische regering wil beleid voor ethische hackers

vrijdag 8 januari 2016, 15:21 door Redactie, 5 reacties

De Belgische regering wil beleid opstellen waarbij 'ethische hackers' een zekere mate van bescherming genieten, zo meldt de Belgische krant De Standaard vandaag. Hackers die bijvoorbeeld kwetsbaarheden in ict-systemen van de Belgische overheid aankaarten lopen nu het risico om te worden vervolgd.

Dit zou het melden van eventuele kwetsbaarheden in de weg staan, waardoor systemen onveilig blijven. De Belgische regering wil dan ook meer gebruik van de kennis van hackers maken, waarvoor er nu beleid moet komen. "In plaats van een defensieve houding aan te nemen en bonafide hackers met de vinger te wijzen, moeten we hun expertise net honoreren’, zegt parlementslid Roel Deseyn. Volgens Deseyn zijn heel wat netwerken - ook van de overheid - allesbehalve waterdicht. "Wie er iets van kent, is gechoqueerd hoe onveilig onze systemen zijn." Het parlementslid pleit daarom voor een bescherming van digitale klokkenluiders.

Het Belgische Centrum voor Cybersecurity (CCB) gaat nu naar een manier zoeken om de kennis en vaardigheden van ethische hackers te kunnen gebruiken, zonder dat meteen alles wordt toegestaan. "In de Belgische wetgeving wordt een virtuele inbraak gelijkgesteld aan een echte, fysieke inbraak, en dat leidt in de realiteit tot een grote grijze zone. Veel jongeren beseffen niet dat ze al strafbaar zijn als ze één of ander tooltje lanceren om lekken op te sporen," zegt CCB-topman Miguel De Bruycker.

Als het aan Deseyn ligt moeten burgers met kennis van zaken worden ingeschakeld als een soort van digitale buurtwacht om mee te helpen met de veiligheid op internet. "In plaats van hen als criminelen te behandelen, moeten we hen met open armen ontvangen en hen een degelijk wettelijk kader bieden", merkt het parlementslid op. Wanneer het beleid voor 'digitale klokkenluiders' er komt is nog onbekend.

Reacties (5)
08-01-2016, 15:42 door Anoniem
Een ethische hacker, is een hacker die werkt met toestemming van de eigenaar van systemen waarop hij probeert in te breken, en daar vervolgens een rapportage over maakt voor die klant. Als ethische hacker vind ik dat we juist door politici zo op een hoop gegooid worden met hackers die ongevraagd bezig zijn met het hacken van systemen.
08-01-2016, 20:45 door Ron625
Voor de goede orde, een hacker is NIET iemand die per definitie iets strafbaars doet.
Wanneer ik door mijn straat loop, dan kijk ik vaak, of de auto's afgesloten zijn.
Is er een auto die niet op slot zit, dan waarschuw ik de eigenaar.
Strafbaar ben ik pas, wanneer ik in de auto kom.............

Hetzelfde doe ik ook op internet, gewoon kijken of de "deur" op slot zit.
Dan is er ook nog een mogelijkheid om (software op) mijn eigen computer te hacken..........
11-01-2016, 08:33 door Anoniem
Ik meld al niets meer. De reacties op mijn nette melding en bewijstukken dat een website te hacken is, zijn in Nederland ronduit schofterig en bedreigend. Zelfs al is de hack gewoon in een Youtube filmpje te vinden. Kwestie van tijd dus voordat websites het slachtoffer worden van iemand met minder goede bedoelingen. Ben dan wel zo ethisch om, des gevraagd, aan te geven dat de website in kwestie op de hoogte van het lek was.
11-01-2016, 09:13 door Anoniem
Ik ben zelf ook werkzaam als "Ethical Hacker" maar vind de term eigenlijk misleidend. Het impliceert dat "hackers" niet ethisch zijn, en dat je er het woordje Ethical voor moet zetten om het goed te maken. De originele betekenis van hacken heeft helemaal niks te maken met onethische zaken en is door de media al 20+ jaar in een kwaad daglicht gesteld. Het zou mooi zijn als door diezelfde media dit weer ongedaan wordt gemaakt door criminele hackers weer 'criminelen' of desnoods 'crackers' te noemen en goedwillende creatieve techneuten weer 'hackers' worden genoemd.
11-01-2016, 09:27 door Anoniem
@Ron625: Indien je echter handelingen pleegt zoals het gebruiken van een loper, of het nabootsen van het signaal van de electronisch sleutel, om te kijken of de auto van je buurman kwetsbaar is, dan heb je mocht de politie je zien toch heel wat uit te leggen. Legaal is het niet, ook niet indien je intentie is om indien het lukt je buurman te informeren, tenzij hij vooraf toestemming heeft gegeven.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.