Bij de aanval op verschillende Oekraïense energiebedrijven waardoor 80.000 mensen enkele uren zonder stroom kwamen te zitten is malware gebruikt, maar malware was niet de uiteindelijke oorzaak van de stroomstoring. Dat stelt Michael Assante van het SANS Instituut in een nieuw onderzoek.
Volgens Assante bestond de aanval uit drie onderdelen, namelijk de malware, een denial-of-service-aanval op de telefoonsystemen en het laatste onderdeel dat de daadwerkelijke stroomstoring veroorzaakte. Zeer waarschijnlijk hadden de aanvallers hierbij directe toegang tot de systemen en schakelden de stroomonderbrekers in. "De aanval is mogelijk gemaakt door malware, maar bestond uit drie verschillende onderdelen", aldus Assante.
Voor de oorzaak van de stroomstoring werd onder andere naar een onderdeel van de malware gewezen dat in staat is om bestanden op harde schijven te wissen, waardoor systemen niet meer opstarten. Assante herhaalt echter dat oorzaak van de stroomstoring zeer waarschijnlijk niet door de malware of het wissen van bestanden is veroorzaakt. "Energie- en SCADA-systemen werken niet op die manier", zo laat hij weten.
De malware, die via een macro in een Excel-bestand op computers werd gedownload, is dan ook zeer waarschijnlijk gebruikt om toegang tot de energiebedrijven te krijgen en daar vandaan de aanval verder te plannen en uit te voeren. Ook zou de malware zijn gebruikt om de machines waarop op de SCADA-systemen draaiden te beschadigen, om zo het verhelpen van de stroomstoring te vertragen. De aanvallers voerden tevens een DoS-aanval uit op het telefoonsysteem, zodat klanten de stroomstoring niet konden doorgeven.
Het personeel van één van de getroffen energiebedrijven besloot het systeem uiteindelijk handmatig te bedienen en zo de stroomstoring te verhelpen. Daarbij werd er geen gebruik gemaakt van het SCADA-systeem, aangezien dat nog steeds geïnfecteerd was. Uiteindelijk duurde het tussen de 3 en 6 uur voordat alle problemen waren verholpen en klanten weer stroom hadden.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.
Junior specialist OSINT
Ben jij enthousiast en leergierig en wil je het cybercrimeteam Oost Nederland verder helpen in de aanpak van digitale criminaliteit? We zijn op zoek naar een junior specialist Open Source Intelligence (OSINT). Weet jij de digitale wereld van buiten naar binnen te halen? Dan is deze functie iets voor jou!
Juridische vraag: ik las in het FD dat concurrenten de AVG niet tegen elkaar in konden zetten. Maar het is toch oneerlijke ...
Een digitaal paspoort, recht op een betaalbare en snelle internetverbinding, 'digitale inburgering' of digitaal stemmen, het ...
Wanneer je hieronder het e-mailadres van je account opgeeft wordt er een nieuwe activatielink naar je gestuurd. Deze link kun je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Wanneer je het juiste e-mailadres hebt opgegeven ontvang je automatisch een nieuwe activatielink. Deze link kan je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Geef je e-mailadres op en kies een alias van maximaal 30 karakters.
Je hebt je succesvol aangemeld. Voordat je je account kunt gebruiken moet deze eerst geactiveerd worden. Dit kan je zelf doen middels de activatielink die naar het opgegeven e-mailadres is verstuurd.