image

Britse privacywaakhond wil hogere straffen voor datadieven

maandag 11 januari 2016, 13:42 door Redactie, 1 reacties

De Britse privacywaakhond ICO wil dat datadieven in Groot-Brittannië hogere straffen kunnen krijgen dan nu het geval is. Aanleiding is de veroordeling van een voormalige werknemer van Rent-A-Car die de gegevens van 28.000 klanten stal en voor een bedrag van 5.000 pond (6700 euro) verkocht.

Ze werd veroordeeld tot een boete van 1.000 pond (1337 euro), het betalen van 100 pond (133 euro) voor een slachtofferfonds en het vergoeden van de kosten van de aanklager, die 864 pond (1155 euro) bedroegen. De vrouw bekende de gestolen gegevens te hebben doorverkocht. Daarmee heeft ze de databeschermingswetgeving overtreden. De rechter kan in dit geval alleen een boete opleggen en geen gevangenisstraf. Volgens de Britse Information Commissioner hebben de boetes die de rechters nu uitdelen geen afschrikwekkend effect op toekomstige datadieven.

"Deze boete laat de beperkte opties zien die de rechter heeft", aldus Information Commissioner Christopher Graham. Hij hoopt dat rechters meer mogelijkheden krijgen, zoals het opleggen van voorwaardelijke gevangenisstraffen, taakstraffen en voor de ergste gevallen gevangenisstraffen. "Vanwege zoveel zorgen over de veiligheid van data is het belangrijker dan ooit tevoren dat rechters over meer afschrikwekkende straffen beschikken dan alleen boetes." Vooralsnog ziet het er echter niet naar uit dat er wetgeving komt die hiervoor gaat zorgen.

Reacties (1)
11-01-2016, 17:24 door Briolet - Bijgewerkt: 11-01-2016, 17:25
Aan het eind van het verhaal blijkt dat de koper al een maand geleden veroordeeld is en dezelfde boete + proceskosten moest betalen.

Ik mis hierboven wel de manier hoe de data gestolen is. Dat lijkt me security technisch ook interessant: Ze heeft alle 28000 adressen van het scherm af gefotografeerd! Het lijkt me nogal een klus om het daarna weer in een ordelijk database bestand om te zetten.

Tja, hoe moet je je daar tegen beveiligen als die dame, als thuiswerkster, met de data moest werken?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.